Νερό σε πλανήτη πιθανώς κατοικήσιμο

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του UCL με επικεφαλής τον δραμινό ερευνητή Δρ. Άγγελο Τσιάρα

0
1903

Όπως είχαν γράψει έγκαιρα προ ημερών, πρώτα τα ΧΡΟΝΙΚΑ, η ανακοίνωση του επιστημονικού επιτεύγματος από τον δραμινό επιστήμονα και ερευνητή Δρ. Άγγελο Τσιάρα, που παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον, επρόκειτο να γίνει στο πλαίσιο προγραμματισμένης αστροπαρατήρησης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Πήγασος” στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου το βράδυ της Τετάρτης.    

Η εκδήλωση που τελικώς στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, έγινε στοπροαύλιο του σχολείου και την παρακολούθησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ομιλητής μέσω skype από το Λονδίνο ήταν ο δραμινός επιστήμονας ο οποίος μιλώντας για περίπου 25 λεπτά, προκάλεσε δικαιολογημένα θαυμασμό και φυσικά ενθουσιασμό. Στο προαύλιο του σχολείου στήθηκε από νωρίς γιγαντοοθόνη και τηλεσκόπιο για την αστροπαρατήρηση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση της εκδήλωσης που περιελάμβανε τις ανακοινώσεις του δραμινού επιστήμονα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 500 επισκέπτες. Την εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας έγινε η ανακοίνωση, παρακολούθησαν πέραν των άλλων, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρη Δαλακάκη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσου, όπως και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου και πολλοί ακόμη…

Σχετικά με την επιστημονική ανακάλυψη
Όπως αναφέρει το University College London σε σχετική ανακοίνωσή του, σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης εντοπίστηκε νερό για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, από ερευνητές του University College London (UCL) με δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (NASA/ESA)…
“Ο πλανήτης είναι ο K2-18b, ο οποίος ζυγίζει οκτώ φορές περισσότερο από τη Γη, είναι πλέον ο μόνος πλανήτης εκτός Ηλιακού Συστήματος, ή αλλιώς εξωπλανήτης, που γνωρίζουμε ότι έχει νερό αλλά και θερμοκρασία που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy, είναι η πρώτη επιτυχημένη ανίχνευση ατμόσφαιρας σε εξωπλανήτη εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστέρα του, δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή.
Ο Έλληνας επικεφαλής της ανακάλυψης, Δρ. Άγγελος Τσιάρας (UCL Centre for Space Exochemistry Data, CSED), δήλωσε σχετικά: “Η ανακάλυψη νερού σε έναν πιθανά κατοικήσιμο κόσμο πέρα από τη Γη, μου δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο K2-18b σίγουρα δεν είναι μια δεύτερη Γη, καθώς έχει αρκετά μεγαλύτερη μάζα και πολύ διαφορετική ατμοσφαιρική σύνθεση. Ωστόσο, ερχόμαστε λίγο πιο κοντά σε απαντήσεις που αφορούν το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι η Γη μοναδική στο σύμπαν; “Η ομάδα χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από το 2016 και το 2017 του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA/ESA και δημιούργησε εξειδικευμένους αλγόριθμους (που είναι διαθέσιμοι σε όλους) για να αναλύσει το φως του αστέρα που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μόρια νερού σε αέρια μορφή, υποδεικνύοντας επιπλέον την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μοριακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του μεθανίου, αλλά δεν είναι ανιχνεύσιμες με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την ακριβή εκτίμηση του ποσοστού του νερού καθώς επίσης και της νεφοκάλυψης στον πλανήτη.
Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον ψυχρό κόκκινο αστέρα K2-18, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου ακτινοβολίας του αστέρα του, ο K2- 18b ενδέχεται να είναι πιο αφιλόξενος από τη Γη καθώς είναι εκτεθειμένος σε περισσότερη ακτινοβολία.
Ο πλανήτης K2-18b ανακαλύφθηκε το 2015 και είναι μία από τις εκατοντάδες υπερ-Γαίες – πλανήτες με μάζες μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα – που έχουν εντοπιστεί από τη διαστημική συσκευή Kepler της NASA. Η αποστολή TESS της NASA αναμένεται να ανιχνεύσει εκατοντάδες επιπλέον υπερ-Γαίες μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο συνερευνητής Δρ. Ingo Waldmann (UCL CSED) δήλωσε: “Με τόσες πολλές νέες υπερ-Γαίες που αναμένεται να ανακαλυφθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενδέχεται αυτή να είναι η πρώτη ανακάλυψη πολλών δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών. Όχι μόνο επειδή οι υπερ-Γαίες όπως ο K2-18b είναι οι πιο συνηθισμένη κατηγορία πλανητών στο Γαλαξία μας, αλλά και επειδή οι κόκκινοι νάνοι – αστέρες μικρότερες από τον Ήλιο μας – είναι οι πιο συνήθεις αστέρες.
Η επόμενη γενιά διαστημικών τηλεσκοπίων, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (NASA/ESA/CSA) και της αποστολής
ARIEL (ESA), θα είναι σε θέση να χαρακτηρίσουν τις ατμόσφαιρες αυτών των πλανητών με περισσότερη λεπτομέρεια, καθώς θα μεταφέρουν πιο εξελιγμένα όργανα. Το ARIEL αναμένεται να ξεκινήσει την έρευνά του το 2028 και θα παρατηρήσει λεπτομερώς 1000 πλανήτες για να αποκτήσει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική εικόνα της φύσης τους.
Η καθηγήτρια Giovanna Tinetti (UCL CSED), συνερευνήτρια και κύρια υπεύθυνη για την αποστολή ARIEL, δήλωσε: “Η ανακάλυψή μας κάνει τον K2-18b έναν από τους πιο ενδιαφέροντες στόχους για μελλοντική μελέτη. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 4000 εξωπλανήτες μέχρι σήμερα, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για τη σύσταση και τη φύση τους. Παρατηρώντας ένα μεγάλο δείγμα πλανητών, ευελπιστούμε να αποκαλύψουμε μυστικά για τη χημική σύσταση, τη δημιουργία και την εξέλιξή τους ».
Η μελέτη αυτή συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των κατοικήσιμων κόσμων πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην έρευνα των εξωπλανητών, μια εποχή σημαντική ώστε να κατανοήσουμε ποια θέση κατέχει η Γη, το μοναδικό μας σπίτι, στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος», τόνισε ο Δρ. Τσιάρας.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλους του UKRI”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ