Νεκρές πάπιες στην Αγ. Βαρβάρα από επίθεση δεσποζόμενου Χάσκι

1
1218

– Τα υδρόβια πτηνά της μικρής λίμνης είναι εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο
– Μιλάει στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Μουρβετίδης

Ο κίνδυνος για τις πάπιες που φιλοξενεί ο υδροβιότοπος του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, είναι υπαρκτός και αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά μετά την επίθεση που δέχθηκαν από δεσποζόμενο σκυλί που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του και δυστυχώς έπνιξε κάποιες από από αυτές.
Το περιστατικό έγινε γνωστό την Τρίτη, από σχετική ανακοίνωση του φιλοζωικού συλλόγου «Φίλοι των ζώων Δράμας» από όπου προέρχονται και οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ. Η ανακοίνωση κάνει έκκληση στον ιδιοκτήτη του ζώου να το απομακρύνει από τον χώρο καθώς έχει “ρημάξει” τις πάπιες που βρίσκονται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Επρόκειτο για ένα σκυλί ράτσας Χάσκι το οποίο εθεάθη να περιφέρεται με κομμένη αλυσίδα σύμφωνα με μαρτυρίες.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, είπε ότι η αναφορά που έγινε στις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας για το περιστατικό, αφορούσε ένα Χάσκι που περιφερόταν με κομμένη αλυσίδα το βράδυ της Δευτέρας, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.
«Το ζώο έπνιξε έναν αριθμό από τις πάπιες που ζούνε στο πάρκο. Οι συνεργάτες μας προσπάθησαν να το εντοπίσουν την επόμενη ημέρα (χθες Τρίτη) αλλά το ζώο δεν μπορεί να εντοπιστεί. Το ζώο φαινόταν ότι είναι ιδιόκτητο και το πιθανότερο είναι ότι το απομάκρυνε ο ιδιοκτήτης του από το πάρκο. Δυστυχώς και πέρσι είχαμε ένα περιστατικό κατά το οποίο ένα αδέσποτο κυνηγόσκυλο έπνιξε 18 από τις πάπιες του πάρκου. Αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε 25 νέες πάπιες από τη γειτονική Καβάλα που μας διέθεσε ένας πολίτης. Ευτυχώς πέρα από αυτά τα δυο περιστατικά δεν είχαμε άλλα ανάλογα φαινόμενα. Οι πάπιες είναι προσεγγίσιμες από παντού και περιφέρονται μέσα στο πάρκο και δίπλα στη λίμνη άρα μπορεί να κινδυνέψουν ανά πάσα στιγμή. Είναι καλό λοιπόν όσοι βγάζουν βόλτα τα ζώα τους στο πάρκο να είναι προσεκτικοί και να τα έχουν υπό έλεγχο».
Οι πάπιες, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του βιότοπου στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, φροντίζονται από τον Δήμο Δράμας ο οποίος προμηθεύεται ζωοτροφές για να τις ταΐσει σε καθημερινή βάση. Παράλληλα και οι περίοικοι φροντίζουν ώστε τα όμορφα πτηνά, που αποτελούν χαρακτηριστικό της μικρής λίμνης και του πάρκου να μην μένουν χωρίς τροφή. Ωστόσο, κάποιοι κίνδυνοι μοιάζουν μάλλον αναπόφευκτοι για τα υδρόβια πτηνά που όχι μόνο δεν είναι προστατευμένα αλλά αντίθετα, είναι εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο.
Ευτυχώς πάντως, η ζημιά που έγινε από την επίθεση του δεσποζόμενου ζώου δεν ήταν μεγαλύτερη. Αν κάποιοι δεν είχαν επισημάνει έγκαιρα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα υπόλοιπα πτηνά, το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν χάσει την ζωή τους περισσότερα από αυτά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλημέρα σας ,

    Το να φυλάξετε το χώρο στον οποίο βρίσκονται οι πάπιες , είναι τόσο δύσκολο ;
    Πόσο μάλλον όταν είναι ένα περιστατικό που έχει ξανά συμβεί στο παρελθόν όπως είπατε !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ