Προετοιμάζονται για να ανοίξουν τα σχολεία

0
6514

-Τι θα γίνει με την προστασία των μαθητών
-Στάση εργασίας προκήρυξε η ΟΛΜΕ
-Μιλάει στα «Χ» ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας κ. Σ. Κιουλάνης

Εντείνονται οι διεργασίες για την επάνοδο των μαθητών της Γ’ Λυκείου σε 12 σχολικές μονάδες της Δράμας από την ερχόμενη Δευτέρα. Η εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται και είναι σε αναμονή για περαιτέρω διευκρινήσεις σε ορισμένα ζητήματα από το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα επιστρέφουν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία των σχολείων.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης μιλώντας στα «Χ» σημείωσε ότι αρχικά αναμένεται η σημερινή μετάβαση των εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά από σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Υπενθύμισε, επίσης, ότι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των δυο πρώτων τάξεων του Λυκείου και οι μαθητές του Γυμνασίου.
O κ. Κιουλάνης διευκρίνισε ότι τόσο οι σχολικές επιτροπές όσο και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας προχωρούν στη διάθεση των απαραίτητων ποσοτήτων αντισηπτικού, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η επιστροφή των εκπαιδευτικών από σήμερα στα σχολεία στοχεύει στη διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής των μέτρων που αποφασίστηκαν για τη σωστή επαναλειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, υπάρχουν και προβληματισμοί που φέρουν ανησυχία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των καθηγητών σε κάθε σχολική μονάδα είναι μεγάλος, ενώ οι χώροι συνεδριάσεων είναι συνήθως μικροί. «Έχουμε συγκεντρώσει κάποια ερωτήματα από τους εκπαιδευτικούς και τα έχουμε στείλει στο Υπουργείο Παιδείας. Τα ερωτήματα αφορούν την υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας, τις ώρες προσέλευσης κ.ο.κ. και οι διευκρινήσεις αναμένονται. Οι γενικές οδηγίες “συνιστούν” τη χρήση μάσκας για τα σχολεία, αλλά αυτό είναι και θέμα του συλλόγου των διδασκόντων του κάθε σχολείου. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, η μάσκα δεν θεωρείται υποχρεωτική, ωστόσο δεν απαγορεύεται η χρήση της», ανέφερε ο κ. Κιουλάνης.
Σε ό,τι αφορά τα σχολικά τμήματα που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, εάν ο αριθμός των παιδιών είναι πάνω από 15, τότε τα τμήματα θα χωρίζονται. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα παιδιά είναι 30 σε κάποιο τμήμα, τότε οι μισοί μαθητές του τμήματος θα παρακολουθούν τη μια ημέρα και οι υπόλοιποι μισοί την επόμενη. Εάν τα τμήματα έχουν δυναμικότητα μικρότερη των 15 μαθητών, τότε τα παιδιά θα παρακολουθούν τα μαθήματα σε καθημερινή βάση. Όλα αυτά προβλέπονται προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των μαθητών. Απογευματινά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν, ωστόσο θα λειτουργεί παράλληλα και η τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με όσα είπε ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας.
Στο ερώτημα πώς θα γνωρίζουν οι μαθητές των μεγάλων τμημάτων ποια ημέρα θα προσέλθουν στα σχολεία ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα ρυθμιστεί και μετά την πρώτη επιστροφή των εκπαιδευτικών σήμερα στα σχολεία.
Σχετικά με τη διδασκαλία της ύλης των μαθημάτων που έμεινε πίσω λόγω της αναστολής των μαθημάτων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, αυτή θα είναι μειωμένη κατά 25% σε όλα τα μαθήματα προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να την καλύψουν, όπως εξήγησε ο κ. Κιουλάνης θυμίζοντας ότι οι πανελλαδικές ξεκινούν στις 15 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο.
Μόλις χθες αποφασίστηκε στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ, καθώς αρνούνται οι καθηγητές να επιστρέψουν στα σχολεία για τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επόμενη Δευτέρα που ξεκινά η Γ’ Λυκείου και τάσσονται κατά του ανοίγματος υπολοίπων τάξεων στις 18/5. Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ζητά στοιχεία -μέχρι αύριο Τετάρτη- για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της ύλης των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου που διδάχτηκαν και εξετάζονται πανελλαδικά έως την αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ