Πράσινο φως από το ΥΠΠΟΑ

Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του «Μαρμάρινου Σπιτιού» και της καπναποθήκης Αναστασιάδη

0
3958

Εγκρίθηκε με χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η αλλαγή χρήσης του γνωστού «Μαρμάρινου Σπιτιού» της Αγίας Βαρβάρας από οικία και καπναποθήκη σε εκθεσιακό χώρο και γραφεία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ» όπως επίσης και η μελέτη αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης κτηριακού συγκροτήματος οικίας και καπναποθήκης, ιδιοκτησίας του κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Παράλληλα το ΥΠΠΟΑ ενέκρινε την μελέτη συντήρησης δομικών υλικών και του διακόσμου του συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται ότι η οικία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης» και η Καπναποθήκη ως «έργο τέχνης ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στον χώρο που περιλαμβάνει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και αποτελεί ένα σημείο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας για την πόλη μας.
Η καπναποθήκη βρίσκεται στην οδό Αγίας Βαρβάρας δίπλα στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα έκτασης 250 τ.μ. που γειτνιάζει με το «πέτρινο σπίτι». Κατασκευάστηκε το 1875 από τον Ιωάννη Αναστασιάδη και από εκεί παρέμεινε η ονομασία Καπναποθήκη Αναστασιάδη. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία οι Βούλγαροι κατά την περίοδο της κατοχής το 1943, λεηλάτησαν τον χώρο ο οποίος μετά την απελευθέρωση και έως το 1953 λειτούργησε σαν χορευτικό κέντρο, αργότερα λειτούργησε σαν καθαριστήριο και έπειτα ως υφαντήριο και λανάρα όπως πιθανόν να θυμούνται οι παλαιότεροι.
Η ΚΥΚΛΩΨ είχε κάνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θα λειτουργήσουν τα γραφεία της και παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος επισκέψιμος στο κοινό με μουσείο φωτογραφικών μηχανών κ.α.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της οποίας η ολοκλήρωση θα ενισχύσει σημαντικά το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής και εκτιμάται ότι θα συμβάλει περαιτέρω στην αναγνωρισιμότητά της και την προσπάθεια καθιέρωσής της ως τουριστικού προορισμού.

Δυο λόγια για την ΚΥΚΛΩΨ
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ τα γραφεία της οποίας θα λειτουργήσουν στον χώρο, ιδρύθηκε το 2017 και έχει έδρα την Δράμα. Σκοποί της όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές οι άνθρωποί της είναι η ανάπτυξη του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης.
Οι σημαντικότερες δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από την ΚΥΚΛΩΨ είναι όπως έχει γίνει γνωστό από την ίδια:
Η έκδοση του λευκώματος με τίτλο «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της». Ο Ετήσιος Φωτογραφικός διαγωνισμός με διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο. Η Χορήγηση οικονομικού βραβείου για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους του Εθνικού προγράμματος που αφορούν την «Κλιματική Αλλαγή και το Φυσικό Περιβάλλον». Το βραβείο είναι αξίας 4.000 ευρώ. Η Χορήγηση ετησίων οικονομικών ενισχύσεων ή/και βραβείων προς: α) έναν/μία αγρότη/κτηνοτρόφο, β) έναν/μία επιστήμονα και γ) έναν/μία φωτογράφο που κατάγεται ή έχει αναδείξει με τη δράση και το έργο του τη Δράμα. Το κάθε βραβείο είναι αξίας 4.000 ευρώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ