Ολοκληρώθηκε το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του Δήμου Δράμας

0
5477

Xωροθετήθηκαν 59 σημεία φόρτισης, από τα οποία τα 41 βρίσκονται στην πόλη


Ο Δήμος Δράμας κατόπιν ανάθεσης δημόσιας σύμβασης ολοκλήρωσε την κατάρτιση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Για το θέμα αυτό παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας.
Ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου χωροθετήθηκαν 59 σημεία φόρτισης, από τα οποία τα 41 βρίσκονται στην πόλη της Δράμας και τα 18 στις τοπικές κοινότητες. Όπως είπε μάλιστα: «με το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης χωροθέτησης των δημοσίων προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στο Δήμο Δράμας». Ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Μιχάλη Τάσσου όπως και όλη την υπηρεσία Προγραμματισμού του δήμου, για τη σοβαρή δουλειά που επιτελούν και φέρνουν αποτελέσματα.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου είπε ότι ο δήμος παρουσιάζει το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με τους δημόσιους προσβάσιμους χώρους επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και θέσεων στάθμευσης που πρέπει να εκπονηθούν από τους δήμους μέσα στα διοικητικά τους όρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει χωροθέτηση σε υπαίθριους και στεγασμένους χώρους στάθμευσης, σε παρόδιες θέσεις στάθμευσης, σε υπαίθριους στεγασμένους χώρους, σε χώρους εξυπηρέτησης τουριστικών λεωφορείων, σε χώρους εξυπηρέτησης ταξί, σε χώρους τροφοδοσίας και σε χώρους θέσεων στάθμευσης για οχήματα ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ο κ. Τάσσου είπε ότι: «Οι μεσαίοι και μεγάλοι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια ιδιαίτερη αύξηση και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό, τόσο για λόγους οικονομίας όσο και για λόγους μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχουν ταξινομηθεί υπερδιπλάσια και υπερτριπλάσια οχήματα, είτε ηλεκτρικά, είτε υβριδικά τα οποία έχουν την ανάγκη φόρτισης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος αγοραστής ενός τέτοιου οχήματος είναι ο τρόπος και ο χώρος στον οποίο θα το φορτίσει. Γι αυτό το λόγο εκμεταλλευτήκαμε από την πρώτη στιγμή την χρηματοδότηση, που εξήγγειλε και έβγαλε το Πράσινο Ταμείο. Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε το Πράσινο Ταμείο και τον πρόεδρό του κ. Σταθόπουλο που ενέταξε το Δήμο Δράμας, μέσα στους πρώτους που χρηματοδοτήθηκαν για την εκπόνηση Σ.Φ.Η.Ο. Οι δημότες Δράμας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είτε μέσα από το ΥΠΕΝ είτε μέσα από τη διαβούλευση των σημείων φόρτισης. Αυτό το οποίο θα εξεταστεί από το Δήμο Δράμας, όταν υπάρξουν και τα σχετικά κονδύλια, θα είναι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου στην πράξη, ώστε να είναι ένας από τους πρώτους μεσαίους δήμους ο οποίος θα έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων κάτι το οποίο θα είναι ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του και ένα βήμα στο να δείξει ότι είναι ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σέβεται την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που έτσι κι αλλιώς έχει δείξει ότι το κάνει και με την ανάπλαση της 19ης Μαΐου».
Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κα Κατερίνα Ιωσηφίδου είπε ότι η Δημοτική Αρχή και το τμήμα προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης στις 16 Νοεμβρίου έκαναν μια προσπάθεια να υποβάλλουν μια πιλοτική πρόταση για χρηματοδότηση τοποθέτησης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα Horizon της πρόσκλησης Net ZeroCities, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι: “Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ ευχάριστα αποτελέσματα έστω και για την πιλοτική τοποθέτηση συγκεκριμένων φορτιστών στην πόλη της Δράμας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ