Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η ημερίδα της Ένωσης Κυριών με τίτλο: «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ»

0
1391

Τις εργασίες της εκδήλωσης που είχε ως θέμα την ενδοοικογενειακή βία παρακολούθησε και ο πρέσβης της Νορβηγίας mr. Frode Overland Andersen


 

Η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας Hμερίδα με τίτλο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» με την παρουσία, μεταξύ άλλων, και του πρέσβη της Νορβηγίας mr. Frode Overland Andersen.
Την Hμερίδα της Ένωσης Κυριών που έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Παπαθεοδώρου, ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών και πολλοί ακόμη.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, τόνισε ότι «Στο περιθώριο της ημερίδας έγινε και ξενάγηση του πρέσβη της Νορβηγίας στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά, στο πλαίσιο του mobile school της Ένωσης Κυριών». Ο κ. Παναγιωτίδης πρόσθεσε ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς μέσα στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μεγάλη αύξηση των περιστατικών οικογενειακής βίας. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ένωσης Κυριών ασχολείται και με τον θύτη σε αυτά τα περιστατικά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «Σε μια περίοδο που η έμφυλη βία και ιδιαίτερα η κακοποίηση των γυναικών, δυστυχώς αυξάνεται, η Ένωση Κυριών έρχεται με τη δική της αξιέπαινη πρωτοβουλία να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις πτυχές που αφορούν, όχι μόνο τα θύματα αλλά και τους θύτες τέτοιων περιπτώσεων, που συνήθως δεν τις εξετάζουμε».

Η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα, δήλωσε στα «Χ» και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «Είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας και συγκεκριμένα η Ένωση Κυριών Δράμας επιχειρεί να ασχοληθεί για πρώτη φορά με τον “θύτη” στα περιστατικά έμφυλης βίας, κάτι που πέτυχε με πολύ προσπάθεια και έπειτα από επαφές στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, με ανθρώπους που έχουν πείρα επάνω σε αυτό το κομμάτι. Εντοπίσαμε έναν φορέα που έχει εμπειρία 30 χρόνων επάνω σε αυτό το θέμα και έχουμε αυτούς τους ανθρώπους σήμερα μαζί μας. Μας κάνει επίσης την τιμή να παρευρεθεί σήμερα ο πρέσβης της Νορβηγίας με τον οποίο έχουμε συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια. Συμμετέχουν επίσης τρία ελληνικά πανεπιστήμια και πολλά σχολεία. Από την Τρίτη (σήμερα) αρχίζει η εκπαίδευση όχι μόνο στο προσωπικό μας (της Ένωσης Κυριών) αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ».

Ο Πρέσβης της Νορβηγίας mr Frode Overland Andersen, τόνισε ότι: «Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας που είναι ένας πολύ δυναμικός οργανισμός, τον οποίο έχει στηρίξει η Νορβηγία με χρηματοδότηση μέσω του Ξενώνα Ανοικτής Φιλοξενίας και του έργου mobile school που αφορά εκπαιδευτικές δράσεις στην κοινότητα Ρομά της Δράμας. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το έργο αυτό και τα αποτελέσματά του, όπως και για τη συνεργασία μας με τις κυρίες της Δράμας. Στη Νορβηγία όπως και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουμε δει αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Γι αυτό το έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί βοηθά τις γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης. Όμως με το σημερινό έργο θα δούμε και την πλευρά του θύτη. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι θύτες να ξεπεράσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν σε αυτή την κατάσταση και να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ειδικά για την κα Τσιαμούρα, έχω να πω ότι ενώ έχω πάει σε πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα και πολύ σπάνια συναντά κανείς ανθρώπους να κάνουν καλό με αυτό το πάθος και την αφοσίωση».

Η ms Ingunn Rangul Askeland, ψυχολόγος από πρόγραμμα που δραστηριοποιείται στην θεραπεία των θυτών περιστατικών έμφυλης βίας στη Νορβηγία είπε ότι: «Οι περισσότεροι που συνεχίζουν το αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο που απευθύνεται σε θύτες που θέλουν να βελτιωθούν, τελικά σταματούν τη βία. Όλοι όσοι μένουν για θεραπεία αρκετό καιρό, σταματούν τη σωματική βία που είναι και ευκολότερο να σταματήσει. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τους θύτες σαν ένα κοινό στόχο για να μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα».

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ