Πλήθος επισκεπτών στα λαϊκά δρώμενα

0
2851

Γεμάτες οι κλίνες στον Βώλακα, χιλιάδες επισκέπτες στο Μοναστηράκι.

Με εντυπωσιακή επισκεψιμότητα πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη ημέρα τέλεσης των λαϊκών δρωμένων του δωδεκαημέρου στις κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. “Μπαμούγερα”, “Αράπηδες”, “Γκιλίγκες”, “Καμήλες” και άλλα στοιχεία της τοπικής παράδοσης συνόδευσαν το κέφι, την αισιοδοξία και τις ευχές για μια γόνιμη και καλή χρονιά.

Στον Βώλακα από την εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα γέμισαν όλοι οι ξενώνες φιλοξενίας, ενώ στο Μοναστηράκι ο αριθμός των επισκεπτών μόνο χθες Δευτέρα ημέρα των Θεοφανείων, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 5000 όπως σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του ΜΠΣ Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής.
Οι εκδηλώσεις στην Καλή Βρύση ξεκίνησαν χθες το πρωί με την Θεία Λειτουργία και τον καθαγιασμό των υδάτων στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά η Καλή Βρύση γέμισε με την παρουσία των μπαμπούγερων αλλά και πλήθους επισκεπτών από πολλά μέρη της χώρας. Οι ξεχωριστές διονυσιακής προέλευσης φιγούρες που ανήκουν στους πρωταγωνιστές των δρώμενων του δωδεκαημέρου περιφέρονταν στους γραφικούς δρόμους του χωριού. Περισσότερα από 50 Μπαμπούγερα έδωσαν ένα τόνο ξεχωριστό και πολύ διαφορετικό απο τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου στην παραδοσιακή κοινότητα που βρίσκεται δίπλα στο ιερό του Διονύσου. Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κα Ελισάβετ Χαριζάνη, η επισκεψιμότητα χθες Δευτέρα ήταν πολύ μεγάλη και ο αριθμός των επισκεπτών ήταν αρκετά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Τα Μπαμπούγερα που ανέλαβαν δράση μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία γέμισαν με τον χορό τους και τους ήχους των χαρακτηριστικών κουδουνιών το χωριό. “Χτυπούσαν” συμβολικά τον κόσμο που κυκλοφορούσε στους δρόμους για καλοτυχία, με τον περίφημο τουρμπά (μικρό σακί γεμισμένο με στάχτη). Στο κέντρο του χωριού το κρασί που παραπέμπει στην θεότητα του Διόνυσου και στην αμπελουργία της περιοχής έρεε άφθονο (και αυτό θα γίνεται επι τρία μερόνυχτα) από την μικρή βαρελίσια βρύση που κατασκευάστηκε στο κέντρο του χωριού. Όπως είπε η κα Χαριζάνη η πρώτη ημέρα ήταν πολύ ενθαρρυντική και ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει μιας και η κορύφωση των εκδηλώσεων και η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι στις 8 Ιανουαρίου οπότε και τελείται ο γνωστός σατυρικός γάμος.
Στο Μοναστηράκι χθες, ημέρα του Τρανού Χορού που είναι και η κεντρική εκδήλωση των λαϊκών δρώμενων, η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννη Παπουτσή να σημειώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι οι επισκέπτες ήταν πολλαπλάσιοι από πέρυσι και ξεπέρασαν τους 5000. Από το πρωί χθες η τσέτα μαζί με τους οργανοπαίκτες επισκέφθηκε όλα τα σπίτια του χωριού για να μεταφέρει τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Κυριάρχα στοιχεία ήταν τα τραγούδια, οι ευχές, τα πειράγματα, τα κεράσματα και το γλέντι που κορυφώθηκε από το μεσημέρι και μετά στην πλατεία του Μοναστηρακίου. Οι Αράπηδες ήταν αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων χθες προκαλώντας εκκωφαντικό ήχο με τα κουδούνια τους σκορπώντας καλοτυχία και ανοίγοντας το δρόμο στα μέλη της τσέτας και τους Τσολιάδες που παρέσυραν στον χορό και το κέφι όλους τους επισκέπτες. Στις εκδηλώσεις του Μοναστηρακίου που κορυφώθηκαν χθες, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Ζιμπίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΑΜΘ κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στην Πετρούσα χθες, πρώτη ημέρα των λαϊκών δρωμένων, στο πλαίσιο του “Μπάμπιντεν” οι νέοι του χωριού ετοίμαζαν τα δέρματα, δοκίμαζαν τους ήχους των κουδουνιών, προκειμένου το βράδυ να ξεκινήσουν την πομπή (αρχικά με ψεύτικη καμήλα για να μην τρομάξει η πραγματική “ο Ζαχαρίας” όπως είπαν στα ΧΡΟΝΙΚΑ οι άνθρωποι του συλλόγου) και η νύχτα να γεμίζει με το φως της πυράς, με χορό τραγούδι και κουδούνια.
Όπως εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας κα Βασιλική Ηλιάδου ήδη στην Πετρούσα έχουν έρθει πάρα πολλοί επισκέπτες από μακρινές περιοχές όπως την Ικαρία και την Αθήνα, καθώς επίσης και αξιοσημείωτος αριθμός μεταναστών του εξωτερικού (κυρίως από Γερμανία) που πλέον εκτός από το καλοκαίρι επιστρέφουν για τριήμερο και κατά την περίοδο των λαϊκών δρωμένων του δωδεκαημέρου. Σήμερα γύρω στη 1 το μεσημέρι θα γίνουν με την συνοδεία της πραγματικής καμήλας, επισκέψεις στα σπίτια του χωριού όπου οι κάτοικοι περιμένουν με μεζέδες, τσίπουρα και κεράσματα. Η περιοδεία θα καταλήξει στον χώρο του σχολείου όπου θα υπάρχει κουρμπάνι με βραστή γίδα σε όλους όσους συμμετέχουν στην πολύωρη πομπή. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει αύριο 8 Ιανουαρίου, οπότε το απόγευμα, θα ξεκινήσει η πομπή με τη συνοδεία της καμήλας και των αράπηδων από την πλατεία για να καταλήξει στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου. Εκεί, κορυφώνεται το «Μπάμπιντεν» με την αναπαράσταση οργώματος και σποράς καθώς και άλλων εργασιών, με την παρουσία του σταχτή και των «ανδρείκελων»
Στον Ξηροπόταμο χθες από το πρωί μετά τον καθαγιασμό των υδάτων η “Τσέτα” γύριζε από σπίτι σε σπίτι χορεύοντας και σκορπώντας κέφι με τα γνωστά παραδοσιακά όργανα. Η Τσέτα σήμερα θα γυρίσει μόνο στα σπίτια όπου υπάρχουν εορτάζοντες (Γιάννηδες) πριν καταλήξει στην πλατεία του χωριού όπου κορυφώνεται το δρώμενο και γίνεται ο μεγάλος χορός όχι μόνο απο τους Αράπηδες αλλά και το σύνολο των θεατών όπως εξήγησαν χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου Αν. Λαγός, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων/νος Δεβρίκης και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βούλτσιος.
Στον Βώλακα η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αναμένεται αύριο 8 Ιανουαρίου με την σατυρική αναπαράσταση του τοπικού παραδοσιακού γάμου με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, ωστόσο από χθες 6 Ιανουαρίου, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το έθιμο της «μπάρας». Ο πρόεδρος του Πολτιστικού Συλλόγου Βώλακα κ. Δημήτρης Άρμεν είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η επισκεψιμότητα λόγω της αναβίωσης των λαϊκών δρωμένων είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις στους ξενώνες της περιοχής και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κλίνες ήταν κλεισμένες ήδη από το καλοκαίρι για αυτή την περίοδο. Πρόσθεσε επίσης ότι η συμμετοχή στα δρώμενα ήταν πολύ μεγάλη παρά τον παγωμένο αέρα που επικρατούσε στην περιοχή. Όπως εξήγησε επίσης χθες διεξήχθη με επιτυχία το έθιμο της “μπάρας” κατά το οποίο συνοδεύονται στο συντριβάνι, από τα σπίτια οι νιόπαντροι της περασμένης χρονιάς για λόγους υγείας και γονιμότητας κατά το έθιμο. Οι μεταμφιεσμένοι, οι Αράπηδες ή Χαράπια εμφανίζονται σήμερα. Εκτός από τα Χαράπια, ο θίασος περιλαμβάνει τον «τσαούση» που φορεί την ανδρική τοπική ενδυμασία και κρατά στο χέρι λευκή πετσέτα (την «κάρπα») και τις νύφες («νυβάστες»), που είναι άνδρες ντυμένοι με την τοπική γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ