Πέντε πυρκαγιές από καμινάδες

0
2528

– Τα περιστατικά συνέβησαν στη Δράμα σε διάστημα 10 ημερών
– Τουλάχιστον κάθε 2 μήνες ο καθαρισμός με ιδιαίτερη προσοχή, τονίζει στα «Χ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας

Για ακόμα μία φορά έρχεται στο προσκήνιο η επικινδυνότητα των καμινάδων από τζάκια και εστίες θέρμανσης με καυσόξυλα μετά τα περιστατικά ανάφλεξης που είχαμε στη Δράμα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ανάφλεξης σε κάδους απορριμμάτων με πιθανά αίτια τη ρίψη στάχτης από τζάκια, αν και τα αίτια είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η επιδείνωση του καιρού από πλευράς θερμοκρασιών και οι αυξημένες ανάγκες για θέρμανση οδήγησαν σε εντονότερη χρήση των τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης που λειτουργούν με καυσόξυλα. Ωστόσο, λόγω κακής συντήρησης οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην πρόκληση ανάφλεξης σε καμινάδες, τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια του Νομού Δράμας.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, κ. Δανιήλ Στούπας, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι μόνο κατά την τελευταία περίοδο και συγκεκριμένα από τις 15 μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή σε διάστημα ενός δεκαημέρου, έχουν καταγραφεί και έχουν αντιμετωπιστεί από την υπηρεσία πέντε πυρκαγιές σε καμινάδες, όπως και μία πυρκαγιά σε κάδο απορριμμάτων για την οποία διερευνάται αν οφείλεται σε στάχτες από τζάκι, αν και συνήθως οι κάδοι παίρνουν φωτιά από τέτοια αίτια. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις περιπτώσεις πυρκαγιών σε καμινάδες ήταν ευτυχώς μικρού μεγέθους, εκτός από μια περίπτωση στην Προσοτσάνη, όπου κάηκε μία αποθήκη.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι καμινάδες θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά ανά δίμηνο, καθώς αυτή την περίοδο λόγω του ψύχους αυτά τα συστήματα θέρμανσης, όπως και οι ξυλολέβητες, λειτουργούν συνεχώς. «Αν δεν καθαρίζονται τακτικά, η αιθάλη που δημιουργείται στην καμινάδα κάποια στιγμή αναφλέγεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιστατικά πυρκαγιάς. Επίσης, υπάρχουν και κακοτεχνίες στις κατασκευές αυτές. Κακοτεχνίες με την έννοια ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η καμινάδα εφάπτεται με τη στέγη και δεν είναι μονωμένη. Έτσι, όταν η καμινάδα αναφλέγεται εσωτερικά και πυρώνει η φωτιά, μεταδίδεται στη στέγη και δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα».
Παράλληλα, ο κ. Στούπας τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται προσοχή και στην απόρριψη της στάχτης από τα τζάκια, η οποία θα πρέπει να συλλέγεται σε μεταλλικούς κάδους και όχι σε πλαστικούς ή σακούλες, και να παραμένει τουλάχιστον 24 ώρες πριν πεταχτεί, έτσι ώστε, εάν υπάρχουν αναμμένα κάρβουνα μέσα στη στάχτη, να σβήσουν. «Έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν ότι πυρκαγιές σε κάδους οφείλονται σε αυτά τα αίτια, αν και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μειωθεί αυτά τα προβλήματα» εξηγεί ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!