Παίρνει τον δρόμο της η ανάδειξη του Λίσσε

0
2678

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ενέταξε το έργο «Ανάπτυξη του Ιστορικού τουρισμού – “Η μάχη των οχυρών”» στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020»

Την ένταξη τού σχεδίου δράσης με τίτλο «Ανάπτυξη του Ιστορικού τουρισμού – “Η μάχη των οχυρών”» στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020» ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο χρηματοδοτικό σχήμα του προγράμματος συμμετέχουν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Σερρών με 98.000 ευρώ και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας με 55.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 153.000 ευρώ και μέσω του έργου διατοπικής συνεργασίας αναδεικνύονται τα Οχυρά Λίσσε στη Δράμα και Ρούπελ στις Σέρρες.
Το έργο αφορά τη διασύνδεση και προβολή των δυο Οχυρών με σκοπό να οδηγήσει στην αύξηση του εναλλακτικού και του ιστορικού τουρισμού της περιοχής. H συγκεκριμένη συνεργασία των δυο φορέων εξυπηρετεί ουσιαστικά και τον στόχο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, για την ανάδειξη του οχυρού Λίσσε αλλά και την προσπάθεια για αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή του λεκανοπεδίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με απόφαση που έχει ήδη λάβει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το Οχυρό Λίσσε εκμισθώνεται στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια με μίσθωμα με 10.000 ευρώ ετησίως. Το έργο της αξιοποίησης του οχυρού Λίσσε, έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 183.520 ευρώ.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του οχυρού Λίσσε, ο Δήμος Νευροκοπίου σκοπεύει να δημιουργήσει ταινία 3D για τις μάχες των οχυρών Λίσσε καθώς και ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια αναφορικά με το Οχυρό αλλά και δημιουργία VR Room. Ταυτόχρονα σκοπεύει να δημιουργήσει ψηφιακό αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας. Στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Ο ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου» προβλέπεται: φωτογράφιση του χώρου, λήψη βίντεο και ανάπτυξη 3D μοντέλων τοπίου, ανθρώπων και αντικειμένων. Επίσης προβλέπεται animation ανθρώπων, αντικειμένων και εφέ εκρήξεων σε γυρίσματα με 3 ηθοποιούς σε στούντιο, ανάπτυξη εφαρμογής για VR γυαλιά, εξοπλισμός του χώρου με αντικείμενα των μαχών (κράνη– στολές κ.λπ.) καθώς και πολλά ακόμη. Ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του οχυρού ενώ η κίνηση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εμπειρίας του επισκέπτη στο οχυρό. Ο επισκέπτης θα μπορεί μεταξύ άλλων, αφού επισκεφθεί την κοινότητα Οχυρού, να εισέρχεται σε μια αίθουσα όπου θα κάθεται και με τη βοήθεια της τεχνολογίας virtual reality θα αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο γινόταν οι μάχες του οχυρού, με ένα πραγματικά πολύ καινοτόμο τρόπο.
Στόχος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου ήταν εξ αρχής ο χώρος να λειτουργήσει είτε ως θεματικό πάρκο, είτε ως μουσείο είτε ως μνημείο. Πρόθεση λοιπόν του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου είναι να λειτουργήσει ο χώρος με πρόγραμμα επισκεψιμότητας. Από το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι το οχυρό Λίσσε όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή αλλά και να γίνει σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Το θέμα της αξιοποίησης του Οχυρού Λίσσε ήταν «παγωμένο» για αρκετό καιρό, καθώς υπήρχαν εμπόδια γραφειοκρατικής φύσης στην προοπτική αξιοποίησής του.
Στο Οχυρό Λίσσε στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου χωριού διεξήχθησαν μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν αφήσει ακόμη ένα ανεξίτηλο σημάδι του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Πέρα από τη μοναδική ιστορική του αξία, το οχυρό Λίσσε, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τον Δήμο Νευροκοπίου, που θα ήθελε να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει συζητήσεις που αφορούν την προβολή του οχυρού και με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας, και ο δήμος στοχεύει να τον εμπλέξει ενεργά στην προβολή και αξιοποίηση του Οχυρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!