Νομός Δράμας: «Φτωχός συγγενής» και στην ψυχική υγεία

0
11596

– Οι γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να προσφεύγουν σε γειτονικούς νομούς, με χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάσταχτες διαδικασίες
– Δρ. Γ. Αλβανόπουλος στα «Χ»: «Ανάγκη για στελέχωση με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα»


 

Την ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο, επισημαίνει το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, που είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και πρόοδο των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το κέντρο έστειλε σχετική επιστολή στους τρεις βουλευτές της Δράμας και στο Νοσοκομείο Δράμας, ζητώντας το αυτονόητο για την εξυπηρέτηση παιδιών που κακοποιούνται, παιδιών που αντιμετωπίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κ.ο.κ.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, κ. Γιώργος Αλβανόπουλος, επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η Δράμα αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά «φτωχός συγγενής», καθώς, ενώ σε διπλανούς νομούς όπως Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, υπάρχουν τέτοιες δομές, στη Δράμα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να προσφεύγουν σε αυτούς τους νομούς με χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάσταχτες διαδικασίες.
Ο ίδιος εξηγεί: «Η Δράμα σε αυτό τον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά. Σε διπλανούς νομούς, όπως οι Σέρρες, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη και η Ξάνθη, μέχρι πρόσφατα είχαν τέτοιες δομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις πλέον ευάλωτες οικογένειες μαθητών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία. Η Δράμα εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καμία απολύτως δημόσια δομή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι γονείς να πρέπει να προσφεύγουν στους διπλανούς νομούς, αλλά συχνά έρχονται στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και παραπονιούνται, γιατί οι διαδικασίες είναι και χρονοβόρες αλλά και οικονομικά δυσβάσταχτες. Επιπλέον, δεν έχουν την απαιτούμενη προσοχή όταν απευθύνονται σε δομές άλλων νομών».
Ο κ. Αλβανόπουλος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος νόμος, να μην μπορεί τόσα χρόνια να στελεχώσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με έναν παιδοψυχίατρο. Εκτίμησε, επίσης, ότι πιθανόν αυτό δεν έχει πέσει στην αντίληψη των ιθυνόντων, γιατί συνήθως οι γονείς που ταλαιπωρούνται είναι από ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους, και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό, αισθανθήκαμε την ανάγκη να κάνουμε αυτή την επιστολή. Να γνωστοποιήσουμε και στη δραμινή κοινωνία το έλλειμμα αυτό και να ευαισθητοποιήσουμε ίσως τους πλέον αρμόδιους να πάρουν μία απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος. Χρειάζεται να υπάρξει μία ιατροπαιδαγωγική προσέγγιση, δηλαδή γιατροί σε συνεργασία με παιδαγωγούς. Εμείς ως κέντρο έχουμε αυτό το προσωπικό που χρειάζεται, δηλαδή τους ειδικούς παιδαγωγούς, και μπορούμε να τους διαθέσουμε. Το μόνο που χρειάζεται από την επίσημη Πολιτεία είναι να προσλάβει με οποιαδήποτε σχέση εργασίας έναν παιδοψυχίατρο.
Χρειαζόμαστε τους παιδοψυχίατρους για τις περιπτώσεις εκείνες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, δηλαδή τις περιπτώσεις παιδιών που κακοποιούνται, για τις περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο, τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος υποχρεώνει τις υπηρεσίες μας να αναζητήσουν τις γνώμες αυτών των ειδικών. Πρόκειται για απόφαση που αφορά καθαρά το Υπουργείο Υγείας, για αυτό και η επιστολή μας απευθύνεται και στο νοσοκομείο».

Η επιστολή που εστάλη στους βουλευτές του Νομού Δράμας και κοινοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Δράμας αναφέρει τα εξής:
Το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) που είναι αρμόδια για την ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και πρόοδο των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται -εκτός των άλλων- εκπαιδευτικές αξιολογήσεις, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν κατά την αξιολογική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις για Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.) ή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας, οι οικογένειες των μαθητών παραπέμπονται σε δημόσιες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και διαθέτουν Παιδοψυχίατρο,
Οι πλησιέστερες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες χωροταξικά είναι εκείνες που εδρεύουν στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αναγκάζονται να μετακινούνται προς αυτές τις πόλεις με κόπο και οικονομικό κόστος, που συχνά είναι δυσβάσταχτα για τις οικονομικές τους δυνατότητες. Επιπλέον, η υποδοχή και η εξυπηρέτηση των οικογενειών από αυτές τις υπηρεσίες συχνά δεν είναι η καλύτερη, καθώς υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής και ταλαιπωρούνται από απρεπείς συμπεριφορές του προσωπικού, κυρίως επειδή προέρχονται από άλλους νομούς κι επιβαρύνουν το έργο τους. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν απαιτούνται επαναληπτικές επισκέψεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όλη αυτή η ταλαιπωρία μαθητών και γονέων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε μια αντίστοιχή υπηρεσία στην περιοχή μας. Για το σκοπό αυτό, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε να στελεχωθεί με Παιδοψυχίατρο είτε το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου είτε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας. Ως ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. θα μπορούσαμε να συνδράμουμε διαθέτοντας Ειδικό Παιδαγωγό σε περιοδική βάση. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί απλώς να ενημερωθεί το Υ.ΠΑΙ.Θ., προκειμένου να συμπεριλάβει τη νέα ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία στη λίστα με τις αναγνωρισμένες δομές.
Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας, το οποίο ταλανίζει τις οικογένειες τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα την ελλιπή ή μη ολοκληρωμένη υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων.
Με δεδομένο ότι το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου προσδιορίζεται κυρίως από την αδιάκριτη βοήθεια που δίνεται σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στο μέτρο του δυνατού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ