Ο Γιάννης Σακαρίδης στο τιμόνι του Φεστιβάλ

0
5703

-Ομοφωνία για τις ικανότητες του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή
-Διαφωνίες για τη διαδικασία επιλογής

Μιλάνε στα «Χ» οι: Γ. Δεμερτζής, Φ. Νικολαΐδης, Λ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Καραγαϊτάνη

Με επτά ψήφους υπέρ και τρεις κατά, το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας αποφάσισε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης να προχωρήσει στην πρόσληψη κ. Γιάννη Σακαρίδη για την κάλυψη της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Υπέρ της επιλογής του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιάννη Σακαρίδη τάχθηκαν τα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στη Δημοτική Αρχή, οι εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξη Project και η εκπρόσωπος των εργαζομένων. Κατά της υποψηφιότητας τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Πόλη+Ζωή και Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας.
Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν δια της ψήφου των δυο συγκεκριμένων παρατάξεων δεν αφορούν το κύρος και τις ικανότητες του προσώπου που τελικώς επελέγη για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής είπε ότι η επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή από αυτές που κατατέθηκαν ως προτάσεις και ήταν όλες αξιόλογες διευκρινίζοντας: “Αποφασίσαμε την πρόσληψη του Γιάννη Σακαρίδη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ήταν η πλέον άξια επιλογή. Ερευνήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε”
Όπως εξήγησε ο κ. Δεμερτζής “Θελήσαμε να σεβαστούμε τη μνήμη του Αντώνη Παπαδόπουλου και θα προχωρούσαμε σε ανακοινώσεις μετά το Πάσχα. Δεν καταλαβαίνω τις κατηγορίες των δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δεν θα άλλαζε κάτι εάν η διαδικασία επιλογής νέου καλλιτεχνικού διευθυντή γινόταν με κάποιο διαφορετικό τρόπο. Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι δεδομένη. Η επιλογή μας έγινε με μόνο γνώμονα τα προσόντα και το κύρος που θα έπρεπε να έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Μόνος σκοπός μας είναι το καλό του Φεστιβάλ. Ο Γιάννης Σακαρίδης είναι καταξιωμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πολυβραβευμένος και έχει μια λαμπρή πορεία. Είναι παιδί του ΦΤΜΜ Δράμας. Ήταν από τους αγαπημένους συνεργάτες του Αντώνη Παπαδόπουλου”.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ, εξέφρασε επίσης την λύπη του διότι όπως είπε “Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Αντώνη, και στην διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης θίγουν με σχολιασμούς τους τις επιλογές του Πολιτιστικού Οργανισμού, οι οποίες είναι νομιμότατες και έγιναν με μοναδικό γνώμονα την επιλογή του καλύτερου υποψηφίου για την θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ. Δεν με εκπλήσσει η στάση τους. Φάνηκαν και πάλι κατώτεροι των περιστάσεων”.
Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Φώτης Νικολαΐδης μιλώντας στα “Χ” ανέφερε ότι: “Οι διαδικασίες δεν έγιναν όπως προβλέπεται. Δεν δόθηκε στην δημοσιότητα κάποια πρόσκληση ώστε να έχουμε βιογραφικά και άλλων υποψηφίων και να γίνει επιλογή μεταξύ αρκετών ενδιαφερομένων προκειμένου να καταλήξουμε στον καταλληλότερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής που επελέγη δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την θέση. Το βιογραφικό του είναι πάρα πολύ καλό και δεν έχουμε κανένα θέμα με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη, απλώς δεν υπερψηφίσαμε την πρόταση του προέδρου γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που κάναμε σε άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς καταλήξαμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόκειται να καλυφθεί μία τέτοια θέση γίνεται ανοιχτή πρόσκληση, όπως προβλέπεται”.
Ο κ. Νικολαΐδης σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, ότι «δεν έγινε ανοικτή πρόσκληση για λόγους σεβασμού στη μνήμη του Αντώνη Παπαδόπουλου», απάντησε ότι “εμείς πιστεύουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του Αντώνη Παπαδόπουλου, ο τρόπος που ακολουθήθηκε για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Θα έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες και η διαφάνεια”.
Ο κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Project Δράμα 2020, σημείωσε στα “Χ” για το ίδιο θέμα: “Η δική μας παράταξη συμφώνησε με την επιλογή του προσώπου του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή με βάση όσα μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και η εκπρόσωπος των εργαζομένων του Φεστιβάλ, ότι «ήταν επείγουσα ανάγκη να ορισθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής».
Ωστόσο, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν συμφωνούμε με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή του. Έπρεπε να γίνει δημόσια ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Να υποβληθούν βιογραφικά και να γίνει επιλογή από αρμόδια επιτροπή σχετική με το αντικείμενο. Με λίγα λόγια στηλιτεύσαμε την διαδικασία επιλογής αλλά επειδή κρίναμε ότι προκύπτει επείγον θέμα αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να ορισθεί καλλιτεχνικός διευθυντής για τον επόμενο χρόνο και με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης και για τον επόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία επιλογής μπορεί να καθυστερούσε αρκετά. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Η παράταξή μας δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση” αλλά ασκεί αξιόπιστη, αντικειμενική και δίκαια κριτική, για το καλό της Δράμας».
Η κ. Γιάννα Καραγαϊτάνη μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και της δημοτικής παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας επεσήμανε στα “Χ” σχετικά με την απόφαση που αφορά στην επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή: “Ο πρόεδρος του Π.Ο., ο Δήμαρχος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες προχώρησαν σε μια έρευνα ανάμεσα σε διάφορους πολύ αξιόλογους υποψηφίους. Εμείς ως παράταξη δεν έχουμε θέμα με το πρόσωπο που τελικά επελέγη, το οποίο είναι πολύ αξιόλογο, αλλά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η γραπτή εισήγηση που μας έκαναν δεν ανέφερε πουθενά νομικές διατάξεις. Στο δημόσιο δεν μπορούμε να μιλούμε αφηρημένα. Θα πρέπει να αναφέρουμε τι κάνουμε, βάση ποιου νόμου και με ποια διαδικασία. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αδιαφανής. Ουδείς γνώριζε από τα μέλη του ΔΣ ότι γίνονται αυτές οι διερευνητικές επαφές. Όπως και ουδείς γνώριζε με πια κριτήρια γίνονται. Εμείς περιμένουμε να γραφεί η απόφαση και σε ποιες νομικές διατάξεις βασίζεται. Εάν θεωρήσουμε ότι είναι σκόπιμο θα την προσβάλλουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το πρόσωπο του καλλιτεχνικού διευθυντή που επελέγη. Θεωρούμε μάλιστα ότι τον αδικεί και η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επίσης ήταν εξοργιστική θα έλεγα και η επίκληση στον σεβασμό της μνήμης του Αντώνη Παπαδόπουλου. Δεν μπορεί να λες ότι δεν κάνω ανοικτή διαδικασία επειδή σέβομαι την μνήμη του. Αντίθετα την προσβάλλεις την μνήμη του, όταν ακριβώς δεν κάνεις ανοικτή διαδικασία”.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του πάντως, το ΦΤΤΜ Δράμας διευκρίνισε σχετικά με την απόφαση για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή ότι: “η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο σύμφωνα με τον υπ’ αριθμόν 12059/14-09-2012 Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας (Ο.Ε.Υ) του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου, η απόφαση πάρθηκε από το ΔΣ με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!