Ο «Κριόκερος» δεν απειλεί την παραγωγή αραβοσίτου

0
14504

“Κανένας λόγος ανησυχίας για τους καλλιεργητές” διαβεβαιώνουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας.

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει στους αγρότες για την εμφάνιση του εντόμου “Κριόκερος” στην παραγωγή αραβοσίτου της περιοχής μας, καθώς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το έντομο “Διαβρώτικα” και άρα δεν υφίσταται κάποιος κίνδυνος για τις καλλιέργειες.
“Δεν θα πρέπει να τρομοκρατηθούν οι καλλιεργητές αραβόσιτου με την εμφάνιση του εντόμου “Κριόκερος” στις καλλιέργειες αραβοσίτου. Το έντομο δεν σχετίζεται με το “Διαβρώτικα” που είχε προκαλέσει τεράστια προβλήματα το 2017. Ο “Κριόκερος” δεν έχει επιπτώσεις στην καλλιέργεια του καλαμποκιού. Πρόκειται για έντομα που περνούν για λίγο στον Αραβόσιτο αλλά σύντομα θα εξαφανιστούν για να “διαθερίσουν” και μετά να διαχειμάσουν ένα ολόκληρο χρόνο και να ξαναεμφανιστούν την επόμενη χρονιά. Παρότι ο “Κριόκερος” δεν επηρεάζει την καλλιέργεια υπάρχει περίπτωση η παρατήρηση του εντόμου από τους καλλιεργητές να οδηγήσει σε λανθασμένες ενέργειες παρεμβάσεων (άσκοποι ψεκασμοί κλπ). Ο “Κριόκερος” εμφανίζεται με πολύ περιορισμένα συμπτώματα επάνω στα φύλλα του αραβόσιτου αφήνοντας κάποιες πολύ λεπτές γραμμές -που όμως δεν έχουν καμία απολύτως σημασία” σημειώνει στα “Χ” ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου.
Σε σχέση με το “Διαβρώτικα” που όπως προαναφέρθηκε δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στις καλλιέργειες το 2017, ο κ. Σίμογλου επισημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχει “έξοδος της γενιάς” του εντόμου για φέτος, προφανώς διότι οι καλλιέργειες είναι όψιμες. Πάντως δεν φαίνεται ότι φέτος θα υπάρξουν προβλήματα με το “Διαβρώτικα” που είναι και το βασικότερο πρόβλημα το οποίο εμφανίστηκε στις καλλιέργειες του αραβοσίτου κατά τα τελευταία έτη. Σε σχέση με την εμφάνιση “πράσινου σκουληκιού” που αποτελεί επίσης έναν εχθρό της καλλιέργειας αραβοσίτου, αν και υποδεέστερο από το “Διαβρώτικα” είναι νωρίς προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τη φετινή χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με την έξαρση του “Διαβρώτικα” που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα καθώς η χρονιά ήταν ιδιαίτερη, λόγω ξηροθερμικών συνθηκών αλλά και εκτεταμένων προσβολών στο ριζικό σύστημα των φυτών του αραβοσίτου στην περιοχή των Τεναγών. Παράλληλα οι καλλιέργειες στην ίδια περιοχή δεν προερχόταν από αμειψισπορά η οποία αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για την αποφυγή προσβολών από εχθρούς όπως το “Διαβρώτικα”.
Ευτυχώς μετά από εκείνη την χρονιά και έπειτα από τις διαπιστώσεις των ζημιών που προκλήθηκαν, οι καλλιεργητές της περιοχής άρχισαν να ακολουθούν την τακτική της αμειψισποράς, δηλαδή της αλλαγής των καλλιεργειών τους από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα με το “Διαβρώτικα” τελικώς να εξαλειφθεί.
O “Κριόκερος” είναι ένα συγγενικό έντομο με το “Διαβρώτικα” παρόλα αυτά όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζει διαφορές εξ αιτίας των οποίων δεν καθίσταται απειλή για τις καλλιέργειες καλαμποκιού στον Νομό Δράμας, για τον λόγο αυτό και δεν θα πρέπει να συνδέεται με αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ