Πορείες και καταλήψεις χθες για το Μακεδονικό

0
2097

Κατάληψη σε 19 σχολεία της Δράμας ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών

Σε εξέλιξη βρισκόταν από το πρωί της Πέμπτης μαθητικά συλλαλητήρια σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα. Στην Δράμα πραγματοποίησαν κατάληψη 19 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ πραγματοποιήθηκαν και πορείες σε αρκετούς δρόμους της πόλης όπως στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην 1ης Ιουλίου και αλλού.

Κατά την διάρκεια της πορείας οι μαθητές κινήθηκαν με πανό που ανέγραφε “Η Μακεδονία είναι Ελληνική” και φώναζαν συνθήματα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έψαλλαν και τον Εθνικό Ύμνο. Την ίδια ώρα σε κατάληψη ήταν όλα τα Γυμνά­σια της Δράμας εκτός από το 1ο και το 4ο που λειτούργησαν κανονικά. Στα Λύκεια πραγμα­τοποιήθηκε κατάληψη μόνο το 3ο Λύκειο ενώ το 1ο, 2ο και 4ο Λύκειο της Δράμας λειτούρ­γησαν κανονικά. Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη στα ΓΕΛ Δοξάτου, Καλαμπα­κίου, Νευροκοπίου και Προσο­τσάνης. Ακόμη κατάληψη έγινε στα ΕΠΑΛ της Δράμας, του Δοξάτου, του Νευροκοπίου και της Προσοτσάνης. Τέλος κατά­ληψη έγινε από τους μαθητές και στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας.

Εντωμεταξύ, οι μαθητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονί­κη διαδήλωσαν με διαφορετικά αιτήματα δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην μαθητική κοι­νότητα.

Η «Πρωτοβουλία για το Συ­ντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» κάλεσε σε συλλαλη­τήριο στα Προπύλαια ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία» αναφέρω­ντας: «την Πέμπτη 29 Νοεμ­βρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπα­θούν να υποκινήσουν μαθη­τικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρω­τοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστες να βρουν χώρο έκ­φρασης στα σχολεία μας. Συ­ντονίζουμε πολύμορφες δρά­σεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνι­κιστικής φιέστας στους δολο­φόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Την ίδια στιγμή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματο­ποιήθηκε πορεία από μαθητές με ελληνικές σημαίες και συν­θήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδήλωση ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Oι μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό πάντως πή­ραν μεγάλη έκταση παρότι το Υπουργείο Παιδείας τις είδε από διαφορετική σκοπιά. Ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρό­γλου, σε δήλωσή του σημείωσε ότι υποκινούνται από ακροδε­ξιές οργανώσεις και το κοινο­βουλευτικό κόμμα Χρυσή Αυγή ενώ πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα είπε ότι «η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας».

Στο μεταξύ έκταση πήρε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις κατα­λήψεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την Όλγα Γε­ροβασίλη να του προσάπτει ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!