Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση των αναβατήρων στο Φαλακρό

0
1239

– Μπήκε στις ράγες η επισκευή τους
– Γ. Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Το έργο είναι αναγκαίο. Ο παλιός αναβατήρας δεν λειτουργούσε για περισσότερο από μία δεκαετία»

Σε προσωρινό ανάδοχο για το έργο επισκευής του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού σε πλήρη λειτουργία, κατέληξε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εγκρίνοντας το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού προϋπολογισμού 725.920,80 ευρώ με Φ.Π.Α. Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία «ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε.», προσφέροντας έκπτωση 2,00%, δηλαδή 711.426,69 με τον Φ.Π.Α.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την ανάδειξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, πραγματοποιώντας σειρά ενεργειών από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα, σε δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως θετική και το έργο αναγκαίο. Πρόσθεσε ότι, αφού αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος, με τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα ακολουθήσουν η υπογραφή της σύμβασης του έργου και οι απαραίτητες προεργασίες για υλοποίησή του. Το έργο, όπως είπε, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, προκειμένου να παραδοθεί για την επόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθούν, Εξήγησε, επίσης ότι: «Το έργο είναι αναγκαίο. Ο παλιός αναβατήρας (ο «Παππούς») δεν λειτουργεί για περισσότερο από μία δεκαετία. Θυμίζω ότι σημαντική, για την αξιοποίηση του Φαλακρού, είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πήραμε στις 24 Δεκεμβρίου του 2019, μετά από επαφές που είχαμε και πιέσεις προς την πολιτεία».
Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας, όπως και η εκτέλεση ειδικών εργασιών και ελέγχων για τον παλαιό αναβατήρα που υπάρχει πριν από το έτος 2000, για τον συρόμενο μονοθέσιο και τον εναέριο διθέσιο, με στόχο την αντιμετώπιση των τεχνικών τους προβλημάτων και τη σταδιακή επαναλειτουργία τους. Ειδικά για τον παλαιό συρόμενο αναβατήρα, η παρέμβαση έχει χαρακτήρα ανακαίνισης με νέο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, νέο σύστημα αυτοματισμών και ασφαλείας, νέα συρματόσχοινα και λοιπές παρεμβάσεις συντήρησης και ελέγχων.
Οι αναβατήρες και η λειτουργία τους περιλαμβάνονται στις περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Οι συγκεκριμένοι αναβατήρες βρίσκονται σε ακινησία, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που επιδεινώθηκαν και πρέπει να αποκατασταθούν με σύγχρονο τρόπο, προκειμένου να τεθούν ξανά σε λειτουργία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Α.Μ.Θ. καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Εμμανουήλ Ταπατζάς, Κωνσταντίνος Εξακουστός, Τριανταφυλλιά Καζάκου-Βρούζου, λέγοντας ότι καταψηφίζουν το θέμα γιατί στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρεία και άρα δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Επίσης, οι εν λόγω σύμβουλοι ανέφεραν ότι και η έκπτωση που προσφέρεται είναι ελάχιστη και εν τέλει θα πρέπει να κηρυχθεί ο διαγωνισμός ως άγονος και να διεξαχθεί εκ νέου. Ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου δήλωσε «παρών», διότι, όπως είπε, δεν υφίσταται σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ