«Ομίχλη» με τα κενά στο Κέντρο Υγείας

0
5368

Δεκαοκτώ μήνες μετά την προκήρυξη θέσεων οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού παραμένουν.
Το ερώτημα είναι γιατί οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορές, αφού δεν υπάρχουν γιατροί διαθέσιμοι;

«Γεφύρι της Άρτας» έχει γίνει η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δράμας με επιπλέον γιατρούς. Για περισσότερο από 1,5 χρόνο, από την περίοδο της προκήρυξης των θέσεων επιστημονικού προσωπικού, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ να στερούνται πολύτιμες υπηρεσίες ή να αναγκάζονται σε περίοδο οικονομικής κρίσης να απευθύνονται σε ιδιωτικά ιατρεία. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ» στην 4η ΔΥΠΕ, οι γιατροί δεν τοποθετήθηκαν ακόμη στο Κέντρο Υγείας της Δράμας (π. κεντρικό κατάστημα ΙΚΑ) και η διαδικασία αυτή βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Στην προσπάθεια να εντοπίσουμε τους λόγους της απίστευτης αυτής καθυστέρησης οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους οποίους απευθυνθήκαμε δεν παρείχαν τελικώς την προσδοκώμενη πληροφόρηση, επικαλούμενοι λόγους προσωπικών δεδομένων.
Ωστόσο, για οποιονδήποτε λόγο και αν έχει σημειωθεί αυτή η καθυστέρηση, είναι δεδομένο ότι λειτουργεί εις βάρος των ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται στο Κέντρο Υγείας της Δράμας. Το πρόβλημα ίσως δεν είναι τόσο αισθητό το τελευταίο διάστημα, αφού λόγω της πανδημίας η προσέλευση στο Κέντρο Υγείας είναι ελάχιστη και οι ασφαλισμένοι που κλείνουν ραντεβού για τις υπάρχουσες ειδικότητες γιατρών είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος θα αναδειχθεί και πάλι πολύ σύντομα με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας προέβλεπε τις παρακάτω ιατρικές ειδικότητες: δυο θέσεις Επιμελητή Β’ (Καρδιολογίας και Παιδιατρικής) στο Κέντρο Υγείας Κάτω Νευροκοπίου και 6 θέσεις Επιμελητή Β (Καρδιολογίας, Μαιευτικής Γυναικολογίας, Δερματολογίας, Ορθοπεδικής, Ιατρικής Βιοπαθολογίας, και Ακτινοδιαγνωστικής) στο Κέντρο Υγείας Δράμας.
Nα σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε κάποιες ειδικότητες, όπως αυτή του δερματολόγου, δεν καλύπτονται ούτε στο Νοσοκομείο Δράμας. Έτσι, οι ασθενείς που υποφέρουν από δερματολογικά προβλήματα, εάν τελικώς δεν απευθυνθούν στους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη ή τη Θεσσαλονίκη. Αυτό συμβαίνει γιατί την ίδια ιατρική ειδικότητα παρουσιάζονται ταυτόχρονα ελλείψεις και στη γειτονική Καβάλα και Ξάνθη.
Η εκκρεμότητα αυτή δημιουργεί ταλαιπωρία και αναίτια οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Η πολιτεία οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες υγείας για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει ήδη τις προβλεπόμενες εισφορές στους ασφαλιστικούς τους φορείς.
Το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα είναι ότι οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας Δράμας σε ιατρικό προσωπικό δεν καλύφθηκαν ούτε στην παρούσα ούτε στην προηγούμενη διακυβέρνση της χώρας.
Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για τις θέσεις των γιατρών αναρτήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 αλλά οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Δράμας, όπως και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του Νομού, είναι υπαρκτές εδώ και αρκετά χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!