Όποιος πρόλαβε… εντάχθηκε στο «Εξοικονομώ» μέσα σε 46′

0
2749

– Προβληματική και άδικη η διαδικασία αιτήσεων, δήλωσε στα «Χ» ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, κ. Κ. Παράσχου
– Στις 22.000 ευρώ η μέση επιχορήγηση στην περιοχή μας

Επανάληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν και τις προηγούμενες φορές με την κατάθεση των αιτήσεων στην πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αντιμετώπισαν τη Δευτέρα οι μηχανικοί από τη Δράμα και την υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜΘ. Το βασικό πρόβλημα ήταν η χρονική προτεραιότητα που οδήγησε και πάλι στο κλείσιμο της πλατφόρμας σε λίγα λεπτά της ώρας αλλά και η δυσλειτουργία της.
Το πρόγραμμα έκανε επανεκκίνηση τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί και έκλεισε λίγο αργότερα στις 10:46 για την υποβολή αιτήσεων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό και για περισσότερα από 20 λεπτά ο σέρβερ του Υπουργείου είχε «πέσει», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταχωρηθούν αιτήσεις. Η διαδικασία είχε πολλές καθυστερήσεις, το σύστημα κολλούσε και σε πολλές περιπτώσεις έβγαζε τους χρήστες εκτός συστήματος, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χρονικά της Δράμας» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Κώστας Παράσχου.
«Οι συνάδελφοι μηχανικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε ήταν αγανακτισμένοι, γιατί υπήρξαν όλα αυτά τα προβλήματα και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες τους. Για μία ακόμα φορά δεν εντάχθηκαν στο σύστημα όλες οι αιτήσεις. Η διαδικασία έδειξε ότι εκτός από τον χρονικό περιορισμό υπήρχαν και άλλα προβλήματα με τη δυσλειτουργία της πλατφόρμας» σημείωσε ο κ. Παράσχου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην περιοχή μας, τη Δευτέρα 25/1 υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ με τη μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση φτάνει το ποσό των 22.000 ευρώ. Μετά από τις τεχνικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο μέσος χρόνος δημιουργίας και υποβολής της κάθε αίτησης ανήλθε σε περίπου 15 λεπτά έναντι χρόνου περίπου 10 λεπτών κατά την προηγούμενη διαδικασία υποβολής. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ακολουθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα γίνει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα πάρουν σειρά οι αιτήσεις που αφορούν πολυκατοικίες (τύπος Α & Β) για όλη την επικράτεια.
Σε ό,τι αφορά στην επόμενη φάση του προγράμματος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Κώστας Παράσχου επεσήμανε στα «Χ» ότι η διαδικασία που προηγήθηκε δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Οι παρατηρήσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας του προγράμματος έχουν γίνει ήδη από την πρώτη φάση του και είναι ανάγκη το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίησή του, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να παραμένει ανοικτή η πλατφόρμα των αιτήσεων, χωρίς να υπάρχει αυτή η αδικία του «πιο γρήγορου». Θα πρέπει, επίσης, να υιοθετηθούν και κάποια κριτήρια, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας των κτηρίων, κάποια κοινωνικά κριτήρια κλπ., ώστε να είναι πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό το σύστημα, τόνισε ο κ. Παράσχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!