Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Δράμα ενημερωτική εκδήλωση από τη Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας

0
279

Τo απόγευμα της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής της ΠΕ Δράμας με θέμα «Τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης 2019-2023 – Συλλογικά σχήματα, προοπτικές για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα» με ομιλητές τους: Κώστα Μπαγινέτα, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Γιαννακάκη, Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και συντονιστή το Γραμματέα Αγροτικών Φορέων Ανδρέα Καρασαρίνη.
Νωρίτερα το πρωί έγινε επίσκεψη του συντονιστή Γραμματέα Αγροτικών Φορέων Ανδρέα Καρασαρίνη και του κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Δήμο Δοξάτου, όπου έγιναν συναντήσεις με παραγωγούς της περιοχής. Ακολούθως έγινε επίσκεψη σε εκκοκκιστήριο Κλωναρίδη στο Νεροφράκτη όπου έγιναν ανάλογες συναντήσεις. Ακολούθησαν επισκέψεις στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη ΝΕΟΓΑΛ, σε αγροτικές μονάδες του Δήμου Προσοτσάνης και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο συσκευαστήριο της ομάδας παραγωγών του Νευροκοπίου.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ (Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών) τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης των συνεταιρισμών με την ίδρυση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της σε ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και σε ζητήματα φορολογίας και ασφάλισης. Είπε ότι χθες Τρίτη υπήρχε και προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης με τη Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση μιας εξαγωγικής συνεταιριστικής εταιρείας, προκειμένου να δημιουργηθεί το λεγόμενο καλάθι των προϊόντων, ώστε να προσεγγιστούν αγορές που οι αγρότες αδυνατούν να προσεγγίσουν μεμονωμένα. Ταυτοχρονα όπως είπε, η Ένωση υλοποιεί και προγράμματα προώθησης εξαγωγών, συνεργάζεται με την πολιτεία για να υπογραφούν φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα με ξένες χώρες, προκειμένου να ανοιχτούν καινούργιες αγορές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Όπως είπε επίσης ο κ. Χατζηνικολάου: “Προσπαθούμε να αναδιοργανώσουμε το σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει και να επανέλθουν οι συνεταιριστικές υποδομές που βρίσκονται στα χέρια των εκκαθαριστών, ξανά στον συνεταιριστικό χώρο, για να μπορέσουν να επανενεργοποιηθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν από τον πρωτογενή τομέα” Ο ίδιος τόνισε ότι ολόκληρος ο Νομός Δράμας έχει μόνο 5 συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση εκ των οποίων ο ένας είναι γυναικείος συνεταιρισμός άρα η δυνατότητα παρέμβασης στον αγροτικό τομέα είναι προς το παρόν μικρή. “Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε ένα στρατό συνεταιρισμών αλλά συνεταιρισμούς οι οποίοι πλαισιώνονται από αγρότες για να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε τον πρωτογενή τομέα, στο τι θα παράξουμε, πως θα το παράξουμε, να το κατευθύνουμε στην αγορά και να το συγκεντρώσουμε για να πάει στην αγορά συγκεντρωμένο, αυτή είναι η φιλοσοφία” κατέληξε.
Ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ κ. Ανδρέας Καρασαρίνης δήλωσε στα «Χ»: «Η Δράμα είναι ο 39ος νομός που επισκεπτόμαστε με τον φορέα σε 6 μήνες. Στόχος μας είναι να πάμε στο πεδίο και να δούμε τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα με την προοπτική να αντιληφθούμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να τα μεταφέρουμε στην κεντρική ηγεσία και να τα περάσουμε στο επόμενο πρόγραμμα της ΝΔ. Πήγαμε σε όλους τους δήμους και είδαμε αρκετό κόσμο ο οποίος μας είπε τα προβλήματα που έχει και τα καταγράψαμε. Η ενημερωτική εκδήλωση έχει στόχο να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την περίοδο 2019 -2023, να μιλήσουμε για τα συλλογικά σχήματα και για το μέλλον του αγροτικού τομέα».
Ο κ. Κώστας Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την ομάδα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου που επισκέφθηκε τη Δευτέρα δήλωσε στα «Χ» ότι: «Οι πατατοπαραγωγοί της ομάδας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Είναι μια περιοχή δύσκολη κοντά στα σύνορα, όπου όμως παράγεται ένα πολύ καλό προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Η ομάδα παραγωγών της περιοχής συμμετέχει σε επενδυτικά μέτρα μεταποίησης που θα τους δώσει τη δυνατότητα με πολύ καλή χρηματοδότηση να επεκτείνουν τις αποθήκες τους, να πάρουν εξοπλισμό, να δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους, να κάνουν ψυγεία. Αυτό που κατάφεραν και έκαναν, δηλαδή ότι μαζευτήκανε, ότι συνεννοηθήκανε και χτίζουν σιγά-σιγά αυτή την ομάδα παραγωγών, δίνει προστιθέμενη αξία και στο προϊόν και στην περιοχή. Αλλά δίνει και σε εμάς στο υπουργείο ένα παράδειγμα που το αναφέρουμε σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας».
Τέλος ο κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δράμα, έκανε μια παρουσίαση του οργανισμού αλλά και των δυνατοτήτων που πλέον ανοίγονται στο Νομό Δράμας. Ανέφερε μεταξύ άλλων τη νέα ερευνητική μονάδα στο Καπνολογικό Ινστιτούτο προκειμένου ο οργανισμός να έχει άμεση επικοινωνία με όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και να συνεργαστεί επί της ουσίας με την περιφέρεια ΑΜΘ και να την βοηθήσει προκειμένου τα προϊόντα της να πάρουν προστιθέμενη αξία από την έρευνα. “Το δεύτερο είναι ότι έχουμε εργαστήριο γάλακτος. Το τρίτο είναι ότι έχουμε το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο θα δραστηριοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, ούτως ώστε ότι παράγεται από την ερευνητική γνώση αυτό να μεταφέρεται στα παραγωγικά συστήματα” τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου.
Την εκδήλωση που έγινε στο διοικητήριο το απόγευμα της Δευτέρας παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και του επιμελητηρίου, όπως μέλη και φίλοι της ΝΔ. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Βουλευτής κ. Κώστας Μπλούχος ενώ παρών ήταν και ο πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ