– Προβληματισμός για πολλές συμβάσεις προσωπικού ορισμένου χρόνου που λήγουν τον επόμενο μήνα
– Γ. Παπαδόπουλος: «Av η Μ.Ε.Θ. αποφασιστεί να φιλοξενήσει περιστατικά covid, το προσωπικό επαρκεί μόνο για τις 7 από τις 12 κλίνες»
Γεμάτη ήταν μέχρι και την Τετάρτη η άτυπη κλινική covid στο Νοσοκομείο της Δράμας, η οποία φιλοξενούσε 35 περιπτώσεις ασθενών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προετοιμασίες προκειμένου και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία σήμερα δεν νοσηλεύονται περιστατικά covid, να μετατραπεί σε Μ.Ε.Θ. covid, και αυτό γιατί όχι μόνο οι απλές κλίνες, αλλά και οι ΜΕΘ covid των νοσοκομείων των γειτονικών νομών είναι πλέον γεμάτες σε τέτοιο σημείο, που διασωληνώνονται περιστατικά και εκτός Μ.Ε.Θ., όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Στο Νοσοκομείο της Δράμας επίκειται η λειτουργία κλινικής covid και επισήμως, κάτι που μέχρι χθες δεν είχε γίνει.
Για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας από πλευράς δυνατοτήτων νοσηλείας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, απάντησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το προσωπικό που υπάρχει για τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ. επαρκεί μόνο για τις 7 από τις 12 κλίνες της Μ.Ε.Θ. «Αν αποφασιστεί να αναπτυχθούν και οι υπόλοιπες πέντε κλίνες, τότε δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, θυμίζοντας ότι από τους 60 νοσηλευτές που τέθηκαν σε αναστολή οι 21 ήταν της κατηγορίας Τ.Ε. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι: «Στη Μ.Ε.Θ. δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια Δ.Ε., μόνο Τ.Ε. Κατά συνέπεια, αν οι νοσηλευτές Τ.Ε. δεν είχαν τεθεί σε αναστολή, θα μπορούσαν να διατεθούν και για τις περαιτέρω κλίνες της Μ.Ε.Θ. Να πούμε επίσης ότι από τους 21 νοσηλευτές Τ.Ε. που βγήκαν σε αναστολή, βρέθηκε μόνο μία αναπληρώτρια νοσηλεύτρια ΤΕ για τα κενά που δημιουργήθηκαν στο Νοσοκομείο Δράμας».
Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που αυξάνονται λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και την πιθανή επίταξη ιδιωτών που συζητιέται, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ζητά το σωματείο εδώ και αρκετό καιρό. «Θα ήταν μία λύση. Αντί αυτού, μέχρι τώρα, βλέπουμε να κλείνουν αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας και να προωθούνται όλοι οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Δράμας, που είναι ήδη επιβαρυμένο και δυσκολεύεται να λειτουργήσει. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή και να προχωρήσει η επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Τα αγροτικά ιατρεία δεν πρέπει να κλείσουν».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστροφή των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου από τους εργαζόμενους του σωματείου στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας ότι κινδυνεύουν ασθενείς λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, έγινε αναφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν και την ανάγκη να επιστρέψει το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή, ενώ τέθηκε και το θέμα των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, καθώς τον επόμενο μήνα λήγουν πολλές συμβάσεις του προσωπικού.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα των εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Νοσοκομείο Δράμας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Στην ερώτησή τους αναφέρουν: «Στο τέλος του χρόνου (31/12/2021) λήγουν οι συμβάσεις των 27 εργαζομένων στην καθαριότητα, 9 τραπεζοκόμων και 7 φυλάκων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δουλεύουν με διαδοχικές συμβάσεις από 31/12/2018 μέχρι σήμερα, είχαν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. Αρκετοί από αυτούς (στον τομέα της καθαριότητας) εργάζονται στο Νοσοκομείο μέσω εργολάβου εδώ και 20 χρόνια, ενώ όλοι τους εργάζονται με τη συγκεκριμένη σύμβαση τα τελευταία χρόνια, στοιχείο που από μόνο του αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητοι για την ορθή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί παρείχαν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίζουν να τις παρέχουν σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία, ιδιαίτερα χρήσιμη. Παρά όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι και στους τομείς αυτούς είναι αναγκαίο το μόνιμο και έμπειρο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, η κυβέρνηση παραδίδει αυτές τις λειτουργίες στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα;».