Μ. Βραδέλη στα «Χ»: «Λειτουργούμε με 6-8 άτομα το πολύ, ενώ τα περισσότερα κέντρα είναι μικρά χωρίς ταυτόχρονη διδασκαλία πολλών τμημάτων»
Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για την επαναλειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έστειλε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Δράμας, που εκπροσωπεί 45 Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα παραρτήματά τους.
Μιλώντας στα «Χρονικά της Δράμας» η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Βραδέλη είπε ότι σχεδόν τρεις μήνες τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι κλειστά με κρατική εντολή και, ενώ σε ένα πρώτο βήμα ανοίγουν τα Δημοτικά Σχολεία, ο κλάδος δεν εντάχθηκε ούτε στο δεύτερο βήμα μαζί με την επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κ. Βραδέλη επισημαίνει ότι τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν λειτουργούν με 24 μαθητές στην τάξη όπως τα σχολεία, αλλά με 6-8 άτομα το πολύ, ενώ τα περισσότερα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι μικρά και δεν έχουν ταυτόχρονη διδασκαλία πολλών τμημάτων. Παράλληλα, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για να εξασφαλίσουν άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) υποχρεούνται από τη νομοθεσία να τηρούν την απόσταση που σήμερα απαιτούν τα μέτρα προστασίας από την covid, έχουν δηλαδή έτσι κι αλλιώς 1 μαθητή ανά 1,5 τετραγωνικό μέτρο.
Επισημαίνει δε, ότι οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών διαπίστωσαν μετά λύπης ότι δεν θα επαναλειτουργήσουν ούτε μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά μαθήματα που γίνονται από τα φροντιστήρια, εξηγεί ότι πρόκειται για λύση ανάγκης που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε με τη διά ζώσης διδασκαλία.
«Ίσως κάποιοι να πληρώνονται από τα διαδικτυακά μαθήματα αλλά πάρα πολλοί από εμάς δεν πληρωνόμαστε. Δεν έχουμε κάνει τέτοιες συμφωνίες με τους πελάτες μας. Έτσι κι αλλιώς τα διαδικτυακά μαθήματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διά ζώσης διδασκαλία σε ό,τι αφορά την πρόοδο του μαθητή, ενώ υπάρχουν και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα των συνδέσεων που είναι καθημερινά. Τα διαδικτυακά μαθήματα ήταν μια λύση ανάγκης και μόνο» εξηγεί η κ. Βραδέλη.
Τονίζει επίσης ότι την ίδια ώρα που τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά και λειτούργησαν μόλις 4 μήνες κατά την περίοδο της πανδημίας, άνοιξε η λιανική αγορά και παραμένουν ανοικτά τα σούπερ μάρκετ όπως και άλλες δραστηριότητες.
Περιγράφοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η κ. Βραδέλη αναφέρθηκε στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων που αρχικά ήταν σχεδιασμένες να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, αργότερα δόθηκε παράταση για τις 20 Δεκεμβρίου, ακολούθως για τις 30 Ιανουαρίου και τώρα συζητιέται ως ημερομηνία των εξετάσεων η 20ή Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, τα παιδιά είναι γεμάτα από άγχος, κούραση και μαθήματα με αποτέλεσμα να βγαίνουν εντελώς εκτός προγράμματος. Για τον λόγο αυτό, επιδίωξη των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι όχι μόνο να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα αλλά και να διεξαχθούν οι εξετάσεις, έστω με ελάχιστον αριθμό παιδιών σε κάθε αίθουσα.
Η επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας
Επιστολές προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για την επαναλειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχουν στείλει και άλλοι σύλλογοι Κέντρων Ξένων Γλωσσών ανά τη χώρα. Στην επιστολή του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Δράμας επισημαίνει προς την κ. Κεραμέως:
«Με αγωνία αναμέναμε τις ανακοινώσεις σας σχετικά με τη διά ζώσης επαναλειτουργία της Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι ανήκαν και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών στις εκπαιδευτικές δομές που θα λειτουργούσαν και πάλι από την 1η Φεβρουαρίου. Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με τηλεδιδασκαλία.
Ενώ η τηλεδιδασκαλία-τηλεκπαίδευση είναι μία λύση ανάγκης για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, εμείς παίρνουμε εντολή να συνεχίσουμε συμπληρώνοντας τρεις μήνες διαδικτυακών μαθημάτων με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, παρά το γεγονός ότι τα δημοτικά λειτουργούν κανονικά και οσονούπω επιστρέφουν οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων στις τάξεις τους.
Γνωρίζετε ασφαλώς ότι τα τμήματα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αποτελούνται από 6-8 μαθητές μόνον, ενώ οι αίθουσες είναι διαστάσεων και προδιαγραφών ανάλογων των επιταγών του ΕΟΠΠΕΠ.
Μετά δε την πρώτη καραντίνα, οι συνάδελφοι προέβησαν σε απολυμάνσεις, αλλαγή της διάταξης των θρανίων, αγορά νέου εξοπλισμού ώστε να προσφέρουν στους μαθητές τους ένα απόλυτα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Επίσης, λόγω της μη επαναλειτουργίας των Κέντρων μας και των περαιτέρω απαγορευτικών εγκυκλίων που αφορούν τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης γλωσσομάθειας, οι υποψήφιοι και οι συνάδελφοι αποθαρρυμένοι έχουν εγκλωβιστεί σε ατέρμονα ωράρια λόγω των επαναλαμβανόμενων αναβολών.
Παρακαλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα την απόφαση σας που αφορά τη συνέχιση της τηλεκπαίδευσης από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και να επιτρέψετε τη λειτουργία των δικών μας εκπαιδευτικών δομών και τη διά ζώσης φοίτηση των μαθητών μας σε αυτά».