Πάγωσε ο καταρράκτης του Τραχωνίου στην ορεινή περιοχή του Παρανεστίου

0
3419

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΘΕΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό θέαμα βρέθηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς επισκέπτες που προσέγγισαν τον καταρράκτη Τραχωνίου στην ορεινή περιοχή του Παρανεστίου, ο οποίος είναι κατά ορισμένες πλευρές ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

Τα ορμητικά νερά του καταρράκτη είχαν παγώσει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά. Ανάλογη εικόνα υπήρξε και τις προηγούμενες χρονιές όταν οι θερμοκρασίες στο συγκεκριμένο σημείο της ορεινής περιοχής του Παρανεστίου ευνοούσαν την δημιουργία του. Ο συγκεκριμένος καταρράκτης που όπως είπαμε θεωρείται από ορισμένους ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων είναι διπλά εντυπωσιακός όταν τα νερά του παγώνουν σε αυτές τις συνθήκες των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Ο επισκέπτης, για να φθάσει στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο.
Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική φέρνει σε απόσταση 300 μ. από τον μνημειώδη καταρράκτη του Τραχωνίου (γνωστό και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών.
Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Καταράκτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και ανθρώπους.
Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!