– Τ. Χατζηγιάννης στα «Χ»: «Η ρήτρα επιβαρύνει σε ποσοστό πάνω από 200% τον λογαριασμό ρεύματος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.»
– «Πρέπει να βρεθεί λύση κι αυτός που θα τη δώσει είναι η Κυβέρνηση»
Ξεπερνά το σύνολο του προϋπολογισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφού από 1,5 εκατ. ευρώ που πλήρωνε στο παρελθόν η επιχείρηση, πλέον καλείται να πληρώσει 4,5 εκατ. ευρώ, όπως επεσήμανε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., κ. Τάσος Χατζηγιάννης.
Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της δημοτικής επιχείρησης να μετακυλήσει το βάρος στους πολίτες, αλλά θα πρέπει να δοθεί λύση από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι, αν τελικά επιβληθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό θα είναι ταφόπλακα για τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. Ήδη η δημοτική επιχείρηση έχει ενημερώσει για το πρόβλημα τους τοπικούς βουλευτές και σε συντονισμό με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει λύσεις.
Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. δήλωσε στα «Χ»: «Με τα τελευταία τιμολόγια της Δ.Ε.Η. και τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί από το κράτος, έχουμε πέρα από το ενεργειακό κόστος, δηλαδή πέρα από την κατανάλωση του ρεύματος που κάναμε, επιπλέον και την επιβάρυνση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η ρήτρα αυτή επιβαρύνει, σε ποσοστό πάνω από 200%, τον λογαριασμό ρεύματος. Αυτό μας βγάζει εκτός προγραμματισμού και εκεί που πληρώνουμε κάθε χρόνο γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, τώρα υπολογίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε περίπου 4-4,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι ένα θέμα πολυδιάστατο που ταλανίζει όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και την υπόλοιπη υφήλιο.
Άλλωστε, αυτό φαίνεται και στα νοικοκυριά με τα τιμολόγια λογαριασμών ρεύματος που έλαβαν. Το ίδιο πρόβλημα, βέβαια, έχουν και οι αγρότες, οι οποίοι όμως θα επιδοτηθούν τελικά με το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ωστόσο, δεν έχουμε καμία εξέλιξη ακόμα για τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι Δ.Ε.Υ.Α.
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) έστειλε έγγραφα τόσο προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, όσο και προς τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, προκειμένου να βρεθεί λύση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Εμείς λέμε ότι στη συζήτηση για τα θέματα της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Αυτό που είπαμε από την αρχή, και ως δημοτική παράταξη, είναι ότι θα παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες με το μικρότερο κόστος. Δεν πρόκειται να μετακυλήσουμε τα νέα αυτά βάρη προς τους πολίτες.
Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε αλλαγή των τιμολογίων της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. για περισσότερο από δέκα χρόνια. Επίσης, η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. απορρόφησε όλες τις αυξήσεις που έκανε η Δ.Ε.Η. τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Τώρα έρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που για εμένα θεωρείται ταφόπλακα για τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ., που, ενώ δεν έχει οφειλές ή δάνεια, πλέον μπαίνει σε αδιέξοδο μονοπάτι. Έχουμε ζητήσει από τους εκπροσώπους της πολιτείας να μην μπει ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς ύδρευσης από το 13% στο 6%, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολίτες.
Παράλληλα, από το 1993 γίνεται προσπάθεια από τις Δ.Ε.Υ.Α. να πληρώνουν βιομηχανικό αντί για εμπορικό τιμολόγιο προς τη Δ.Ε.Η. Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν λύθηκε. Ουσιαστικά δεν μας άκουσε καμία κυβέρνηση. Πρέπει να βρεθεί λύση κι αυτός που θα τη δώσει είναι η κυβέρνηση και όχι κάποιος άλλος».
Σε επιστολή της προς την κυβέρνηση για το ίδιο θέμα η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης αναφέρει:
«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί πλέον για τις Δ.Ε.Υ.Α. ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα, αφού το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και αποτελεί περίπου το 40% του λειτουργικού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει θέσει υπόψη σας επανειλημμένα το πρόβλημα, καθώς και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτείνοντας ορθολογικές και δίκαιες λύσεις όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις Δ.Ε.Υ.Α. και η συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμιά απάντηση.
Σήμερα, εκκρεμεί μια συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, για να συζητηθεί το θέμα με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες για επιδότηση από τον Ιανουάριο του 2022 κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, λύση που θεωρούμε ανεπαρκή και δυσανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος.
Παράλληλα, και για να αναδείξουμε τεκμηριωμένα το πρόβλημα, συγκεντρώσαμε στοιχεία από τις Δ.Ε.Υ.Α. μέλη μας.
Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, έχει συγκροτηθεί μεικτή Επιτροπή ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ-Υπουργείου Οικονομικών για το ενεργειακό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την οποία απουσιάζουν, δυστυχώς, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δ.Ε.Υ.Α. Η θεσμική απουσία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. μάς εξέπληξε, διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. πλήττονται περισσότερο από όλους τους φορείς της Τ.Α. από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, διότι οι εγκαταστάσεις τους είναι πολύ ενεργοβόρες. Επιπλέον, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. πρώτη ανέδειξε το ενεργειακό ζήτημα σε όλη του την ένταση και έκταση προτείνοντας λύσεις για την επίλυσή του.
Με βάση τα παραπάνω, κ. Υπουργέ, ζητάμε τη συμμετοχή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην εν λόγω Επιτροπή, για να συμβάλει τεκμηριωμένα στη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος των Δ.Ε.Υ.Α.».