Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στο μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής

0
1864

Ν. Λατσίσταλης στα «Χ»: «Στόχος να προχωρήσουμε κάποια στιγμή σε ετήσιο φόρουμ στη Δράμα»

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος» στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μετείχαν πέραν των ανθρώπων του συλλόγου, οι Βουλευτές Δράμας κ.κ. Κώστας Μπλούχος από τη ΝΔ και Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Στέλιος Μελισινός, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρυσάνθη Βαμβούρη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της πόλης κ.ά.


Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, ακολούθησε η τέλεση μνημόσυνου υπέρ των πεσόντων στη Μικρά Ασία και η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής, έναντι του Μητροπολιτικού Μεγάρου.
Από τον πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας κ. Νίκο Λατσίσταλη δεν έγινε ομιλία, αλλά έγινε ενημέρωση για το μνημείο και αναγνώστηκε ποίημα με τίτλο «Ψυχές Ανατολής» ενώ έγιναν και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στον Ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου. Ακολούθησε τήρηση σιγής ενός λεπτού και ο Εθνικός Ύμνος. Oι εκδηλώσεις έγιναν σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω του covid-19.
Όπως είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας κ. Νίκος Λατσίσταλης, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται εδώ και 11 χρόνια, δηλαδή από το 2009 που δημιουργήθηκε το μνημείο. Πραγματοποιούνται κατά την εορτή του Τιμίου Σταυρού ή την πρώτη Κυριακή μετά την γιορτή, εάν αυτή συμπίπτει με καθημερινή ημέρα. Στόχος μας, εξήγησε ο κ. Λατσίσταλης, είναι να δημιουργήσουμε κάποια στιγμή ένα ετήσιο φόρουμ στη Δράμα, με θεματολογία από την ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Δυστυχώς, τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν την ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου ή της Ανατολικής Θράκης κυρίως μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ