Περί εμβολίων

0
4125

Του Βασίλη Τσιαμπούση

Η παρασκευή εμβολίων κατά του Covid-19, ο οποίος μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αποτελεί ιατρικό επίτευγμα ύψιστης σημασίας για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αντιμετωπίζονται από πολλούς με μεγάλο σκεπτικισμό ή τελείως αρνητικά, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών για την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με μέτρηση της κοινής γνώμης, το 30% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν αποφασίσει ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο ή μάλλον δεν θα το κάνουν. Άλλοι από αυτούς φοβούνται τις παρενέργειές του. Άλλοι το ότι πέρασε τα στάδια των δοκιμών με διαδικασίες εξπρές, άρα, λένε, δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο και μελετημένο. Άλλοι γιατί επιμένουν ότι ο κορονοϊός απλώς δεν υπάρχει. Και κάποιοι, που είναι πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζουμε, γιατί τάχα το εμβόλιο, με την είσοδο του στον οργανισμό μας, θα μας μετατρέψει σε θύματα παρακολούθησης για όλη την υπόλοιπη ζωή μας.
Ένας λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι οι περισσότεροι από τους παραπάνω όχι μόνο επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη ανωριμότητα και έλλειψη κοινωνικής υπευθυνότητας, αλλά, το χειρότερο,μπορεί να γίνουν πρόξενοι αμέτρητων θανάτων. Διότι, αν δεν εμβολιαστούν και πεθάνουν οι ίδιοι, θα λέγαμε ότι η επιλογή την οποία έκαναν ήταν δικαίωμά τους να την κάνουν (κάτι που και πάλι σηκώνει μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο ηθικής τάξης). Αν όμως προσβληθούν οι ίδιοι, μεταδώσουν τον ιό και πεθάνουν κάποιοι άλλοι, τότε αναμφίβολα είναι και εγκληματικά υπόλογοι.
Ιστορικής σημασίας ήταν πριν από λίγο καιρό η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη εμβολιασμένο παιδί, που εγγράφηκε σε δημόσιο παιδικό σταθμό. Το Συμβούλιο, με την απόφαση 2387/2020, δέχθηκε ότι νομίμως η διεύθυνση του παιδικού σταθμού αρνήθηκε τη φιλοξενία του παιδιού στη δομή, επειδή οι γονείς του δεν συμμορφώθηκαν στις επανειλημμένες υποδείξεις του υπεύθυνου παιδιάτρου να το εμβολιάσουν.
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο στην πανελλήνια δημοσκόπηση της Pulse είναι ότι το 51% των αρνητών του εμβολίου έχει ηλικία από 17 έως 29 έτη. Κάτι που δείχνει ότι νέοι και σύγχρονοι άνθρωποι διακατέχονται από έναν τυφλό αρνητισμό και ταυτόχρονα από έλλειψη σοβαρής παιδείας και κοινωνικής συνείδησης.
Ένας καλός μου φίλος κάποια στιγμή μου είπε: Εμβόλιο για τον κορονοϊό βρέθηκε. Εμβόλια για διάφορες μορφές καρκίνου χρησιμοποιούνται ήδη. Εκείνο όμως που δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ είναι ένα εμβόλιο για τον ανθρώπινο παραλογισμό (μάλιστα χρησιμοποίησε άλλο επίθετο, πολύ προσβλητικό, που δεν θα ήθελα να το μεταφέρω). Αναφερόμενος βεβαίως ο φίλος μου όχι σε όλους, που προβληματίζονται ή φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό –κάτι που, μέχρι ενός ορίου, έχει κάποια λογική–, αλλά σε εκείνους που τελικά δεν θα το κάνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ