Περίπου 1.800 Σαρακατσάνοι συναντήθηκαν στην Ελατιά

0
1829

– Δημήτρης Γατσέλος στα «Χ»: «Για εμάς τους Σαρακατσάνους, το Αντάμωμα είναι μία βιωματική συνάντηση»
– Στις 23 και 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το 40ό Αντάμωμα των Σαρακατσάνων

Με επιτυχία διοργανώθηκε φέτος το 40ό Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην περιοχή Μπουζάλα του Δάσους της Ελατιάς στη Δράμα, στις 23 και 24 Ιουλίου. Η προσέλευση κόσμου ήταν σημαντική και ενθαρρυντική για την παραδοσιακή αυτή συνάντηση των Σαρακατσάνων που έχει γίνει θεσμός.
Τη συνάντηση διοργάνωσαν φέτος οι σύλλογοι Σαρακατσάνων των Νομών Σερρών και Καβάλας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων του Νομού Σερρών κ. Δημήτρης Γατσέλος είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η προσέλευση των Σαρακατσάνων ήταν πολύ μεγάλη· ο αριθμός τους έφθασε περίπου τους 1.800. Εξήγησε δε ότι στο 40ό Αντάμωμα των Σαρακατσάνων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και, παρότι υπήρχε ζωντανή μουσική με σαρακατσάνικα τραγούδια, δεν επετράπη ο χορός.

Δημήτρης Γατσέλος, πρέοδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Σερρών

Το Αντάμωμα των Σαρακατσάνων στη Δράμα έχει περιφερειακό χαρακτήρα, όπως είπε στα «Χ» ο κ. Γατσέλος και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό, συναντήθηκαν στο Δάσος της Ελατιάς Σαρακατσάνοι από τη Δράμα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Ροδόπη. Για εμάς τους Σαρακατσάνους, το Αντάμωμα είναι μία βιωματική συνάντηση. Η προσέλευση ήταν τεράστια. Το περσινό αντάμωμα δεν έγινε λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά πολλοί Σαρακατσάνοι ανέβηκαν στο Δάσος της Ελατιάς μεμονωμένα. Η Μπουζάλα είναι ένας χώρος στον οποίο ανέβαιναν κατά το παρελθόν οι παππούδες μας μαζί με τα ζωντανά τους. Εκεί περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Μάιο και μετά. Για εμάς τους νεότερους είναι μία συνάντηση με την παράδοση και την ιστορία μας, αλλά και ένας τρόπος να συσφίξουμε τους δεσμούς μεταξύ μας».
Το Αντάμωμα διεξάγεται κάθε χρόνο μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εν λόγω γιορτή. Το ραντεβού των Σαρακατσάνων δίνεται στην περιοχή Κούτρα ή Μπουζάλα, στην Ελατιά, που βρίσκεται κοντά στο γνωστό Δασικό Χωριό, στα ορεινά του Νομού Δράμας. Οι Σαρακατσάνοι, λοιπόν, δίνουν ραντεβού σε αυτό το πανέμορφο μέρος για να ξανασυναντηθούν και, βέβαια, να περάσουν καλά μέσα από τα μονοπάτια της διαδρομής που τους συνοδεύει στον χρόνο.H συμμετοχή των Σαρακατσάνων στο Αντάμωμα είναι πολύ μεγάλη κάθε φορά. Φθάνουν στο εν λόγω σημείο είτε με ιδιωτικά μέσα είτε με εκδρομικά λεωφορεία και ο ενθουσιασμός τους κάθε φορά παραμένει το ίδιο ζωντανός, όπως και η προσδοκία για την όμορφη συνάντηση στο πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής.
Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνάντηση από την οποία οι Σαρακατσάνοι δεν μπορούν να απουσιάζουν, αφού και οι ίδιοι χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους προς την παράδοση. Είναι γνωστό ότι η ζωή τους παλαιότερα ως νομάδες ήταν συνυφασμένη με τα βουνά, όπου κατέφευγαν το καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους, βρίσκοντας για αυτά άφθονη τροφή στην πλούσια βλάστηση. Στη συνέχεια και όταν έφθανε το φθινόπωρο, επέστρεφαν στον κάμπο για να ξεχειμωνιάσουν. Μία συνεχής πορεία με εναλλαγές ανάλογα με την εποχή και με προορισμό πάντα το καλύτερο περιβάλλον για να μείνουν τα ζώα τους: από τον κάμπο στο βουνό και αντίστροφα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και, όπως ειπώθηκε, ανάλογα με την εποχή.
Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι εκδηλώσεις όπως το Αντάμωμα που γίνεται κάθε χρόνο (εκτός από την περσινή χρονιά) στην Ελατιά, παρουσιάζουν για τους Σαρακατσάνους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς λόγω της παρελθόντος τους και της ιδιαίτερης ζωής τους, που ήταν συνδεδεμένη με το βουνό, αντιμετωπίζουν αυτή τη συνάντηση ως προσέγγιση με την ίδια τους την ιστορία και το παρελθόν των προγόνων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!