– Καταστροφική η προϋπόθεση ενημερότητας για τις αποζημιώσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου
– Λύση στο πρόβλημα ζητούν ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Παπαδόπουλος και ο Βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπλούχος
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Δράμας που είναι δικαιούχοι αποζημιώσεων εξαιτίας της επιβολής κτηνιατρικών μέτρων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου. Τα μέτρα που επιβάλλονται από την πολιτεία, (συγκεκριμένα για την εκρίζωση της Βρουκέλλωσης) αφορούν κυρίως τα βοοειδή και οδηγούν ακόμη και σε θανάτωση μέρους του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων ή σε θανάτωση του συνόλου των ζώων μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Οι κτηνοτρόφοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία δικαιούνται αποζημίωση που με βάση τα παραδείγματα των κτηνοτροφικών μονάδων της Δράμας μπορεί να φθάνει μέχρι και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο, για να χορηγηθούν αυτές οι αποζημιώσεις, που αφορούν χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και έπειτα, απαιτείται από τους δικαιούχους κτηνοτρόφους να διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εδώ είναι το σημείο όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των σωρευμένων προβλημάτων στην κτηνοτροφία που αναπόφευκτα δημιουργεί οφειλές, πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν τη φορολογική ενημερότητα που απαιτείται και κατά συνέπεια δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Λύση στο πρόβλημα, που είναι εξόχως σημαντικό για έναν από τους κύριους παραγωγικούς κλάδους του Νομού Δράμας, προσπάθησε να δώσει από τον Ιανουάριο του 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Επικοινωνώντας από τις 25 Ιανουαρίου, με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, επεσήμανε το πρόβλημα που δημιουργεί η ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους οι κτηνοτρόφοι. Τόσο με σχετικό έγγραφό του στις 25 Ιανουαρίου όσο και με άλλες επαφές που έγιναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους της πολιτείας ότι δεν μπορεί να ζητείται ασφαλιστική ενημερότητα για μια τέτοια αποζημίωση. Το σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Παπαδόπουλος είναι ότι η επιβολή του μέτρου θανάτωσης ενός αριθμού ή του συνόλου των ζώων μιας κτηνοτροφικής μονάδας για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα και δημιουργεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων εάν δεν υπάρξει αποζημίωση, λόγω της έλλειψης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας που ζητά η πολιτεία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας έφερε, μάλιστα, ουκ ολίγες φορές ως παράδειγμα την περίπτωση των ρυμοτομούμενων ακινήτων τα οποία απαλλοτριώνονται από την πολιτεία για λόγους αλλαγής του ρυμοτομικού σχεδιασμού και για τα οποία αποδίδονται οι ανάλογες αποζημιώσεις στους κατόχους τους. Παρά τις πιέσεις του Αντιπεριφερειάρχη όμως, για την επίλυση του προβλήματος, το σημαντικό αυτό θέμα για την κτηνοτροφία του Νομού Δράμας δεν έχει επιλυθεί. Οι αποζημιώσεις των δικαιούχων κτηνοτρόφων έχουν μεταφερθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας προκειμένου να καταβληθούν αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι δεν είναι ενήμεροι.
Σχετική Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος
Στην ίδια κατεύθυνση κατατέθηκε σχετική αναφορά στη Βουλή, από τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο προς τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς σχετικά με την κατ’ εξαίρεση καταβολή των αποζημιώσεων και ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους, στους οποίους επιβάλλονται κτηνιατρικά μέσα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το παρελθόν χρονικό διάστημα. Με τη συγκεκριμένη αναφορά, ο κ. Μπλούχος πρότεινε στην κυβέρνηση, «ως επιβεβλημένη κίνηση, οι κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν χωρίς την προϋπόθεση της προσκόμισης εκ μέρους τους, ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, τα δε καταβλητέα ποσά να χαρακτηρισθούν ακατάσχετα». Ωστόσο μέχρι στιγμής το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο.
Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου: «Οτιδήποτε αφορά αποζημιώσεις και όχι ενισχύσεις δεν θα πρέπει να έχει προαπαιτούμενα»
Μιλώντας στα «Χ» για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου κ. Χρήστος Τσέρνιος, ανέφερε ότι και στο Νευροκόπι υπήρξαν θέματα που αφορούν αυτές τις αποζημιώσεις. Ένας από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μπήκε στη διαδικασία εκκαθάρισης του κοπαδιού του αλλά επειδή δεν διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα δεν μπορεί να εισπράξει τα χρήματα της αποζημίωσης. «Η χώρα μας έχει επιλέξει να κάνει εκκαθάριση της ασθένειας της Βρουκέλλωσης. Έτσι, σε πιθανό κρούσμα το κοπάδι εκκαθαρίζεται και ακολουθεί αποζημίωση του κτηνοτρόφου. Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνοτρόφοι μπαίνουν σε μια διαδικασία ελέγχου στο κοπάδι κάθε χρόνο, μέσω αιμοληψιών. Αν βρεθεί κάποιο κρούσμα σε ζώο τότε αυτό θανατώνεται απευθείας και απομακρύνεται από το κοπάδι την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια η κτηνοτροφική μονάδα μπαίνει σε διαδικασία συχνότερου ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια έχει μεταφερθεί και σε άλλα ζώα μέχρι να γίνει εκρίζωση της. Εάν υπάρξουν πέντε συνεχόμενα κρούσματα το κοπάδι οδεύει προς ολική θανάτωση. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στο Νευροκόπι αλλά γενικότερα. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου το πρόβλημα είχε μεταφερθεί σε πολλά κοπάδια, όπως έγιναν και στην περιοχή της Μικρόπολης. Αυτές οι περιοχές μπήκαν στη διαδικασία των δωρεάν προληπτικών εμβολιασμών των βοοειδών από το κράτος, όπως γίνεται κάθε χρόνο στα αιγοπρόβατα. Στο κτηνιατρείο του Κάτω Νευροκοπίου είμαστε τυχεροί διότι δεν έχουμε πολλά κρούσματα. Φέτος βρέθηκαν σε ένα κοπάδι μόνο, περίπου 20 κρούσματα ζώων τα οποία θανατώθηκαν. Παρότι ήρθαν οι αποζημιώσεις για την θανάτωση μέρους του ζωικού κεφαλαίου, δυστυχώς δεν μπορούσε να τις πάρει, λόγω έλλειψης της ενημερότητας», δήλωσε ο κ. Τσέρνιος.
«Εμείς το έχουμε τονίσει πολλές φορές», σημείωσε ο κ. Τσέρνιος και συμπλήρωσε «οτιδήποτε αφορά αποζημιώσεις και όχι ενισχύσεις, δεν θα πρέπει να έχει προαπαιτούμενα, την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή οτιδήποτε άλλο. Στις περιπτώσεις θανάτωσης των ζώων, λόγω της ασθένειας, οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται οικονομικά και αποζημιώνονται “για να μπορούν να σηκώσουν και πάλι το κεφάλι τους”. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ξανά το κοπάδι τους από την αρχή. Αυτό το φωνάζουμε συνεχώς».