Νέο δίκτυο ύδρευσης στο Νευροκόπι

0
742

– Αλλάζει εποχή στις βασικές υποδομές του ο Δήμος Νευροκοπίου
– Προχωρούν ταυτόχρονα οι αλλαγές των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού


Στην αντικατάσταση του συνόλου των παλαιών αγωγών του δικτύου ύδρευσης της Δημοτική κοινότητας Νευροκοπίου, με νέους αγωγούς πολυαιθυλενίου οι όποιοι θα βελτιώσουν την ποιότητα του ποσίμου νερού, αλλά και θα περιορίσουν τις βλάβες και θα εξοικονομήσουν νερό που χάνεται από αφανείς διαρροές του δικτύου, προχωρά μέσω διαγωνισμού ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου. Στο έργο περιλαμβάνεται και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης των δύο δεξαμενών του οικισμού.
Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου είναι 2.050.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» με Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων». Ταυτόχρονα στο Δήμο Νευροκοπίου υπάρχει ανάδοχος και για την αλλαγή του δικτύου αποχέτευσης που αφορά έργο προυπολογισμού άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ουσιαστικά με τα δυο αυτά έργα ο Δήμος Νευροκοπίου, περνά σε άλλη εποχή τις βασικές υποδομές του Νευροκοπίου, που ήδη έχουν ηλικία κάποιων δεκαετιών και παρουσιάζουν προβλήματα.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Νευροκοπίου, είναι το αποχετευτικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης. Πρόκειται όπως είπε για δίκτυα 40 ετών που έχουν κατασκευαστεί σταδιακά, ανά τμήματα, με αποτέλεσμα αυτά τα τμήματα να μην επικοινωνούν όπως πρέπει. “Από την αρχή της θητείας μας, πήραμε την απόφαση ότι αυτά τα δυο μεγάλα έργα πρέπει να γίνουν. Να ξηλωθούν όλα και να πάμε σε ένα ολοκαίνουργιο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Αξίζει να πούμε ότι ο δήμος, πλήρωνε μόνο για τις γεωτρήσεις στο Νευροκόπι 160.000 ευρώ το χρόνο, πριν την επιβολή των αυξήσεων και δεν εισέπραττε ούτε το 20% της αξίας του νερού που κατανάλωναν οι γεωτρήσεις. Δηλαδή υπήρχαν πολύ μεγάλα ποσοστά διαρροών. Αν για παράδειγμα από τη δεξαμενή έφευγαν 1000 κυβικά νερού, στα ρολόγια μετρούσαμε τα 200. Αυτό σημαίνει πάρα πολύ υψηλό κόστος για το δήμο. Οι δε βλάβες στο δίκτυο, είναι περισσότερες από 100 σε ετήσια βάση. Περίπου δυο βλάβες κάθε εβδομάδα στο δίκτυο του Νευροκοπίου, που δεν διαθέτει και βάνες απομόνωσης, ανά περιοχή. Σε οποιαδήποτε βλάβη κόβεται η κεντρική παροχή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό σε όλο το Νευροκόπι. Επίσης υπάρχουν σίγουρα στο παλιό δίκτυο και τμήματα αμιάντου, τα οποία έχουμε βρει με τις εκσκαφές και αυτό γιατί δεν υπάρχει στο δήμο ούτε ένα σχεδιάγραμμα για το δίκτυο”.
Η εγκατάσταση του νέου δικτύου ύδρευσης θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος του 2024, αν όλα πάνε καλά, ενώ θεωρητικά θα προκύψει ανάδοχος για το έργο πριν από το 2023, όπως εκτιμά ο δήμαρχος. Στο ίδιο χρονικό περιθώριο θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο του νέου δικτύου αποχέτευσης. Την ίδια ώρα ο δήμος προχωρά το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού, επιχειρώντας να αναβαθμίσει συνολικά τις βασικές υποδομές του Δήμου Νευροκοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ