Οι εικόνες του ναού της Αγίας Σοφίας

0
1549

Του Βασίλη Τσιαμπούση


 

Η πίστη, στη χριστιανική θρησκεία, δεν πρέπει να καθορίζεται από το συναίσθημα. Το συναίσθημα δεν είναι συστατικό της πίστης, πολλές φορές μάλιστα δημιουργεί καταστάσεις ειδωλολατρίας.
Εντούτοις, τα συναισθήματα πολλές φορές μας ενισχύουν προσωπικά και μας φέρνουν εμμέσως κοντύτερα στην Εκκλησία και στον Θεό. Κάποιοι εκκλησιάζονται πάντα στον ίδιο ναό, έχουν ως προστάτη τους συγκεκριμένο άγιο, περνούν και προσκυνούν πάντα τις ίδιες εικόνες. Αυτή η σχέση θα πρέπει να θεωρείται «κατά συνθήκην» αποδεκτή.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη Δράμα, ήταν ένας υποβλητικός λατρευτικός χώρος. Η κάθοδος των σκαλοπατιών από τον πρόναο στον κυρίως ναό, ο λειψός φωτισμός, οι εικόνες που κατασκευάστηκαν από τοπικούς ζωγράφους, το απέριττο ξύλινο τέμπλο, οι χοντροί τοίχοι, η ακουστική της… δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό περιβάλλον. Μεταξύ αυτών των στοιχείων, και δυο τρεις εικόνες –με ίσως σημαντικότερη την εικόνα της «Θρηνωδούσης Παναγίας»– που οι ενορίτες της Αγίας Σοφίας τις προσκυνούσαν με μεγάλη ευλάβεια και ήταν ευλογία του ναού.
Όταν ο ναός έκλεισε για να γίνουν έργα (έργα που ήταν εξωτερικά του οικοδομήματος και ενώ ούτε οι μελέτες και οι άδειες των επεμβάσεων είχαν περατωθεί ούτε τα απαραίτητα χρήματα είχαν εξευρεθεί), δύο από τις εικόνες της Αγίας Σοφίας μεταφέρθηκαν και αναρτήθηκαν σε προσκυνητάρια, σε περίοπτη θέση στον μητροπολιτικό ναό της Δράμας. Αυτή η ενέργεια, που προφανέστατα υποδείχθηκε από τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο, δείχνει ότι εκείνος αντιλαμβανόταν τη συναισθηματική αξία που είχαν οι συγκεκριμένες εικόνες για τους ενορίτες της Αγίας Σοφίας και για όλους τους Δραμινούς προσκυνητές. Μετά όμως τον ξαφνικό θάνατο του μητροπολίτη Παύλου οι δύο αυτές εικόνες αφαιρέθηκαν, αντικαταστάθηκαν από άλλες και πιθανότατα κλείστηκαν σε κάποιο υπόγειο.
Πολλοί πιστοί, που ρώτησαν γιατί συνέβη αυτό, πήραν αόριστες και μη πειστικές απαντήσεις –σύμφωνα με καταγγελία κάποιων εξ αυτών οι απαντήσεις φανέρωναν και κάποια περιφρόνηση–, που δείχνουν ότι μερικοί έχουν έλλειψη κατανόησης των σχέσεων που αναπτύσσουν οι πιστοί με μνημεία και εικόνες της Εκκλησίας.
Και επειδή οι μητροπόλεις πρώτες αυτές θα πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για όσα τους καταλογίζονται, δικαίως ή αδίκως, για να μη μένει τίποτε στο σκοτάδι, καλό θα ήταν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να υπάρξει μια απάντηση από επισημότερα χείλη. Η έλλειψη απάντησης –δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιλεχθεί ως λύση– απλώς θα σημαίνει ότι επιτρέπουμε σε κάποιους να αντιμετωπίζουν το ποίμνιο ως υπηκόους, οι οποίοι θα πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να υπακούουν τυφλά σε αυτούς, που κανονικά θα έπρεπε να είναι διάκονοι των πάντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!