Περιφέρεια Α.Μ.Θ.: Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου

0
485

Νέα χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας


 

Την εκ νέου ένταξη του έργου κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., με την εξασφάλιση καινούργιας χρηματοδότησης ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε στο Κάτω Νευροκόπι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, παρουσία του Δημάρχου Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη.
Με αυτόν τον τρόπο, η Διοίκηση της Περιφέρειας δίνει λύση βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο διοικητικών και δικαστικών προβλημάτων που είχαν προκύψει μετά την υπογραφή, τον Σεπτέμβριο του 2018, της αρχικής σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου και τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, που είχαν την ευθύνη κατασκευής του έργου, και τα οποία είχαν οδηγήσει στη διακοπή των εργασιών.
Τη σημαντική αυτή ανακοίνωση έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Δήμαρχο κ. Κυριακίδη στην έδρα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.

 

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 5 έργα προϋπολογισμού 5, 9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:
• Την αντικατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου.
• Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου.
• Τη δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας και τη λειτουργία της Δομής Σίτισης του Δήμου.
• Τη σύνταξη του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού του Δήμου.

2. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:
• Βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Εθνικής οδού Νο 57 από τη διασταύρωση της ΒΙ. ΠΕ. Δράμας μέχρι και τη διασταύρωση προς Βώλακα.
• Ασφαλτόστρωση του τμήματος της Ε. Ο. Νο 57 Δράμας – Κ. Νευροκοπίου από τον κόμβο προς Βώλακα και Χ. Κ. Φαλακρού έως και μετά τον οικισμό του Γρανίτη.
• Συντήρηση και ασφαλτόστρωση της Εθνικής οδού Νο 57 στην είσοδο του οικισμού Κ. Νευροκοπίου.
• Συντήρηση τμήματος της επαρχιακής οδού από τα όρια της Κ. Βροντούς έως τα σύνορα με το Ν. Σερρών.
• Στεγανοποίηση των δεξαμενών αποθήκευσης νερού για την άρδευση του Δασωτού και της Κάτω Βροντούς.
• Λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για τις χιονοδρομικές περιόδους 2020-2021 και 2021-2022.
• Εκχιονισμός και καθαρισμός του δρόμου πρόσβασης και του πάρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και αντιμετώπιση του πάγου στο οδόστρωμα.
• Εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των αποχετευτικών συστημάτων των γεφυρών, αποκατάστασης κιγκλιδωμάτων γεφυρών, καθαρισμού βλάστησης, αποκατάστασης των πρανών στη Γέφυρα Περιθωρίου επί της επαρχιακής οδού Κ. Βροντού – Περιθώρι – Κ. Νευροκόπι καθώς και στη Γέφυρα Βαθυτόπου επί της επαρχιακής οδού Κ. Νευροκόπι – Βαθύτοπος.
• Συντήρηση και αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων τριών χειμάρρων Κάτω Βροντούς – Βαθυτόπου και Νευροκοπίου στα τμήματα τα ανάντι των καταβοθρών του Οχυρού.
• Κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου με τα τεχνικά της στο αγρόκτημα Βώλακα, στην περιοχή κάτω από την λατομική ζώνη, για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού του Βώλακα.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού4, 1εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:
• Βελτίωση της οδικής ασφάλειας της επαρχιακής οδού από τη διασταύρωση Βώλακα έως τη Μικροκλεισούρα.
• Βελτίωση και ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Ποταμοί –Μικρομηλιά.
• Καθαρισμός της κοίτης, αποκατάσταση των αναχωμάτων, επισκευή των σαρζανέτ και των τεχνικών των χειμάρρων Βαθυτόπου – Κ. Βροντούς – Κ. Νευροκοπίου στα τμήματα που διασχίζουν τα αγροκτήματα του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.
• Συντήρηση και αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό της κοίτης των χειμάρρων Λευκογείων – Χρυσοκεφάλου.
• Καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Νέστου, μήκους 3. 500 μέτρων περίπου, στην περιοχή του οικισμού Ποταμοί.
• Προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας και εκτέλεση ειδικών εργασιών και ελέγχων για τους αναβατήρες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.
• Κατασκευή υποδομών υποστήριξης της κτηνοτροφίας στον Βώλακα (ομβροπλατεία, ομβροδεξαμενή και ποτίστρα) .

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. O εκτιμώμενος προϋπολογισμός φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν:
• Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας προϋπολογισμού 5 έως 7 εκατ. €.
• Έργα βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης, όπως:
– Το εξωτερικό δίκτυο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
– Το εξωτερικό δίκτυο στην Εξοχή, στο Οχυρό και στο Περιθώριο, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώτο καθένα.
• Κατασκευή μικρών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Βώλακα και Περιθωρίου που αν και κάτω των 2.000 κατοίκων, βρίσκονται σε ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές.
• Έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου και ανάπτυξης του ορεινού όγκου όπως:
– Βελτίωση της οδικής ασφάλειας του άξονα Προσοτσάνης – Κ. Νευροκοπίου – Εξοχής, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5 έως 6 εκατομμυρίων ευρώ.
– Βελτίωση του οδικού άξονα Παπάδες – Μικρομηλιά, με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου περιμετρικά του Όρους Φαλακρού συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της προσβασιμότητάς του, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5 έως 6 εκατομμυρίων ευρώ
– Βελτίωση τμημάτων των οδικών αξόνων Οχυρού Περιθωρίου, Νευροκοπίου – Λευκογείων και του οδικού άξονα προς τους Ποταμούς, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επέκταση και εκσυγχρονισμός του Αθλητικού Κέντρου Βώλακα, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

5. Αναγκαίες μελέτες για έργα στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου για τις οποίες η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:
• Μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού από την πρώτη διασταύρωση Προσοτσάνης έως Κάτω Νευροκόπι – Τελωνείο Εξοχής, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
• Επικαιροποίηση μελέτης για τη βελτίωσης της επαρχιακής οδού Μικρομηλιάς – Παπάδων, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

 

Σε δήλωση του, ο κ. Μέτιος ανέφερε:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως ένα κρίσιμο έργο για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά, κυρίως, για τα παιδιά του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου ξεμπλοκάρεται και οδεύει προς την υλοποίησή του.
Πρόκειται για το έργο της αποπεράτωσης του νέου Δημοτικού Σχολείου του Κάτω Νευροκοπίου, το οποίο αν και είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας της περιόδου 2014-2020, αντιμετώπισε προβλήματα και αναγκαστικά σταμάτησε.
Σήμερα λοιπόν, ανακοινώνουμε πως μετά από συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις που κάναμε, εξασφαλίσαμε πόρους ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και εντάσσουμε το συγκεκριμένο έργο στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας έτσι ώστε να κατασκευαστεί.
Γνωρίζω τη σημασία του νέου Δημοτικού Σχολείου για την τοπική κοινωνία καθώς είναι ένα έργο που εξασφαλίζει ασφαλείς και ποιοτικές συνθήκες εκπαίδευσης για τα παιδιά της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη ένταξη έργου στο νέο ΕΣΠΑ που ανακοινώνουμε.
Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ να προχωρήσουν γρηγορότερα στην άμεση δημοπράτηση και στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη, ο οποίος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε όλα όσα χρειάζονταν για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Σε ό, τι αφορά τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε, εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου καθώς ο Δήμος Νευροκοπίου υλοποιεί αλλά και σχεδιάζει μια σειρά από έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!