Γ. Ζιμπίδης στα “Χ”: O αναδασμός Δοξάτου αφορά 18.000 στρ. πολυκερματισμένων ιδιοκτησιών – Έχει να γίνει τουλάχιστον από το 1930
Στη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης και της έκδοσης τευχών δημοπράτησης βρίσκεται το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου μεταφοράς νερού στον ΤΟΕΒ Ρέμβης της Δράμας με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ. Η υπογειοποίηση του δικτύου στον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ έχει ενταχθεί ήδη προς χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε στα “Χ” ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Ζιμπίδης.
Στον ΤΟΕΒ Ρέμβης, όπως και σε άλλους ΤΟΕΒ του Νομού Δράμας, τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται είναι πεπαλαιωμένα και η υπογειοποίηση θα δώσει λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται και σχετίζονται με τη φθορά που απορρέει από την μακρόχρονη χρήση τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον ΤΟΕΒ Ρέμβης εξυπηρετούνται οι περιοχές του Μαυροβάτου, της Νέας Σεβάστειας, των Κουδουνίων, του Μικροχωρίου κλπ.
“Τα προβλήματα που αφορούν τις αρδεύσεις έχουν καταγραφεί και ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε έργα στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, που θα συντελέσουν στην επίλυσή τους. Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάρτισης της προμελέτης και για τον κεντρικό αγωγό του Νευροκοπίου που μετά από 25 χρόνια έχει φθαρεί και χρειάζεται αντικατάσταση. Πρόκειται για τον αγωγό που ξεκινά από το αντλιοστάσιο του Οχυρού και κατευθύνεται στην Κ. Βροντού από τον οποίο ποτίζονται αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Η προμελέτη γίνεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνεργασία με το Δήμο Νευροκοπίου. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι μεταξύ των έργων της Περιφέρειας ήταν και η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής του Μαυροβάτου, έργο που ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2019 με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ”.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, “ο αναδασμός του Δοξάτου προωθείται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ για έγκριση των τευχών δημοπράτησης, προϋπολογισμού μελέτης 1.250.000 ευρώ. Ο αναδασμός του Δοξάτου αφορά 18.000 στρέμματα πολυκερματισμένων ιδιοκτησιών και θα ωφελήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής. Πολλοί αγρότες σήμερα στο Δοξάτο έχουν στην κατοχή τους 30 ή 40 αγροτεμάχια σε διαφορετικά σημεία με ότι συνεπάγεται αυτό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αναδασμός στο Δοξάτο δεν έχει γίνει από το 1930 τουλάχιστον, με ότι σημαίνει αυτό”.
Τα οφέλη που μπορεί να έχει ο αναδασμός για τους αγρότες της περιοχής είναι η αύξηση του μεγέθους της ιδιοκτησίας τους που επιτυγχάνεται με την κατάργηση των πολλαπλών ορίων μεταξύ των αγροτεμαχίων, αλλά και η αύξηση της καλλιέργειας του συνόλου της ιδιοκτησίας, που δεν καλλιεργούνταν πριν λόγω μικρού μεγέθους. Επίσης θα μπορούν να κάνουν βέλτιστη χρήση των μηχανημάτων και των σύγχρονων γενικά τεχνολογιών καλλιέργειας, να διευκολύνθουν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με νέες δυναμικές καλλιέργιες, καθώς και να έχουν πληρέστερη επίβλεψη των καλλιεργειών και έγκαιρη εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών. Θα επιφέρει επίσης σημαντική μείωση του χρόνου εργασίας και ως εκ τούτου μικρότερη καταπόνηση ανθρώπων και μηχανημάτων. Ταυτόχρονα θα γίνει κατάλληλη διευθέτηση των κτημάτων και αγροτεμαχίων που διευκολύνει την αγροτική παραγωγή και την πρόσβαση των αγροτών στις ιδιοκτησίες τους.