Παρουσίαση υπ. ευρωβουλευτών 2019

Υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές 2019 που εργάζονται στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τα ζητήματα του αγροτικού τομέα

0
1745

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΜΑΣ “ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ”

Με την ιδιότητα μου ως σύμβουλος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ασχολούμαι καθημερινά με την περιφέρεια, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της.
Γνωρίζω λοιπόν, και εν μέρει καταννοώ, γιατί οι αγρότες αισθάνονται θυμωμένοι και εγκαταλελειμένοι από την Ευρώπη. Και πώς να μην είναι; Αρκεί κανείς να ανατρέξει στην πρόταση της δεξιοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, που προτείνει δραστικές μειώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), μέχρι και 15% σε τρέχουσες τιμές.
Η πρόταση αυτή της Επιτροπής αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ευρωπαίοι συντηρητικοί, για ακόμα μια φορά, έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στο μείζον για την Ένωση θέμα της αγροτικής πολιτικής.
Εμείς, ως ευρωπαίοι σοσιαλιστές, προτείνουμε μια ολιστική πολιτική για μια αειφόρο γεωργία, που θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση της καλλιέργειας, της παραγωγής και της διάθεσής των τροφίμων. Πιστεύουμε πως με συγκεκριμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα, θα επιτευχθεί αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και αύξηση της παραγωγής ποιοτικότερων προϊόντων, σε μεγαλύτερες ποσότητες, με λιγότερα μέσα.
Μόνο η ενίσχυση στις επερχόμενες ευρωεκλογές των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει μια νέα, συνεκτικότερη και φιλικότερη προς τα συμφέροντα των αγροτών ΚΑΠ. Αυτή η ενδυνάμωση θα οδηγήσει σε μια ζωτικής σημασίας αλλαγή κατεύθυνσης και θα σημάνει την εφαρμογή μιας απλής, αποτελεσματικής, ενιαίας – και όχι πολλών ταχυτήτων – Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Άλλωστε, η διαμόρφωση της θα αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα για το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”

Θεωρώ αναγκαίο αν όχι επιτακτικό, όλοι όσοι ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μας τιμήσουν με την ψήφο τους, να τους παρουσιάσουμε μεταξύ άλλων την πορεία μας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, αλλά είμαι κατά το ήμισυ Δραμινή καθώς η οικογένεια του πατέρα μου είναι από τη Μικρόπολη Δράμας. Ένα μικρό και γραφικό χωριό, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του οποίου είναι ίσως οι άνθρωποί του, πάντα γεμάτοι όρεξη και μεράκι για να το αναδείξουν.
Η οικογένειά μου αγροτική. Καπνά, βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι… Ίσως και για αυτό το λόγο, την αγάπη για τη γεωργία και τους αγρότες την κουβαλούσα πάντα μέσα μου. Και ίσως και για αυτό, αποφάσισα να ασχοληθώ με την αγροτική πολιτική.
Το 2007, έφυγα στις Βρυξέλλες για να εργαστώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και μετά από σχεδόν 5 χρόνια καριέρας μεταφέρθηκα στη Βρετανική αντιπροσωπεία των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ήμουν η μοναδική Ελληνίδα που συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για αγροτικά θέματα και σε αναλύσεις για τις επιπτώσεις του BREXIT στον αγροτικό τομέα.
Το 2014 δέχθηκα πρόταση να ηγηθώ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών, του μοναδικού οργανισμού που εκπροσωπεί τους νέους αγρότες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι και σήμερα η εμπειρία αυτή έχει υπάρξει μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Είδα από πρώτο χέρι τον αγώνα, τις απογοητεύσεις και τον κόπο νέων με σχέδια και όραμα να ξεκινήσουν στον αγροτικό τομέα αλλά και πώς οι Έλληνες νέοι αγρότες παρά τις τόσες δυσκολίες έκαναν πιο καινοτόμες δράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Η γεωργία έχει υπάρξει πυλώνας της ελληνική οικονομίας ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης. Και όμως, η συζήτηση για τα αγροτικά θέματα τις περισσότερες φορές μένει στο ντουλάπι. Σε πόσα ΜΜΕ έχουμε ακούσει να μιλάει κάποιος για τις προτεραιότητες του σε σχέση με τη γεωργία και δη αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Άμεσες ενισχύσεις, νέες υποδομές και περιφερειακή ανάπτυξη, ουσιαστική σύνδεση της γεωργίας και των αγροτών με τις εξελίξεις στην οικονομία και ιδιαίτερα με ότι έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τα βιοπροϊόντα, νέες πολιτικες πρωτοβουλίες για τα φυτοφάρμακα. Όλα αγροτικά θέματα πρώτης γραμμής. Πρωταρχική μου μέριμνα δεν είναι μόνο να αναδείξω τα συμφέροντα του Ελληνικού αγροτικού κόσμου – που άλλωστε όλοι αυτό λένε πως θα κάνουν- αλλά να ενημερώνω και να κρατάω συνεχή ανοικτή επαφή με τους Έλληνες αγρότες για το μέλλον των οποίων τόσες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας παίρνονται αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ