– Θα λειτουργήσει πλέον ως ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο του αγροδιατροφικού τομέα
– Δικαιώνεται για την επιμονή του ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ
Σε ανακοινώσεις σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. (Περιφερειακής Ενότητας Δράμας) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», για την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου στη Δράμα και λειτουργία του ως ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο υποστήριξης του αγροδιατροφικού τομέα», προχώρησαν χθες από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
Η προγραμματική σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί στο Κανπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας μεθαύριο Πέμπτη από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν.
Μιλώντας για την εξέλιξη αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Δραμινούς που έχουν το Καπνολογικό Ινστιτούτο ως έναν εμβληματικό χώρο της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, να παραβρεθούν μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και να δουν την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη και την αξιοποίησή του. «Οι κόποι μας και οι συναντήσεις μας αποδίδουν καρπούς» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον ευχαρίστησε αρχικά διότι ο ΕΛΓΟ αποφάσισε να κρατήσει το παράρτημα του εργαστηρίου καπνού που υπήρχε στο Καπνολογικό Ινστιτούτο, παρότι υπήρχε πρόθεση να μεταφερθεί στη Θέρμη, αλλά και γιατί αποφάσισε να ενισχύσει το όραμα της ΠΕ Δράμας με τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου. «Νομίζω ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για τη Δράμα με την αναβάθμιση του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτο, το οποίο και εμείς φροντίζουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας. Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη εργασίες για τη συντήρηση και την αποκατάσταση εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου. Νομίζω ότι το προσεχές διάστημα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το ερευνητικό του πεδίο αλλά και όλους εμάς τους Δραμινούς».
Ο Διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο πλέον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ για την επιτυχή έκβαση, μετά από πολύ καιρό, της επαναλειτουργίας ενός στολιδιού της Δράμας, που είναι το παλιό Καπνολογικό Ινστιτούτο. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που θα το επαναλειτουργήσουμε αναβαθμίζοντάς τη λειτουργία του. Δεν θα είναι μόνο ένα απλά καπνολογικό εργαστήριο. Θα είναι ένα εργαστήριο έρευνας. Θα παράγεται έρευνα και καινοτομία και θα διαχέεται στα παραγωγικά συστήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Οφείλω να πω ότι όντως είχαμε μια ταλάντευση ως προς το αν έπρεπε να το αναβιώσουμε. Ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ έπαιξε σε αυτό ένα πολύ σοβαρό ρόλο, με την επιμονή του και τη βοήθειά του στο να μπορέσουμε να δούμε πραγματικά τις πλευρές της κοινής συνεργασίας, βάση της οποίας, η Περιφέρεια και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα μπορέσουν να το λειτουργήσουν επιτυχώς και βιώσιμα. Συνεπώς εδώ ιδρύεται μια νέα μονάδα, η οποία είναι μια σημαντική μονάδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη. Θέλουμε να συνδέσουμε τη μονάδα αυτή με τις υπόλοιπες μονάδες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Θα δημιουργήσουμε εδώ μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων. Σκοπός δεν είναι να κάνουμε μόνο ότι έχουμε κάνει και σε άλλα μας ινστιτούτα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε στα υπόλοιπα ινστιτούτα. Θα έχουμε εδώ ανθρώπους οι οποίοι θα μεταφέρουν αυτή τη γνώση. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία. Το Καπνολογικό Ινστιτούτο συνδυάζεται με την προσπάθειά μας να δουλέψουμε πολύ πιο συστηματικά και στο Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών της Καβάλας, το οποίο είναι ήδη μια επιτυχής υποδομή στην οποία εργάζονται πάνω από 100 άτομα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι γνωστό (…). Θέλουμε να δώσουμε στο ΙΝΑΛΕ της Καβάλας μεγαλύτερη αξία για τους ανθρώπους της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις μεγαλύτερες στο κομμάτι της αλιείας και των δραστηριοτήτων γύρω από τις θάλασσες, τις λιμνοθάλασσες και τα ποτάμια. Ταυτόχρονα να δούμε και τα κέντρα εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Εργαστήριο Γάλακτος το οποίο έχουμε εδώ στη Δράμα. Αυτά όλα θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε. Να είναι νέες μονάδες στην αναβάθμιση της Περιφέρειας την οποία πλέον δεν θέλουμε να τη λέμε ακριτική μόνο. Θέλουμε να είναι μια κοιτίδα παραγωγής των ανθρώπων της που θα απολαμβάνουν και θα ευημερούν… Η Περιφέρεια ΑΜΘ μας χρηματοδοτεί ένα έργο για την πατάτα Νευροκοπίου. Εκεί θέλουμε να κάνουμε τη σφραγίδα της Πατάτας Νευροκοπίου. Η Σφραγίδα σημαίνει μοριακούς και γονιδιωματικούς ελέγχους. Θα ξέρει κανείς από που προέρχεται η πατάτα, ούτως ώστε να μην υπόκειται στις ελληνοποιήσεις, στις προσμίξεις και σε αυτό που λέμε παραπλάνηση του καταναλωτή. Αυτό θα το κάνουμε με ομάδα ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται και από τη δράμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αξιοποίησης και αναβάθμισης του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου είχε ξεκινήσει από τον κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ πριν ακόμη εκλεγεί ως σύμβουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο ίδιος απαντώντας χθες σε σχετικό ερώτημα των «Χ» τόνισε ότι νοιώθει δικαιωμένος για τις εξελίξεις στο Καπνολογικό Ινστιτούτο και πρόσθεσε “Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ κ. Χατζηνικολάου ξέρει τις αγωνίες μου για το Καπνολογικό Ινστιτούτο. Δεν γνωριζόμασταν πριν αλλά αναπτύξαμε μια πολύ καλή σχέση για το όραμα που είχαμε για το Καπνολογικό Ινστιτούτο. πραγματικά νοιώθω δικαιωμένος για την εξέλιξη που έχουμε».
[…] source […]