Παραμένουν απλήρωτες οι 77 σχολικές καθαρίστριες

0
2050

– Πρόεδρος των καθαριστριών στα «Χ»: «Μασάνε τα λόγια τους. Προσωπικά, εκτιμώ ότι δεν θα πληρωθούμε ούτε και τον Νοέμβριο»
– Αναπληρωτής Δημάρχου: «Έχουμε δώσει εντολή να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληρωθούν στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό»

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι 77 σχολικές καθαρίστριες που προσέλαβε ο Δήμος Δράμας για την καθαριότητα των σχολείων, όπως και άλλοι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον Δήμο Δράμας από το καλοκαίρι και έπειτα, αφού παραμένουν απλήρωτοι.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Δράμας, όπως τουλάχιστον αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, κ. Μιχάλης Τάσσου.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις 77 απλήρωτες καθαρίστριες, όπως είπε στα «Χ» η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Δράμας, κα Βαρβάρα Τσακαλίδου, υπάρχει σοβαρό θέμα, καθώς οι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία παραμένουν μέχρι στιγμής απλήρωτες. Το ζήτημα που δημιουργείται είναι σημαντικό, καθώς οι σχολικές καθαρίστριες υπογράφουν 10μηνες συμβάσεις και εργάζονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις 30 Ιουνίου, κάθε χρόνο. Ακολούθως λαμβάνουν ταμείο ανεργίας μέχρι και τον Αύγουστο, για να εργαστούν και πάλι τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Αν, λοιπόν, κανείς συνυπολογίσει ότι το καλοκαίρι έχουν μηδαμινό εισόδημα που προέρχεται από το επίδομα ανεργίας, τότε κατανοεί ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό θέμα.
Η κα Τσακαλίδου εξηγεί στα «Χ»: «Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε τον Σεπτέμβριο, τον οποίο δεν πληρωθήκαμε, και πλέον βαδίζουμε προς τον δεύτερο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο. Από ό,τι μας είπαν από τον Δήμο Δράμας, στην καλύτερη περίπτωση θα πληρωθούμε στις 13 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή μας είπαν από τη Σχολική Επιτροπή και το Γραφείο Προσωπικού του Δήμου Δράμας ότι μπορεί να πληρωθούμε και τα Χριστούγεννα. Δεν μας απάντησαν κάτι συγκεκριμένο. Μασάνε τα λόγια τους. Προσωπικά, εκτιμώ ότι δεν θα πληρωθούμε ούτε και τον Νοέμβριο. Σε επικοινωνία που είχα με το Γραφείο Προσωπικού του Δήμου Δράμας, μου απάντησαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη που υπάρχει σε προσωπικό. Βέβαια, ρώτησα, εφόσον δεν πληρώνονται οι καθαρίστριες, τότε πώς πληρώνονται κανονικά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Δήμου Δράμας. Η απάντηση που πήρα είναι ότι, αν καθυστερούσαν οι πληρωμές των εργαζομένων αορίστου χρόνου του δήμου, θα υπήρχαν κυρώσεις. Έθεσα το πρόβλημα και στην Αντιδήμαρχο Παιδείας και στον αναπληρωτή Δημάρχου. Γνωρίζουν το πρόβλημα το οποίο αφορά περίπου 77 σχολικές καθαρίστριες».
Η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Δράμας επισήμανε ακόμα ότι οι 17 από τις 77 καθαρίστριες εργάζονται με μειωμένο ωράριο και ελάχιστες αποδοχές. Πρόκειται για γυναίκες που προσλήφθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (ΑμεΑ, με παιδιά ΑμεΑ, από μονογονεϊκές οικογένειες κ.ο.κ.).
«Υπάρχει και περίπτωση γυναίκας καρκινοπαθούς με 95% αναπηρία, η οποία πρέπει να μεταβαίνει στο Θεαγένειο για εξετάσεις και αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήματα. Η κατάσταση είναι τραγική. Περιμένουμε, λοιπόν, απαντήσεις από τον Δήμο Δράμας και είμαστε μέσα στο άγχος. Αν δεν πληρωθούμε και τον Νοέμβριο, εννοείται ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια κίνηση διαμαρτυρίας. Σε ό,τι αφορά δε τις συνθήκες εργασίας, λόγω και των υποχρεώσεων της πανδημίας, τρέχουν πανικόβλητες όλες οι συνάδελφοι. Δεν υπάρχει χρόνος να σταματήσουν ούτε δευτερόλεπτο από την έναρξη της εργασίας τους μέχρι και τη λήξη, καθημερινά, ειδικά με την προσθήκη των υποχρεώσεων για απολύμανση των αιθουσών και των γραφείων σε κάθε διάλειμμα. Ωστόσο, αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι κυρίως να πληρωθούμε σύντομα».

Για το θέμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές των σχολικών καθαριστριών, ο αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, κ. Μιχάλης Τάσσου, επεσήμανε στα «Χ» ότι η κατεύθυνση και η εντολή που δόθηκε στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Δράμας είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε να γίνουν πληρωμές στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου. «Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Πρόκειται για μεγάλο ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τάσσου και συμπλήρωσε: «Εννοείται ότι κανείς δεν θέλει να μένουν συνεργάτες στον δήμο τόσο καιρό απλήρωτοι. Η στεναχώρια μου είναι βαθύτατη. Στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν απομείνει μόλις δύο υπάλληλοι και κάνουν ό,τι μπορούν. Υπήρξε πρόσφατα και άδεια συνταξιοδότησης τους ενός εκ των τριών στελεχών του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού που είχε αρμοδιότητα στις μισθοδοσίες. Η διαδικασία είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς πρόκειται για την πρώτη μισθοδοσία των καθαριστριών που απαιτεί μία χρονοβόρα διαδικασία και ελέγχους όλων των δικαιολογητικών. Πάντως, εμείς ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουμε μετακινήσει έναν υπάλληλο στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για να ενισχύσει το έργο του τμήματος. Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο τις καθαρίστριες αλλά και τους νέους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν από το καλοκαίρι και έπειτα. Στον Δήμο Δράμας, έχουν αποχωρήσει μέσα στον τελευταίο χρόνο 17 άτομα, είτε λόγω της κινητικότητας είτε λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Δηλαδή δεν είναι εύκολες ούτε οι μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του δήμου. Παρόλα αυτά, έχουμε δώσει εντολή να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληρωθούν οι σχολικές καθαρίστριες στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!