Ο Π. Λαμπαρδής μιλά στα «Χ» για την «Πρόβα Ζωής»

0
148

– Ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα, συνδυασμός λογοτεχνίας και θεραπευτικού λόγου παρουσιάζεται σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Café Honey Bar
– Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας


 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνουν σήμερα η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιογνώση» κι οι εκδόσεις Αρμός, με την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πασχάλη Λαμπαρδή «Πρόβα Ζωής» στις 6.30 το απόγευμα στο Café Honey Bar (Βενιζέλου 47). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Μαρία Καμπάνταη, ψυχολόγος-συγγραφέας και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου ψυχολόγος Π. Λαμπαρδής.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για το βιβλίο του ο συγγραφέας παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη, δίνοντας το στίγμα του βιβλίου που καταλήγει στο αισιόδοξο μήνυμα ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν στη ζωή εάν το προσπαθήσουμε.

 

 

 

Κύριε Λαμπαρδή, πού θα μπορούσαμε καταρχάς να εντάξουμε το βιβλίο σας με τίτλο «Πρόβα Ζωής»;
Είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα. Είναι ένας συνδυασμός λογοτεχνίας και θεραπευτικού λόγου. Θεωρώ ότι σήμερα τέτοια βιβλία μπορούν να δώσουν στον αναγνώστη κάτι παραπάνω από μια απλή περιγραφή μιας ιστορίας. Διαβάζοντας κάποιος μια ωραία ιστορία σε ένα βιβλίο, να μπορεί στο τέλος να αντλήσει κάποια μηνύματα για θέματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο. Ο θεραπευτικός λόγος συνδυάζεται με τη λογοτεχνία σε αυτή την περίπτωση γιατί δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεται ο αναγνώστης ούτως ώστε να δημιουργήσει κάποιες αλλαγές στη ζωή του ή να διαπιστώσει κάποια πράγματα τα οποία τον τραβούν προς τα πίσω, για να κάνει κάποια βήματα και να απαλλαγεί από πράγματα τα οποία τον κάνουν να μην προχωρά στη ζωή του.

Απευθύνεται στους νέους ή όχι μόνο σε αυτούς;
Απευθύνεται και στους νέους. Υπάρχουν νέοι ήρωες μέσα στο βιβλίο που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, λόγω των κλονισμένων προτύπων που υπάρχουν μέσα στην οικογενειακή εστία με αποτέλεσμα οι νέοι να μην δομήσουν μια ανεξάρτητη ταυτότητα, αλλά να είναι γεμάτοι καταχωρήσεις από αυτά ήθελαν να τους περάσουν οι γονείς τους. Οι νέοι σε αυτή την περίπτωση θα διαπιστώσουν ποια είναι η πραγματική ζωή που θα έπρεπε να ζήσουν και μέσα από το βιβλίο να δομήσουν μια τέτοια ταυτότητα ή να μπουν σε αυτή τη διαδικασία ούτως ώστε να βρουν πραγματικά τι είναι ψέμα και τι αλήθεια από την καθημερινή μας ζωή.

Περνά ίσως το μήνυμα ότι οι άνθρωποι ή ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους;
Ναι ουσιαστικά αυτό είναι που περνά. Να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι και να φθάσουν σε αυτό το σημείο. Αυτό γίνεται μέσα από τους ήρωες του βιβλίου. Πλέον γίνεται μια βιωματική διεργασία. Δεν είναι ένα εγχειρίδιο που αναφέρεται στις καλές σχέσεις ή σε άλλα τέτοια θέματα, όπως άλλα με τα οποία είναι γεμάτα σήμερα τα βιβλιοπωλεία. Αλλά μέσα από μια βιωματική διεργασία, ο αναγνώστης μπορεί να δεθεί με τους ήρωες του βιβλίου, να ταυτιστεί και να νοιώσει το μήνυμα. Αν αυτό δεν το νοιώσει ο αναγνώστης δεν μπορεί να μπει στη διεργασία της αλλαγής.Αυτό προσπαθώ να κάνω με το μυθιστόρημά μου.

Οι ήρωες προέρχονται από την πραγματικότητα ή είναι φανταστικά πρόσωπα;
Είναι φανταστικά πρόσωπα που φαίνονται ως αληθινά. Μου το λένε αυτό πολλοί αναγνώστες μου. Καθημερινά βλέπω ανθρώπους στο γραφείο που έρχονται για ψυχοθεραπεία και πάρα πολλούς νέους. Βλέπω ότι κοινός παρανομαστής των προβλημάτων όλων των ανθρώπων είναι ένα πονεμένο παιδί, που είναι στη νεανική ηλικία αλλά και ένα πονεμένο παιδί που λειτουργεί μέσα στους ενήλικες και αυτό πραγματικά πονάει σήμερα ή νοιώθει ανασφάλεια ή φόβους.

Ο επίλογος του βιβλίου είναι τελικά αισιόδοξος;
To βιβλίο καταλήγει αισιόδοξα. Φθάνει σε ένα σημείο που οι ήρωες του αγγίζουν αυτό που πραγματικά θα ήθελαν να είναι. Αξιοποιούν τα ταλέντα τους, παίρνουν γενναίες αποφάσεις και σε όλο το βιβλίο βήμα – βήμα ο αναγνώστης μπορεί να μπει σε αυτήν την διεργασία.

 

Το βιβλίο του Πασχάλη Λαμπαρδή «Πρόβα Ζωής» εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Αρμός και αποτελεί ένα νέο είδος ενασχόλησης για τον συγγραφέα που είναι «το μυθιστόρημα μέσα στον θεραπευτικό λόγο». Η συνεργασία του συγγραφέα με τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, η οποία συνδιοργανώνει την σημερινή εκδήλωση εκπορεύεται από μια σχέση πολλών χρόνων που άρχισε από το βιβλίο «Φύλακες της Ανατολίας» το οποίο έχει συνδεθεί με τον Πόντο και την ιστορία του.
Ο Πασχάλης Λαμπαρδής, είναι ψυχολόγος και συγγραφέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία, ενώ έχει σπουδάσει και μηχανικός ηλεκτρολόγος. Ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται εδώ και χρόνια ερευνητικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά, τη θεραπεία της ψυχής και τη συγγραφή βιβλίων. Μετά από πολλές αναζητήσεις και ταξίδια, έχει καταλήξει ότι η πίστη είναι η μόνη που μπορεί να κάνει μικρά θαύματα στη ζωή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ