Προβληματίζει έντονα η ρύπανση στον Βώλακα

0
6702

Άγγελος Καλλίας στα «Χ»: «Μόνιμα υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης επάνω από το χωριό».
Συμπαράσταση στους κατοίκους της περιοχής από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη λειτουργία των λατομείων μαρμάρου στην κοινότητα Βώλακα. Σε ρεπορτάζ των «Χ» στις 14 Σεπτεμβρίου για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής εξαιτίας της ρύπανσης, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Βώλακα κ. Τρύφων Μπόσκος είχε αναφέρει ότι, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις, πολλά παιδιά και ενήλικες στο χωριό πάσχουν από άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα, κάτι που αποδίδεται στη σκόνη που δημιουργείται από τη λατομική δραστηριότητα.
Στις δηλώσεις του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά η τοπική κοινωνία δεν καταθέτει επίσημα την διαμαρτυρία της». Ωστόσο, ο κ. Μπόσκος δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος επισημαίνει τα προβλήματα. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες στα «Χ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.
«Μόνιμα υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης επάνω από το χωριό. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όποιος ανέβει πρωινές ώρες στον Βώλακα και η ατμόσφαιρα είναι σχετικά καθαρή, θα διαπιστώσει την παρουσία ενός σύννεφου άσπρης σκόνης. Οχλήσεις, επίσης, υπάρχουν και από τις εκρήξεις που δημιουργούνται στον χώρο των λατομείων, αλλά και από τον μπαζότοπο που δημιουργείται μπροστά από τα λατομεία. Υπάρχουν τεράστια βουνά με μπάζα, τα οποία με τις βροχές κατεβαίνουν στο χωριό. Για το πρόβλημα αυτό υπάρχει γενικότερη δυσφορία από τους κατοίκους, κάτι που εκφράστηκε και στις συναντήσεις που έγιναν από την κοινότητα του Βώλακα. Κατατέθηκε η άποψη ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, ωστόσο οι λατομικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά στην τοπική κοινωνία, ακόμη και σε εμάς τους ξενοδόχους» επισημαίνει στα «Χ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τη μείωση του προβλήματος που υπάρχει, ο κ. Άγγελος Καλλίας υπογραμμίζει ότι «η απόθεση των μπάζων θα πρέπει να γίνει σε κάποιο άλλο σημείο και όχι μπροστά από τα λατομεία, διότι αυτό δημιουργεί βουνά με μπάζα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να βρέχουν ή να ποτίζουν πολύ περισσότερο τις περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις για να μην σηκώνεται σκόνη ή θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους εξόρυξης. Γενικότερα, θα πρέπει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Αν πάμε στην λογική να γίνουν καινούργια λατομεία, ποιος εγγυάται ότι όλα τα καινούργια λατομεία που θα γίνουν θα τηρήσουν τους κανόνες και ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα βουνά από μπάζα και δεν θα κοπούν δέντρα, με συνέπεια να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα σε επίπεδο υδροφόρου ορίζοντα και πλημμυρών; Οι αδειοδοτήσεις να συνεχιστούν, αρκεί να υπάρξει εξασφάλιση ότι τα πάντα θα γίνονται όπως προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Όταν οι λατομικές επιχειρήσεις αδειοδοτούνται, λένε ότι δεν θα παράγουν σκόνη και ότι θα εναποθέτουν τα μπάζα τους σε σημείο που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα. Επίσης, ισχυρίζονται ότι οι εκρήξεις θα είναι ελεγχόμενες και δεν θα ταρακουνιούνται τα σπίτια. Το να καθαρίζεις το σπίτι σου και σε πέντε λεπτά το τραπέζι να είναι άσπρο από την σκόνη σημαίνει ότι όλη αυτή τη σκόνη την αναπνέουν οι κάτοικοι. Το πρόβλημα αυτό έχει επηρεάσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής και θα συνεχίζει να την επηρεάζει. Μέσα σε μια δεκαετία έγιναν στην περιοχή 13-14 λατομεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε ότι έλεγχοι δεν γίνονται… Εμείς ως ξενοδόχοι πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη των κατοίκων με τα λατομεία θα πρέπει να γίνεται με όρους που δεν θα δημιουργούν προβλήματα σε καμία πλευρά. Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν τα λατομεία είναι το Α και το Ω. Σε διαφορετική περίπτωση το χωριό δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να επιβιώνει».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βώλακα
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη λατομική δραστηριότητα στον Βώλακα, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας επισημαίνει:
«Συμπαράσταση προς τους κατοίκους του Βώλακα για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την εξόρυξη μαρμάρου.
Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους του Βώλακα, καθώς και τις ευρύτερης περιοχής (Γρανίτης) που βιώνουν καθημερινά την περιβαλλοντική ρύπανση του χωριού τους λόγω της εξόρυξης μαρμάρου που πραγματοποιείται στα λατομεία της περιοχής.
Η συνεχής αύξηση των νέων λατομείων δημιουργεί μια άκρως ενοχλητική και επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους κατοίκους (σύννεφα σκόνης, εκρήξεις, πλημμύρες κ.ά.) όσο και για την περιβαλλοντική ισορροπία του τόπου.
Η συμβολή του κλάδου είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας. Ωστόσο, η συνεχής αύξηση λατομείων στην περιοχή διαιωνίζει ένα απηρχαιωμένο καθεστώς, για έναν τομέα οικονομικών δραστηριοτήτων που ευθύνεται για μεγάλες, και σε μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτες, ζημιές στο περιβάλλον, γεγονός που παραπέμπει σε αναπτυξιακά πρότυπα παρωχημένων δεκαετιών.
Η συνεχής υποβάθμιση του επίπεδου περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών που επηρεάζονται από τις λατομικές δραστηριότητες, με σημαντικότερο αυτό των δασικών περιοχών και η διατάραξη της ποιότητας ζωής στην περιοχή καθιστούν την καθημερινότητα των κατοίκων ανυπόφορη. Στο μητρώο του επαγγελματικού επιμελητηρίου της Δράμας είναι εγγεγραμμένες περί τις 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαρμαροβιομηχανίας και αφορούν είτε λατομικές επιχειρήσεις είτε επιχειρήσεις επεξεργασίας μαρμάρου. Κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται στην λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.
Η διατήρηση της μαρμαροβιομηχανίας της Δράμας είναι μείζονος σημασίας, με τα προβλεπόμενα όμως μέτρα για τον σαφή καθορισμό της λατομικής περιοχής και την πλήρη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Η συνύπαρξη δε της μαρμαροβιομηχανίας με άλλες εξίσου σημαντικές επιχειρήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, είναι καθοριστική για την πολύπλευρη ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!