Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για το αέριο στη Δράμα

0
1722

– Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το νέο δίκτυο αερίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Δράμας
– Από τα μέσα Οκτωβρίου θα γίνουν οι πρώτες οικιακές συνδέσεις
– Μ. Τσάκας: «Mε τη μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω του αερίου, ανοίγονται προοπτικές για νέες επενδύσεις»

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Δράμα, συνδιοργανώθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Κούρος, από τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και το Επιμελητήριο Δράμας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας, ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ κ. Δημήτρης Αυλωνίτης και ο Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης τής εταιρείας κ. Βασίλης Λογοθέτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την εμπορική στρατηγική της ΔΕΔΑ και το πρόγραμμα υλοποίησης του νέου δικτύου αερίου στη Δράμα. Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο στις οποίες δόθηκαν απαντήσεις από τα στελέχη της ΔΕΔΑ.

Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις της περιοχής
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Γεωργιάδης τόνισε σχετικά με το νέο δίκτυο αερίου ότι πρόκειται για εμβληματικό έργο, το οποίο ζητούσε το επιμελητήριο εδώ και πολλά χρόνια. Είπε ότι ανήκει στις βασικές υποδομές που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός τόπου και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό, ότι το έργο αφορά και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες νομών στην περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση, σίγουρα θα υπάρξει κάποια επέκταση. Υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο, με εξαίρεση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελεί την καθαρότερη μορφή ενέργειας και πρόσθεσε ότι είναι πόλος προσέλκυσης επενδύσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Είπε ότι η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο με την ΔΕΔΑ δίνει το στίγμα ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, που έχει να κάνει με τη λειτουργία των κατάλληλων υποδομών για να γυρίσει νέα σελίδα η Δράμα. Ειδικότερα για τα έργα του αερίου, είπε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τα έργα κατασκευής, για τη συντήρηση των υποδομών και του δικτύου όπως και για τους πωλητές του δικτύου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυναμική γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο. Πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο Δράμας στηρίζει τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο αλλά και προωθεί κάθε τι αναπτυξιακό όπως και τη χρήση του φυσικού αερίου.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις της περιοχής που μιλούν ήδη με τους πωλητές της ΔΕΔΑ, προσθέτοντας ότι πρόκειται και για μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως οι βιομηχανίες.
Από του βήματος της ενημερωτικής εκδήλωσης ο κ. Γεωργιάδης, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στους μεγάλους παραγωγικούς κλάδους, τη μεταποίηση αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις της Δράμας, για τις οποίες το ενεργειακό κόστος έχει μεγάλη σημασία. Παράλληλα, μίλησε για τα οφέλη του νέου δικτύου φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τον οικιακό καταναλωτή. Ακόμη αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας ΑΜΘ για την κατασκευή του έργου, τόσο από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη όσο και από τη σημερινή διοίκηση της που το υλοποιεί. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι: «H διοίκηση του Υπουργείου, η σημερινή διοίκηση της ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια ΑΜΘ, κατόρθωσαν να σώσουν το έργο». Πρόσθεσε επίσης ότι η επέκταση του έργου ειδικά στην περιοχή μας είναι επιβεβλημένη λόγω των ειδικών συνθηκών και των διάσπαρτων ενεργοβόρων μονάδων, πέριξ του αστικού ιστού. Αναφέρθηκε και στο θέμα των φυλακών Νικηφόρου λέγοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό «πελάτη» για την ΔΕΔΑ ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και ο Δήμος Παρανεστίου. Τέλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα για το φυσικό αέριο στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Το αέριο είναι αναπτυξιακό πρόταγμα για την ΠΑΜΘ
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ και εκπρόσωπος της στην ενημερωτική εκδήλωση, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, δήλωσε ότι για την ΠΑΜΘ το φυσικό αέριο αποτελεί αναπτυξιακό πρόταγμα και τόνισε τη ρήση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου πως θέση της περιφέρειας ΑΜΘ είναι η περιοχή να μετατραπεί από ένα ενεργειακό πέρασμα σε έναν ενεργειακό σταθμό. Υπενθύμισε επίσης ότι η ΠΑΜΘ χρηματοδοτεί το έργο κατά το 50%.

Η έλευση του αερίου στη Βόρειο Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο, μετά την έλευση του ηλεκτρισμού πριν από δεκαετίες
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι τα έργα του φυσικού αερίου έχουν αρχίσει ήδη στην πόλη της Δράμας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ ο ρυθμός ανάπτυξης του δικτύου και ενσωμάτωσης των πρώτων πελατών. Ανέφερε επίσης ότι ο φετινός χειμώνας θα βρει αρκετούς πολίτες συνδεδεμένους στο δίκτυο του φυσικού αερίου.
Απαντώντας στα «Χ» διευκρίνισε ότι κατά την εξέλιξη του έργου θα γίνονται παράλληλα συνδέσεις, ενώ η πρώτη φάση του συγχρηματοδοτούμενου έργου με την ΠΑΜΘ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και πρόσθεσε ότι η ζήτηση στη Δράμα κινείται πάρα πολύ καλά χωρίς ακόμη η ΔΕΔΑ να έχει μπει πολύ επιθετικά, στην πώληση του αερίου. Εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπερκαλυφθούν οι στόχοι για το τρέχον έτος σε τέτοιο βαθμό που θα πλησιάσουν τους στόχους για το σύνολο του έργου. Επίσης απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» είπε ότι το κατάστημα της ΔΕΔΑ στη Δράμα (επί της οδού Εφέδρων Αξιωματικών και Ηπείρου) θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό σε λίγες μέρες.
Κατά την παρουσίαση του έργου της επέκτασης του νέου δικτύου φυσικού αερίου στην Δράμα, ο κ. Τσάκας είπε ότι η ΠΑΜΘ ήταν η πρώτη περιφέρεια που ενέταξε σε χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ τα έργα του φυσικού αερίου αποτελώντας την διελκυστίνδα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα και στις υπόλοιπες περιφέρειες όπου εκτελεί τα έργα της η ΔΕΔΑ. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δράμας για τη συνεργασία του, καθώς η ΔΕΔΑ με τον Δήμο Δράμας έχουν να αντιμετωπίσουν και την καθημερινότητα, δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργούν στην πόλη τα έργα κλπ.
Μίλησε για τον κίνδυνο απένταξης του έργου στο πρόσφατο παρελθόν που τελικά αποσοβήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα το νέο δίκτυο να αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές. Είπε ότι το έργο του φυσικού αερίου δημιουργεί τους πυλώνες ανάπτυξης στις πόλεις που γίνονται παρεμβάσεις και επεσήμανε ότι: «Θεωρούμε ότι η έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαιτέρως στη Βόρειο Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο, μετά την έλευση του ηλεκτρισμού πριν από δεκαετίες. Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση ενεργειακών υποδομών που γίνεται στην ελληνική περιφέρεια».

Η ΔΕΔΑ εξετάζει το σενάριο επέκτασης και σε όμορες περιοχές όπου υπάρχει πρόσθετη βιομηχανική δραστηριότητα
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, είπε ότι μόνο για την κατασκευή του αγωγού στην περιφέρειά μας θα διατεθούν 62 εκατ. ευρώ ενώ η μικροοικονομία που θα δημιουργηθεί σε κάθε πόλη υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε με έμφαση ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και επεσήμανε ότι η ΔΕΔΑ εξετάζει το σενάριο επέκτασης και σε όμορες περιοχές όπου υπάρχει πρόσθετη βιομηχανική δραστηριότητα. Εξήγησε ότι με τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων λόγω της χρήσης του αερίου, ανοίγονται προοπτικές για νέες επενδύσεις.
Μιλώντας για τα οφέλη του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε στην τιμή του. Είπε ότι το αέριο είναι μακράν φθηνότερο από τα συμβατικά καύσιμα και πρόσθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια άλλη λογική στην οποία «οδεύουμε όλοι» αλλά το φυσικό αέριο έχει επιλεγεί ως ενδιάμεσο καύσιμο, το λεγόμενο «καύσιμο μετάβασης», που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι το 2050, έτος στο οποίο η χώρα θέλει να περάσει σε πλήρη ενεργειακή κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Γίνεται πολύ κουβέντα για την τιμή των καυσίμων και του φυσικού αερίου. Όποια μεταβολή και να υπάρχει, το φυσικό αέριο παραμένει μακράν πιο φθηνό από τα συμβατικά καύσιμα. Είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, όπως το πετρέλαιο, άρα σε λίγους μήνες μπορεί να συζητάμε για ιστορικό χαμηλό στην τιμή του. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προβεί κανείς σε αποφάσεις εξ’ αιτίας της τηλεοπτικής επικαιρότητας. Αυτό το προϊόν δεν πρόκειται ποτέ να έρθει σε συγκρίσιμη τιμή με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα» είπε ο κ.Τσάκας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του φυσικού αερίου που όπως είπε, παρότι λογίζεται στα ορυκτά καύσιμα, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από όλα τα συμβατικά καύσιμα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι το βασικό όχημα για την βιομηχανική ανάπτυξη των περιοχών της Βορείου Ελλάδος κάτι που αποτελεί και κεντρική πολιτική στόχευση, την οποία η ΔΕΔΑ καλείται να εξυπηρετήσει.
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις του έργου, είπε ότι η πρώτη είναι να υλοποιηθεί το έργο με τη μικρότερη δυνατή όχληση για πολίτες και επιχειρηματίες σε κάθε περιοχή ενώ εξήγησε ότι ένα τόσο μεγάλο έργο μπορεί να δημιουργεί όχληση στις πόλεις, αλλά έχουν επιλεγεί εταιρείες με πολλά χρόνια εμπειρίας για την κατασκευή του για να γίνει η συντομότερη και μικρότερη όχληση ανά γειτονιά. Η δεύτερη πρόκληση – «στοίχημα», όπως είπε, είναι το έργο να υλοποιηθεί στο σύνολό του, (εσωτερικές εγκαταστάσεις, συντηρήσεις, προμήθειες), από επιχειρηματίες της περιοχής. Παράλληλα είπε ότι η ΔΕΔΑ έχει την επάρκεια να καλύψει όποιον αριθμό συνδέσεων προκύψει και θα αναπτύξει δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών της εταιρείας σε κάθε πόλη, ώστε όλο αυτό το έργο να διαμοιραστεί για να μπορούν οι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν κοινωνοί και ωφελούμενοι από το έργο.

Η ΔΕΔΑ φέρνει το δίκτυο μέχρι το σπίτι, χωρίς καμία χρέωση
Κατά την παρουσίαση της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας, ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, είπε ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ, καλύπτει 34 πόλεις και ειδικά για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχει ένας σχεδιασμός πολύ φιλόδοξος για τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων μέχρι το 2023. Το δίκτυο μέσης πίεσης εξυπηρετεί κυρίως μεταποιητικές και άλλες δραστηριότητες υψηλής κατανάλωσης, ενώ το δίκτυο χαμηλής πίεσης αφορά κυρίως τον αστικό ιστό κάθε πόλης και έχει να κάνει με τις συνδέσεις οικιακών καταναλωτών αλλά και μικρών επιχειρήσεων.
«Οι πελάτες θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο και να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αυτοί είναι οι στόχοι-βάσεις που πιστεύω ότι θα τους ξεπεράσουμε, στο πλαίσιο ενός πολύ φιλόδοξου έργου που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ, που εκτός από τον αστικό ιστό αφορά και μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Έχουμε ενδείξεις ότι και στην βιομηχανία, σε μεγάλους καταναλωτές το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Ο λόγος είναι απλός. Το αέριο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ως προς την τιμή του και επίσης η ΔΕΔΑ προσφέρει 100% έκπτωση σε όλους τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές όταν συνδεθούν με το δίκτυο. Φέρνει το δίκτυο μέχρι το σπίτι, χωρίς καμία χρέωση, αρκεί να ενεργοποιηθεί η εσωτερική εγκατάσταση και ο λέβητας εντός 12 μηνών από την κατασκευή» είπε ο κ. Αυλωνίτης.
Σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου ανέφερε ότι αυτό είναι άμεσο και στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης μέσω της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και μακροπρόθεσμα, μέσω της έκχυσης στα δίκτυα της ΔΕΔΑ, καυσίμων που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι η ΔΕΔΑ έχει εργαλεία για τις επιχειρήσεις, ώστε να εξειδικεύσει το κόστος σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψιν τις υφιστάμενες καταναλώσεις της επιχείρησης, όσο και το κόστος μετατροπής ώστε να παρουσιάσει αντικειμενικά και σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και χωρίς καμία χρέωση, την περίοδο απόσβεσης της επένδυσης που θα έκανε στο φυσικό αέριο. Είπε επίσης ότι τα πραγματικά στοιχεία που έχει η ΔΕΔΑ, από μια σειρά κλάδων, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε παράδειγμα βιομηχανίας στη Δράμα που συνδέθηκε το 2020 και έχει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 95.000 ευρώ.
Ο κ. Αυλωνίτης παρέθεσε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου οι ενδιαφερόμενοι, εξηγώντας ότι η ΔΕΔΑ προσφέρει πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία μέσω της ιστοσελίδας της, όπου υπάρχει φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πληκτρολογούνται τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και αν η περιοχή του είναι είτε εντός του υφιστάμενου δικτύου είτε εντός του δικτύου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας εργολαβίας, τότε η ΔΕΔΑ προχωρά άμεσα σε συμβασιοποίηση, αφού καταχωρηθεί η διεύθυνση του ενδιαφερόμενου στο σύστημα και αφού κατατεθούν δυο δικαιολογητικά, δηλαδή μια υπεύθυνη δήλωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και μια φωτοτυπία της ταυτότητας του ιδιοκτήτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ακόμη και αν η διεύθυνσή τους δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό του δικτύου για το πρώτο τετράμηνο. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, που θα γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά θα τοποθετείται ο μετρητής και στη συνέχεια αφού υποβληθεί η μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης και αφού κατασκευαστεί η εσωτερική εγκατάσταση του ακινήτου σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, θα γίνεται αυτοψία από τα στελέχη της ΔΕΔΑ και θα ενεργοποιείται η εγκατάσταση. Ο κ. Αυλωνίτης, είπε επίσης ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται πολύ σύντομα και από το κατάστημα που θα ανοίξει σε λίγες μέρες στην πόλη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Εφέδρων Αξιωματικών. Εκεί θα υπάρχουν δυο μηχανικοί για το τεχνικό κομμάτι και δυο διοικητικοί υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν την υποβολή των αιτήσεων.

Τα έργα της ΔΕΔΑ είναι δομημένα πελατοκεντρικά
Ο Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης της εταιρείας κ. Βασίλης Λογοθέτης μιλώντας για το κατασκευαστικό μέρος του δικτύου είπε ότι είναι κρίσιμο στοιχείο η έγκαιρη υποβολή αιτήσεων διότι αν ο εργολάβος κατά την κατασκευή του αγωγού σε μια γειτονιά έχει αιτήσεις, θα μπορέσει συγχρόνως να κάνει και τις εγκάρσιες τομές οι οποίες θα αεριοδοτήσουν τα σπίτια και έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστέψει πίσω και να αυξήσει την όχληση, η οποία σε τέτοια έργα είναι αρκετή. Μίλησε επίσης για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες γίνονται στις περιπτώσεις που τα σημεία των διευθύνσεων των ενδιαφερομένων δεν είναι επάνω στο πλάνο ανάπτυξης του δικτύου του επόμενου τετραμήνου. Όμως, αυτές οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έχουν τη χρησιμότητά τους, διότι τα έργα της ΔΕΔΑ είναι δομημένα πελατοκεντρικά. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από μια βασική υποδομή που είναι ένας εξωτερικός δακτύλιος που διανέμει το αέριο υπάρχουν μικρά αυτόνομα κομμάτια τα οποία αεριοδοτούν τις γειτονιές. Η ΔΕΔΑ έχοντας έγκαιρα τις αιτήσεις θα μπορέσει να προτεραιοποιήσει την ανάπτυξη του δικτύου, προς τις περιοχές που υπάρχει περισσότερη ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό δίκτυο των οικιών, είπε ότι η ΔΕΔΑ έχει δημιουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στους μηχανικούς να κάνουν ηλεκτρονική υποβολή της μελέτης, από την πρώτη στιγμή μέχρι και τη στιγμή της ενεργοποίησης. Ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται χωρίς καθόλου χαρτιά και χωρίς περιττά έξοδα.

Περισσότερες από 3.200 συνδέσεις στην πόλη της Δράμας στην πρώτη φάση
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΔΑ υπολογίζεται ότι στην πόλη της Δράμας, στην πρώτη φάση, θα είναι πάνω από 3.200 οι συνδέσεις οικιακών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις στο υφιστάμενο δίκτυο (δηλαδή το ανενεργό δίκτυο που υπήρχε από τα προηγούμενα χρόνια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!