Δόθηκαν οι πρώτες εγκρίσεις από την υπηρεσία του Δασαρχείου
Σε νέα προσπάθεια εντοπισμού κρυμμένου θησαυρού στο Δημοτικό Κήπο Δράμας θα προχωρήσει ένα συμπολίτης μας ο κ. Νίκος Γεωργιάδης που έχει εξασφαλίσει ήδη τις πρώτες εγκρίσεις αρχικά από την υπηρεσία του Δασαρχείου της Δράμας. Η έγκριση επέμβασης, για ανεύρεση θησαυρού αφορά σημείο επί της οδού Εθνικής Αμύνης Δράμας και εντός του Δημοτικού Κήπου Δράμας. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης στα «Χ» πιθανότατα η προσπάθεια για την ανεύρεση του θησαυρού θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, θεωρώντας ότι το επόμενο διάστημα θα εξασφαλιστούν όλες οι αδειοδοτήσεις που προβλέπονται.
Όπως προβλέπει η απόφαση του Δασαρχείου, η έρευνα θα είναι χρονικά και χωρικά περιορισμένη. Θα διαρκέσει δύο ημέρες, σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν από την Κτηματική Υπηρεσία Δράμας, και από ώρα 8.00-14.00 ημερησίως. Το ωράριο μπορεί να παραταθεί μόνο αν βρεθεί θησαυρός και για τον απαιτούμενο χρόνο για την συγκέντρωση και την καταμέτρηση του. Η εκσκαφή θα γίνει χωρίς χρήση εκρηκτικών, με χειρωνακτικά μέσα ή και με σκαπτικά μηχανήματα. Θα διενεργηθεί εντός έκτασης διαστάσεων 1,5 μ. Χ 1,5 μ., ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και να αποφευχθούν δυσμενή αποτελέσματα στο οικείο και ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Μετά το πέρας των εργασιών θα γίνει αποκατάσταση της έκτασης επέμβασης.
Ο κ. Νίκος Γεωργιάδης, είπε ότι έγινε ανάλογη προσπάθεια για τον εντοπισμό θησαυρού και πέρσι σε άλλο σημείο του Δημοτικού Κήπου της Δράμας, κοντά στην παλιά πιάτσα των ταξί, αλλά το εγχείρημα δεν καρποφόρησε. Όπως εξήγησε χθες ο κ. Γεωργιάδης στα «Χ», στο σημείο εκείνο όπου υπήρχε ο θησαυρός, είχε γίνει ανασκαφή το 1968, από έναν Έλληνα και έναν Τούρκο πολίτη, οι οποίοι και πήραν τον θησαυρό που προερχόταν από τους οθωμανικούς χρόνους. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, κατά την προσπάθεια που έγινε το 1968 ο θησαυρός εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε αλλά χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Όπως έχουν γράψει και σε παλιότερο ρεπορτάζ τα «Χ», η αλήθεια είναι ότι προσπάθειες για την ανεύρεση «κρυμμένων θησαυρών», που υποτίθεται ότι προέρχονται είτε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, είτε από επόμενες ιστορικές περιόδους, έχουν γίνει ουκ ολίγες στην περιοχή μας, με την χορήγηση των σχετικών αδειοδοτήσεων. Με βάση όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, τροφοδοτήθηκαν διάφορα σενάρια, τα οποία ενίοτε εμπλουτίστηκαν και από τη λαϊκή φαντασία. Πάντως, πολλοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με την έρευνα τέτοιων περιπτώσεων, ακόμη και αν πολλές φορές έχουν απογοητευτεί από τις ανασκαφικές τους προσπάθειες, δεν φαίνεται να απογοητεύονται.
Ο συμπολίτης μας κ. Ν. Γεωργιάδης που ασχολείται για περισσότερα από 30 χρόνια με τα θέματα αυτά και έχει ζητήσει να κάνει την συγκεκριμένη ανασκαφή στον Δημοτικό Κήπο, είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο και το 2017. Στην έρευνα εκείνη ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να αξιοποιήσει πληροφορίες με προέλευση από την Τουρκία, όπως είχε δηλώσει, προκειμένου να ανασύρει στην επιφάνεια ευρήματα που τοποθετήθηκαν εκεί πριν από έναν αιώνα περίπου, πιθανόν από την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ο ίδιος είχε βγάλει ένα χρόνο πριν άδεια για σχετική ανασκαφή και στην περιοχή των Ποταμών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.Στις αρχές του 2021, είχε προχωρήσει και σε αναζήτηση ενός θησαυρού, στην είσοδο της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπακίου, ψάχνοντας τότε νομίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Και σε εκείνη την περίπτωση ο κ. Γεωργιάδης δεν βρήκε παρά μια πέτρα μεγέθους περίπου 40 εκατοστών που πιθανόν είχε ψήγματα χρυσού και μάλλον ήταν αυτό το στοιχείο που παρέσυρε τους ανασκαφείς.