Ουραγός η Δράμα στους εμβολιασμούς

0
5001

– Η Δράμα στους δυο νομούς με το μικρότερο αριθμό εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα
– Καμπανάκι από τους επιστημονικούς συλλόγους: «Το αρνητικό ρεκόρ της Δράμας σήμερα, να γίνει αύριο θετικό, τιμώντας την μνήμη όσων χάθηκαν από την πανδημία»

Σε ανησυχητικά χαμηλές πτήσεις κινούνται οι ρυθμοί εμβολιασμών στον Νομό μας, παρά τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ο Νομός Δράμας βρίσκεται στην προτελευταία θέση από πλευράς αριθμού εμβολιασμών στη Βόρειο Ελλάδα, με τελευταίο τον Νομό Κιλκίς.
Την ίδια ώρα που οι συνεχείς μεταλλάξεις της πανδημίας δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για το αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε έγκαιρα την δημιουργία τείχους ανοσίας, στον Νομό Δράμας, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες αποτελούν μέχρι στιγμής μόνο το 20-21% του πληθυσμού. Το καμπανάκι του κινδύνου που υπάρχει χτύπησαν αρχικά οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ν. Δράμας που σε ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους Δραμινούς «να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις αναστολές τους και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, για να καταφέρουμε να πιάσουμε τα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας, που θα μας κάνουν να μην ανησυχούμε για το επερχόμενο φθινόπωρο». Όπως επεσήμαναν οι γιατροί του Νοσοκομείου της Δράμας: «Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς δεν μπορεί κανένας να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ζήσουμε ένα έντονο και βαρύ 4ο κύμα με άσχημες συνέπειες τόσο στην οικονομική ζωή της πόλης όσο και στις ζωές τις δικές μας και των δικών μας ανθρώπων. Είμαστε σίγουροι ότι κανένας μας δεν θέλει να ξαναζήσει τις εφιαλτικές μέρες του μαύρου Νοέμβρη και Δεκέμβρη και ειδικά εμείς που εργαζόμαστε στο νοσοκομείο».
Τη σκυτάλη πήραν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος που σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το μήνυμα που πρέπει να φθάσει στους πολίτες έχει να κάνει με την αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού. Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας καλούν τους πολίτες να εμπιστευτούν τους επιστήμονες επισημαίνοντας το πρόβλημα που δημιουργούν οι μεσαιωνικές αντιλήψεις. Επεσήμαναν δε ότι αποτελεί πρόκληση το αρνητικό ρεκόρ της Δράμας στους αριθμούς εμβολιασμών να γίνει αύριο θετικό.

Οι αριθμοί των εμβολιασμών αντικατοπτρίζουν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για τον Νομό μας
Η αντίδραση των δυο μεγαλύτερων επιστημονικών συλλόγων της Δράμας ήταν δικαιολογημένη αφού οι αριθμοί των εμβολιασμών στον Νομό Δράμας μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πέντε ή έξι μήνες εμβολιασμών, έως το Σάββατο 12 Ιουνίου έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μόλις 20.879 πολίτες, κάτι περισσότερο από το 20% του εγγεγραμμένου πληθυσμού του Νομού Δράμας. Ταυτόχρονα το σύνολο των εμβολιασμών που έγιναν στη Δράμα μέχρι το Σάββατο 12 Ιουνίου, ήταν 50.201. Αντίστοιχα στον Νομό Έβρου έγιναν 85.303, στον Νομό Καβάλας 70.411, στον Νομό Ξάνθης 52.624, στον Νομό Ροδόπης 51.954 και στον Νομό Σερρών 83.334. Σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, ο Νομός Δράμας βρίσκεται στην προτελευταία θέση από πλευράς αριθμού εμβολιασμών και ακολουθεί το Κιλκίς με 48.284 εμβολιασμούς, που βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Εύλογη η ανησυχία αλλά και η προτροπή των δύο μεγαλύτερων επιστημονικών συλλόγων της Δράμας
Δικαιολογημένη λοιπόν είναι η ανησυχία τόσο του Ιατρικού όσο και του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, οι οποίοι μετά τους νοσοκομειακούς ιατρούς αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:
«Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον επιστημονικό κόσμο της Δράμας η πληροφορία μέσω του ΕΟΔΥΥ και των ΜΜΕ, ότι ο Νομός Δράμας βρίσκεται μαζί με άλλους 4 Νομούς της χώρας στην χαμηλότερη θέση σε αριθμό εμβολιασθέντων κατά του covid – 19, αρκετά κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Δυστυχώς φαίνεται να έχουμε διαγράψει από την μνήμη μας, τους θανάτους των συμπολιτών μας και τις καταστάσεις που βιώσαμε στην πόλη, το νοσοκομείο και γενικά στην δραμινή κοινωνία κατά το 2ο κύμα της πανδημίας. Λησμονούμε ίσως ότι πίσω από τους στεγνούς αριθμούς υπάρχουν πραγματικές απώλειες συμπολιτών μας.
Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε συνυπευθυνότητα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, τόσο οι πολίτες όσο και οι φορείς αυτής της πόλης και του Νομού. Ως δύο επιστημονικοί σύλλογοι του Νομού, Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, συντασσόμαστε, από την ώρα που κατέστη εφικτός, υπέρ του εμβολιασμού και θεωρούμε ότι υφίστανται εκείνες οι προϋποθέσεις, υγειονομικές και νομικές, προκειμένου ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός για όλους τους υγειονομικούς ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία εργάζονται αλλά και από το φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, στον οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερα οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο καθήκον λήψης μέτρων ώστε να μην καθίστανται οι ίδιοι φορείς κινδύνων, καθώς εργάζονται σε περιβάλλον και υπό συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς.
Εν καιρώ πανδημίας το «ατομικό συμφέρον» όπως το αντιλαμβάνονται οι «αρνητές», δεν μπορεί να επιβάλλεται στο συμφέρον του συνόλου. Όταν δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη ως πολίτες, αυξάνουμε αυτόματα την διασπορά και την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων. Το εμβόλιο δεν μας προφυλάσσει μόνο, άλλα διακόπτει αποτελεσματικά και την αλυσίδα της διασποράς. Η υπεράσπιση της προσωπικότητας και της ελευθερίας του ατόμου, δεν μπορεί να φτάνει σε σημείο να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όταν αυτή απειλείται σε ύψιστο βαθμό. Εκτός από τα ατομικά δικαιώματα, υπάρχουν και τα κοινωνικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των πολλών που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτό να κινδυνεύουν, χάρη στην ιδιωτική βούληση και την αμετροεπή προάσπιση του «εγώ».
Το μήνυμα που αγωνιωδώς στέλνουμε σήμερα σε όλους τους πολίτες είναι ένα: «Εμβολιαστείτε άμεσα, εμπιστευτείτε τους ειδικούς και τους επιστήμονες, οι μεσαιωνικές αντιλήψεις, δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία». Το κράτος σήμερα παρέχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη, εάν δεν εκμεταλλευτούμε αυτή την δυνατότητα θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.
«ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ».
Στοίχημα όλων μας που θα πρέπει να κερδηθεί είναι, το αρνητικό ρεκόρ της Δράμας σήμερα, να γίνει αύριο θετικό, τιμώντας την μνήμη όσων χάθηκαν από την πανδημία χωρίς να έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν όπως εμείς». Την παραπάνω ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.

Η μείωση του ρυθμού εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα διευρύνει το μέγεθος του προβλήματος
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας, η πρόεδρος του συλλόγου των νοσοκομειακών γιατρών της Δράμας, κ. Παρθένα Κιόρτεβε είχε επισημάνει στα «Χ» ότι μειώθηκε η προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Δράμας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 – 20 ημερών, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την έγκαιρη επίτευξη της εμβολιαστικής κάλυψης του Νομού Δράμας. Υπήρξαν, δηλαδή αρκετά ραντεβού στα οποία δεν προσήλθαν οι πολίτες, τόσο για το εμβόλιο της Astra Zeneca όσο και για το εμβόλιο της Pfizer. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της Astra Zeneca, οι περισσότεροι έχαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Μάλιστα όπως είχε σημειώσει η κα Κιόρτεβε: «Ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στη Δράμα, αν συνεχιστεί η χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό, είναι προφανή. Nομίζω ότι τώρα υπάρχει ένας εφησυχασμός σε όλη τη χώρα από τους πολίτες. Πολλοί θεωρούν ότι η πανδημία εν μέρει έχει τελειώσει. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Ο κορωνοϊός είναι εδώ και τον Σεπτέμβρη που θα αλλάξουν οι κλιματικές συνθήκες δεν θα είναι περίεργο να έχουμε ένα τέταρτο κύμα, εφόσον δεν πιάσουμε τα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας για να είμαστε καλυμμένοι. Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας για την περιοχή της Δράμας οπότε θα πρέπει να επιτύχουμε τα επιθυμητά ποσοστά εμβολιασμού για να έχουμε ένα φθινόπωρο όσο γίνεται πιο ήρεμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ