Πράξη τιμής σε έναν τοπικό ευεργέτη: Αποκαλύφθηκε η προτομή του Γεώργιου Γιαννίκη

1
1926

Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: Tα αποκαλυπτήρια της προτομής ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Προσοτσάνης για τον Γεώργιο Γιαννίκη


 

Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του τοπικού ευεργέτη της Πετρούσας Γεώργιου Γιαννίκη, πραγματοποιήθηκε στις 11.30 το πρωί της Κυριακής στην Κάτω Πλατεία της Κοινότητας Πετρούσας. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και ομιλίες από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.
Στην τελετή αποκάλυψης της προτομής παρέστησαν εκτός από τους συγγενείς του Γεώργιου Γιαννίκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παπαθεοδωρου, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Προσοτσάνης Νίκος Σμολοκτός, ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αργύρης Πατακάκης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης και άλλοι.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, τόνισε ότι τα αποκαλυπτήρια της προτομής ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Προσοτσάνης για τον Γεώργιο Γιαννίκη που δώρισε το «Γιαννίκειο» κτήριο στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας. «Ο Δήμος Προσοτσάνης έστω και καθυστερημένα, έπρεπε να τιμήσει αυτόν τον άνθρωπο. Η προτομή ήταν μια ευγενική προσφορά από τον όμιλο Κυριακίδη. Πλέον δημόσια, μέσω της προτομής του Γεώργιου Γιαννίκη, στην κάτω Πλατεία της Πετρούσας τιμούμε αυτή την προσωπικότητα» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πετρούσας, κ. Αθανάσιος Μάττας, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης της προτομής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Γεώργιος Γιαννίκης δεν είχε βγάλει ποτέ την Πετρούσα από το μυαλό και την ψυχή του, γι αυτό και όταν επέστρεψε σε αυτήν, με επιστολή του προς την τότε Κοινότητα Πετρούσας, τον Οκτώβριο του 1982, εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει ο ίδιος εξ’ ολοκλήρου τις δαπάνες ανέγερσης ενός σχολικού κτηρίου για τη στέγαση μαθητών του Γυμνασίου. Το Γιαννίκειο Γυμνάσιο Πετρούσας αποπερατώθηκε το 1991 και υποδέχθηκε άμεσα στις αίθουσες του τους πρώτους μαθητές. Λειτούργησε απρόσκοπτα μέχρι και το 2004. Μετά διέκοψε τη λειτουργία του, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού μαθητών. Το 2008 το διδακτήριο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Προσοτσάνης στην Νομαρχία Δράμας για τη στέγαση του τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι τότε η πολιτεία δαπάνησε το ποσό των 850.000 ευρώ για τις διδακτικές αίθουσες του Γιαννικείου, η στέγαση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Γεώργιος Γιαννίκης, έφυγε από τη ζωή το 2016 σε ηλικία 80 ετών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτήριο του Γιαννίκειου στην Πετρούσα, το οποίο δώρισε στον δήμο ο Γεώργιος Γιαννίκης, εντάχθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Προσοτσάνης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για έργο ύψους 850.000 ευρώ. Μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνει και πλήρης συντήρηση του κτίσματος. «Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα μιλούμε ίσως για το καλύτερο κτίσμα σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Προσοτσάνης στα «Χ», υπενθυμίζοντας ότι επιθυμία του ευεργέτη ήταν να λειτουργήσει ως σχολείο. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Προσοτσάνης θα το αποδώσει στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της εκπαιδευτικής κοινότητας να το λειτουργήσει όπως θέλει ανάλογα με τις σχολικές και εκπαιδευτικές ανάγκες» δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!