Πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι έλεγχοι και γιατί εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα;

0
2893

Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και των δημοτικών παρατάξεων καταθέτουν τις απόψεις τους στα «Χ»

Πόσο αποτελεσματικοί ήταν και σε ποιο βαθμό πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας, αποστάσεις κλπ.) από την πανδημία; Στο ερώτημα αυτό απαντούν στα «Χ» εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας και σχολιάζουν την αύξηση των κρουσμάτων.
Το ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας καθίσταται πλέον εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων covid στον Νομό και την πόλη της Δράμας την τελευταία περίοδο. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο να διαπιστωθεί πως έφθασε μια πόλη με πολύ χαμηλά ποσοστά covid να εκτοξευθεί στην κορυφή με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό της) την τελευταία περίοδο.

Για το θέμα αυτό ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Εφραιμίδης επεσήμανε στα «Χ» ότι τόσο σε ό,τι αφορά τα καταστήματα (που είναι πλέον κλειστά λόγω του lockdown) όσο και σε ό,τι αφορά τη λαϊκή αγορά έγιναν απροειδοποίητα και αποσπασματικά συνεχείς έλεγχοι. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και βεβαιώθηκαν παραβάσεις τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία όπως και από τις συναρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. «Η Δημοτική Αστυνομία δεν έδειξε καμία χαλαρότητα στους ελέγχους, δεν σταματήσαμε ποτέ να κάνουμε ελέγχους και να λειτουργούμε με αυτή τη λογική (της τήρησης των μέτρων), διότι ζούμε μια ιδιαίτερη κατάσταση και θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί. Έλεγχοι έγιναν για τα τραπεζοκαθίσματα και τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και για τον τρόπο τήρησης των μέτρων προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτείας. Όλα αυτά δεν σταμάτησαν ποτέ. Το πρόβλημα, κατά την άποψή μου, σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων παρουσιάστηκε την τελευταία περίοδο κυρίως σε καφέ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης τις βραδινές ώρες, αφού παρουσιάστηκε αρκετά μεγάλη κίνηση. Εκεί διαπίστωσα και εγώ ότι δεν τηρήθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, μέτρα και αποστάσεις. Υπήρχαν όρθιοι και όχι μόνο καθήμενοι, όπως επέβαλε η νομοθεσία. Παρατηρήθηκε περισσότερος κόσμος από αυτόν που προέβλεπε η άδεια σε κάποια καταστήματα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν αρμόδια να ασκήσει έλεγχο η Δημοτική Αστυνομία, αφού τα φαινόμενα αυτά παρατηρήθηκαν σε ώρες πέραν του ωραρίου λειτουργίας της».

Για το θέμα των ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας από την πανδημία ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης σημείωσε ότι: «Η έκρηξη υπήρξε μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Δεν μπορεί να μην οφείλεται σε έναν βαθμό και στην έλλειψη ελέγχων. Με την αναμονή του κλεισίματος των καταστημάτων τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια ψυχολογική τάση για περισσότερες εξόδους πριν από το lockdown. Πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο επηρέασε την έξαρση που υπήρξε. Το ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει το προσωπικό για να ανταποκριθεί 100% στις ανάγκες είναι επίσης μια πραγματικότητα. Τώρα, τι οδηγίες είχε ακριβώς η Δημοτική Αστυνομία και τι αποφάσεις λήφθηκαν, είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Τα προβλήματα μη τήρησης των μέτρων, πάντως, δεν αφορούσαν τις πρωινές ώρες που εκτελεί το έργο της η Δημοτική Αστυνομία. Τα προβλήματα, όπως διαπιστώσαμε όλοι καθημερινά το προηγούμενο διάστημα, αυξήθηκαν από τον συγχρωτισμό σε νυχτερινά κέντρα τα βράδια. Πάντως, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα εμείς ως παράταξη είπαμε ότι στη Δράμα θα πρέπει να γίνονται όλα όσα επιτρέπονται και να λαμβάνονται τα μέτρα που προβλέπονται».

«Ο Δήμος έχει μεγάλη ευθύνη στο ότι η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει τόσο γρήγορα» σημείωσε στα «Χ» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και πρόσθεσε: «Η ευθύνη που έχει είναι ότι, κατά τη γνώμη μας, δεν υπήρχαν επαρκείς έλεγχοι στα καταστήματα, στους δρόμους για την τήρηση των μέτρων. Η αστυνόμευση, βέβαια, δεν είναι αποκλειστική υποχρέωση του Δήμου Δράμας, αλλά σε κάθε περίπτωση είδαμε και από την υπόλοιπη χώρα ότι στις περιοχές που οι έλεγχοι ήταν πολλοί, η εξέλιξη της πανδημίας συγκρατήθηκε (για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου η αστυνομία είναι στους δρόμους και κάνει ελέγχους). Στη Δράμα όμως δεν υπήρξαν επαρκείς έλεγχοι. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί από τον Δήμο Δράμας για παραβάσεις που αφορούν την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία από την αρχή της πανδημίας και κυρίως από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ