«Ξεχείλισαν» οι αντοχές στην οδό 19ης Μαΐου

0
1551

– Τα έργα που εκτελούνται έφεραν κάθετη πτώση στον τζίρο και αδιέξοδα στους επαγγελματίες
– Καταστηματάρχες στη ανάπλαση: «Έγινε μία περιοχή φάντασμα, δεν κυκλοφορεί τίποτα»

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα στην οδό 19ης Μαΐου και στις κάθετες οδούς, εξαιτίας των έργων που υλοποιούνται εδώ και ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής.
Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στα καταστήματά τους αλλά και κάθετης μείωσης του τζίρου τους λόγω των έργων που δεν δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για την προσέλευση πελατών. Από την άλλη πλευρά, όπως λένε, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο χρόνος που θα τελειώσουν τα έργα τα οποία παρότι εκτιμούν ότι είναι ωφέλιμα αποτελούν και τον λόγο των σοβαρών προβλημάτων τους.
Η κα Χρυσάνθη Αγαθαγγέλου, μία από τους πολλούς επαγγελματίες που διατηρούν πλέον με πολύ κόπο ανοικτά τα καταστήματά τους στην περιοχή, δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι, παρότι τα έργα έχουν αρχίσει να εκτελούνται εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, δεν έχουν ολοκληρωθεί και έχουν μετατρέψει την 19ης Μαΐου και τους κάθετους δρόμους, στο τμήμα όπου εκτελούνται τα έργα, σε χωράφι. Μια εικόνα που παραπέμπει σε εποχές πριν την δεκαετία του ’50 και δημιουργεί απαγορευτικές συνθήκες για την πρόσβαση των πελατών.
«Μετά τον Μάιο του 2021, οι εργασίες άρχισαν πολύ εντατικά και η 19ης Μαΐου είναι κλειστή από τότε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς ούτε τα αυτοκίνητα των επαγγελματιών μπορούν να σταθμεύσουν στην περιοχή. Σκάβουν παντού. Πέρα από τα έργα της ανάπλασης γίνονται και έργα του φυσικού αερίου. Αυτό είναι βέβαια καλό, όμως αν οι πολίτες δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή, δεν μπορούν να εισέλθουν και στις επιχειρήσεις που υπάρχουν. Δεν είμαστε ειδικοί αλλά παρατηρούμε ότι υπάρχει μόνο ένας εκσκαφέας στα έργα και ένα φορτηγό το οποίο δεν ξέρει που να πρωτοπάει. Είναι παντού σκαμμένα και υπάρχει παντού μια εικόνα γεμάτη χώματα και πέτρες. Δεν μπορεί να μπει άνθρωπος στα καταστήματα. Πρόσβαση στα καταστήματα δεν υπάρχει παρά το ότι μας είχαν διαβεβαιώσει για αυτό. Τώρα αν οι καταστηματάρχες τοποθετούν χαρτόνια ή ξύλα για να διευκολύνουν την πρόσβαση, όλα αυτά με τη λάσπη, δεν είναι επαρκή» δηλώνει η κα Αγαθαγγέλου.
Η ίδια σημειώνει ότι τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα καταστήματα είναι πολλά αφού πελάτες δεν υπάρχουν και ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα και συμπληρώνει: «Έτσι κι αλλιώς η Δράμα είναι μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία, ήρθε και η πανδημία. Ήταν που ήταν νεκρή η περιοχή τώρα έγινε μια περιοχή φάντασμα, δεν κυκλοφορεί τίποτα. Ακόμη και ο μικρός αριθμός πελατών που επισκεπτόταν τα καταστήματα της περιοχής πλέον δεν υπάρχει από τη στιγμή που η περιοχή έγινε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Παρόλα αυτά τρέχουν τα έξοδα ενοικίων, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, οι λογαριασμοί του νερού, τα δημοτικά τέλη, όπως και όλες οι υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν και τις ανάγκες επιβίωσης».
Η κα Αγαθαγγέλου σημειώνει ότι έχει κατατεθεί έγγραφο αίτημα προς τον Δήμο Δράμας που ζητά απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα των έργων, όπως κατατέθηκε και σχετικό αίτημα στην εφαρμογή novoville που χρησιμοποιεί ο δήμος για την καταγραφή των προβλημάτων, από τους πολίτες. Οι επαγγελματίες της περιοχής περιμένουν σαφείς απαντήσεις από τον Δήμο Δράμας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η επιστολή που έστειλε η κα Αγαθαγγέλου στον Δήμο Δράμας για τα προβλήματα στην περιοχή της ανάπλασης, που δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά και δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής, αναφέρει τα εξής:
«Ονομάζομαι Αγαθαγγέλου Χρυσάνθη και ως μόνιμη κάτοικος Δράμας που φορολογείται, πληρώνει ότι της αναλογεί προς το κράτος και τον Δήμο μας, αιτούμαι μια έγγραφη απάντηση από οποιονδήποτε θεωρείται αρμόδιος επί του θέματος. Διατηρώ μια μικρή επιχείρηση, καφενείο, επί της οδού Βίτσι 22. Χρόνια αγωνίζομαι να επιβιώσω και παλεύω για την μονογονεϊκή μου οικογένεια με αξιοπρέπεια. Ξεπέρασα το μνημόνιο και το κλείσιμο της εστίασης από την καραντίνα και τώρα με καταδικάζετε σε άλλη μια αποχή από τα επαγγελματικά μου δικαιώματα, καθώς από το καλοκαίρι του 2021, ο Δήμος Δράμας ξεκίνησε την ανάπλαση της περιοχής όπου διατηρώ το κατάστημα μου. Ένα μεγάλο νταμάρι η περιοχή εδώ και μήνες. Αυτήν την περίοδο και άγνωστο για πόσο όλοι οι δρόμοι προς το μαγαζί μου είναι σκαμμένοι, λασπωμένοι με λακκούβες και πέτρες. Δεν περνάει άνθρωπος. Η περιοχή είναι φάντασμα. Μόνο μπουλντόζες και εργάτες. Ως επιχειρηματίας οφείλω να πληρώσω όλα τα πάγια και τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης που καταδικάσατε να μην λειτουργεί. Έχετε το δικαίωμα να στερείται κάθε πρόσβαση πελάτη στο μαγαζί μου; Έχετε την αρμοδιότητα να μου στερείται το δικαίωμα να μην δουλεύω; Έχετε εικόνα της κατάστασης των επιχειρήσεων στην περιοχή; Είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση δεν θα αντέξει και θα κλείσει. Περιμένω την έγγραφη απάντηση σας. Ευχαριστώ θερμά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!