Παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για την πόλη της Δράμας

0
2237
Φωτογραφία αρχείου από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Δράμα τον Ιούνιο του 2020

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Την παράταση της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης για την Κοινότητα Δράμας καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης της και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκαν στις 17 Ιουνίου 2020, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις προηγούμενες ημέρες.
Η παράταση θα ισχύει για 6 μήνες δηλαδή έως και τις 17 Ιουνίου 2021. Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρόνου, θα γίνει, άρση της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την Κοινότητα Δράμας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκαν στις 17 Ιουνίου 2020 και ίσχυε αρχικά για έξι μήνες, δηλαδή έως και 17 Δεκεμβρίου 2020 ενώ με τη νέα αυτή απόφαση που λήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε παράταση.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποφασίστηκε μετά την έγκριση αιτήματος από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, που κατατέθηκε από τον Δήμο Δράμας έπειτα από την πρωτοφανή κακοκαιρία και μετά τις ζημιές που καταγράφηκαν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων ώστε να μπορέσουν να επιχορηγηθούν τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικιών όσο και οι επαγγελματίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.
Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και σήμερα γίνεται η καταγραφή υλικών ζημιών που υπήρξαν από την κακοκαιρία προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις σε όσους το δικαιούνται.
Υπενθυμίζεται ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα σε ένταση και προκλήθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές ενώ είχαν κινδυνεύσει 6 άνθρωποι οι οποίοι τελικά διασώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επρόκειτο για απεγκλωβισμούς πέντε ατόμων μέσα από ΙΧ, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί από τα ορμητικά νερά και μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία διασώθηκε από την υπόγεια κατοικία της. Η πρωτοφανής βροχόπτωση είχε μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε ποτάμι, με αποτέλεσμα τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Δράμας να είναι επί ποδός όλη τη νύχτα προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα. Το δίκτυο των φρεατίων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο νερού λόγω της πολύ μεγάλης έντασης που είχαν τα καιρικά φαινόμενα, παρότι είχε καθαριστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας. Μάλιστα μέσα στην πόλη της Δράμας και γύρω από αυτήν είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 14 πτώσεις δέντρων, έκλεισαν προσωρινά δρόμοι ενώ πλημμύρισαν υπόγεια και καταστήματα. Χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων των δυσμενών καιρικών φαινομένων ήταν ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 61 κλήσεις για αντλήσεις νερών ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές που είχαν προκληθεί από την πρωτοφανή σε ένταση χαλαζόπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ