Πλατφόρμα διαχείρισης του αστικού πρασίνου με τη συμμετοχή και των πολιτών στη Δράμα

1
17390

– Πραγματοποιήθηκε χθες σχετική ημερίδα από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ
– Λιγότερα είναι τα τετραγωνικά μέτρα αστικού πρασίνου που αντιστοιχούν ανά κάτοικο στη Δράμα, σε σχέση με την Αθήνα


Το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, πραγματοποίησε χθες Δευτέρα στο ξενοδοχείο “Hydrama” ενημερωτική ημερίδα που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Συστήματος για την Άσκηση Διαχείρισης και τη Λήψη Αποφάσεων στο Αστικό Πράσινο του Δήμου Δράμας» της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης αστικού πρασίνου με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος για την διαβίωση των πολιτών.
Το έργο εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020», και στοχεύει στην ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας της Δράμας και στη σύνθεση όλων εκείνων των στοιχείων που θα την καταστήσουν βιώσιμη και ανθεκτική πόλη.
Η κ. Θέκλα Τσιτσώνη, καθηγήτρια του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί το πρόγραμμα Life Clivut, διευκρίνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι η ιδέα ξεκίνησε από ένα προηγούμενο πρόγραμμα το “Green Tree” στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται ένα μητρώο δέντρων, στο οποίο καταγράφεται κάθε αστικό δέντρο είτε βρίσκεται σε δεντροστοιχία είτε σε πάρκο και για κάθε ένα από αυτά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγράφονται 109 στοιχεία (το είδος, η θέση του, η κατάσταση της υγείας του κλπ.). Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δέντρο και ποια είναι η ικανότητά του να συγκρατήσει διοξείδιο του άνθρακα και άρα να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στον αστικό χώρο και έτσι με την αύξηση του πρασίνου να θωρακίσουμε τις πόλεις έναντι της κλιματικής αλλαγής. Επίσης με βάση αυτή την πλατφόρμα και με όλα αυτά τα στοιχεία που παίρνουμε, στόχος είναι να καθορίσουμε την στρατηγική διαχείρισης του αστικού πρασίνου, μέσα στον αστικό χώρο.
Ο κ. Γιάννης Τάκος, καθηγητής του τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, δήλωσε ότι το πρόγραμμα συμβάλλει σε ένα τομέα, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και επίκαιρος τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά όπως είπε πρόκειται για την προέκταση του μεταπτυχιακού προγράμματος που διηύθυνε ο ίδιος με τίτλο: «Σχεδιασμός και διαχείριση αστικού πρασίνου». Ο κ. Τάκος, είπε ότι το πρόγραμμα που θα δοθεί στον Δήμο Δράμας, έχει δυο σκέλη. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την λεπτομερή καταγραφή του αστικού πρασίνου που επικεντρώθηκε περισσότερο στα δέντρα, επειδή έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι στο πρόγραμμα (ηλεκτρονική πλατφόρμα) θα μπορεί να εισέλθει και ο πολίτης για να δει τι διαθέτει η Δράμα από πλευράς αστικού πρασίνου με κάθε λεπτομέρεια. Παράλληλα το πρόγραμμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Δράμας σαν ένα εργαλείο σωστής διαχείρισης του αστικού πρασίνου. Το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες θα μπορούν να επεμβαίνουν μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, σε σχέση με το αστικό πράσινο (για παράδειγμα αν αρρώστησε ή έσπασε ένα δέντρο στη γειτονιά του). Με τον τρόπο αυτό έχει συμμετοχή και ο πολίτης στη διαχείριση του αστικού πρασίνου…
Στο αστικό πράσινο του Δήμου Δράμας, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περίπου 4000 δέντρα και παρά την αίσθηση που υπάρχει ότι η περιοχή διαθέτει αρκετό πράσινο, προκύπτει ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί μόνο 1,5 -2 τετραγωνικά μέτρα αστικού πρασίνου, ενώ για παράδειγμα στην Αθήνα αντιστοιχούν περίπου 4 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τάκος, σημειώνοντας ότι τα τετραγωνικά αστικού πρασίνου ανά κάτοικο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ περισσότερα..
Η ημερίδα που διοργανώθηκε χθες από το ΔΙΠΑΕ και το τμήμα Δασολογίας, ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, τόνισε η κα Κατερίνα Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού, ανάπτυξης και οργάνωσης του Δήμου Δράμας. Η ίδια επεσήμανε ότι το ΔΙΠΑΕ είναι εταίρος του Δήμου Δράμας για τις τελευταίες δυο προγραμματικές περιόδους και υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και άλλους φορείς δράσεις που αφορούν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Επίσης πρόσθεσε ότι: «H προσπάθεια και ο κύριος στόχος του δήμου είναι να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση της διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και μέσα σε αυτό θα πρέπει να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει και με το αστικό πράσινο. Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και τα προβλήματα με το αποτύπωμα του άνθρακα συζητιούνται πολύ τελευταία. Ο δήμος προσπαθεί να ενισχύσει το αστικό πράσινο ώστε η πόλη να είναι φιλική και βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!