Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

1
1816

Την Δράμα επισκέφθηκαν το Σάββατο η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Σπύρος Δανέλλης.

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας διοργάνωσε η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της Δράμας. Για το θέμα μίλησαν η κα Σία Αναγνωστοπούλου – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπύρος Δανέλλης – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την εκδήλωση που παρακολούθησαν φίλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτησαν ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Γραμματέας της ΝΕ του κόμματος κ. Δημήτρης Καρβούνης.

Η κα Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην γεωστρατηγική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τις τελευταίες είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ότι είναι σε ιδιαίτερη όξυνση το τελευταίο διάστημα γιατί είναι σε ιδιαίτερη όξυνση η πολιτική της Τουρκίας γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” καθιστά την Τουρκία επιθετική στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά και η εισβολή στην Συρία και η επίθεση στην Ιντλίμπ δημιουργούν μια κατάσταση η οποία μόνο σταθερότητα και ειρήνη δεν αποπνέει. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για εμάς το σημαντικότερο είναι η χώρα να είναι σε ισχυρή κατάσταση για την αποτροπή οποιουδήποτε θερμού επεισοδίου θέτει σε κίνδυνο την εδαφική κυριαρχία της χώρας. Το δεύτερο και επίσης πολύ σημαντικό είναι η διπλωματική οδός. Η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να συμμετάσχουμε στην διάσκεψη του Βερολίνου για ένα ζήτημα που αφορούσε και την χώρα μας ήταν ένα μεγάλο μείον. Το ότι ο πρωθυπουργός δεν συμμετείχε στο Μόναχο όπου συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών για την ασφάλεια επίσης είναι ένα μεγάλο μείον. Όταν γράφεται η ιστορία δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι εκτός συνομιλιών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι χρειάζεται ενεργητική διεκδικητική πολιτική και εννοούμε ότι δεν αφήνουμε διπλωματική οδό που να μην την χρησιμοποιήσουμε. Ένα μεγάλο σημείο διαφοράς με την ΝΔ που αφορά τα εθνικά θέματα είναι το αν απαιτούμε αμοιβαιότητα από τις συμμαχίες που κάνουμε ή αν οδηγούμαστε σε σχέσεις εξάρτησης. Η αποστολή συστοιχιών Πάτριοτ από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία είναι μια κίνηση που υποδηλώνει εξάρτηση και βάζει την χώρα σε ένα μεγάλο παιχνίδι που δεν είναι δικό της και στο οποίο η Ελλάδα δεν είχε εμπλακεί ποτέ παραδοσιακά (ενδομουσουλμανικές συγκρούσεις, ενδοαραβικές συγκρούσεις, διαφορές με το ΙΡΑΝ κλπ)» σημείωσε η κα Αναγνωστοπούλου.
Η ίδια επεσήμανε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ στην περίπτωση της εκτέλεσης του Σουλεϊμανί, κάτι που όπως είπε δείχνει μια χώρα σε εξάρτηση για θέματα τα οποία σπάνε την παραδοσιακή γραμμή της σε ότι αφορά το Αραβικό, το Παλαιστινιακό και το διεθνές δίκαιο. Η κα Αναγνωστοπούλου μιλώντας για την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που κόμμα μετά από ήττα σε εθνικές εκλογές προχωρά σε διεύρυνση, έχει τριπλασιάσει τα μέλη του και προχωρά σε συνέδριο. Όπως είπε η κα Αναγνωστοπούλου «αυτό δείχνει ότι ο αριστερός, δημοκρατικός προοδευτικός χώρος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας. Εμείς είμαστε όχι μόνο υπέρ αυτής της διεύρυνσης αλλά καλούμε όλο τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο να ταχθεί στις γραμμές μας γιατί αυτό που έχουμε δει στους επτά μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ μας ξαναγυρίζει σε εποχές μνημονίων και θα έλεγα και πριν από την μεταπολίτευση».

Ο κ. Σπύρος Δανέλλης είπε ότι τα πράγματα σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σοβαρά και απαιτούν μια συγκεκριμένη σοβαρότητα και συγκροτημένη εξωτερική πολιτική. Ο ίδιος είπε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι μια ενεργητική πολιτική είναι απαραίτητη και η πολιτική του εφησυχασμού οδηγεί πάντα σε υποχωρήσεις και ήττες. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η επίλυση του Μακεδονικού δείχνει τον δρόμο. Ο κ. Δανέλλης είπε ότι απαιτείται διάλογος, προσέγγιση και κατανόηση. Εάν δεν υπάρξει τελικά προσέγγιση και κοινός τόπος υπάρχουν οι λύσεις που δείχνει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή η Χάγη που είναι η μόνη επιλογή στην περίπτωση της επιβολής ισχύος. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συγκροτημένη και σοβαρή στάση. Είναι αυτή που πρέπει να αποδείξει στην διεθνή κοινότητα ότι είναι ο παράγοντας σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή ακόμη. Μιλώντας για την στάση της κυβέρνησης στους χειρισμούς αυτών των θεμάτων είπε ότι «Η φοβικότητα που οδηγεί στην ακινησία δεν καταλήγει στην επιτυχή προσέγγιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν. Το να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι υπάρχουν ζητήματα δεν μας οδηγεί στην επίλυσή τους. Η ενεργητική εξωτερική πολιτική προϋποθέτει έναν ρεαλισμό και μια σοβαρή προετοιμασία. Δεν γίνεται να ακολουθούμε εμείς τις πρωτοβουλίες τρίτων αλλά πρέπει να παίρνουμε εμείς πρωτοβουλίες».
Σχετικά με την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δανέλλης είπε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι μέχρι τώρα πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Είπε ότι υπάρχει ένα διπλό στοίχημα. Η ανταπόκριση στο οργανωτικό πεδίο της κοινωνικής δυναμικής που αποδείχθηκε ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πολιτικού αντιπολιτευτικού λόγου σήμερα και προγραμματικού – κυβερνητικού αύριο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ