Προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του αμπελοοινικού δυναμικού της Δράμας

0
734

Σκοπός η τεκμηρίωση της ιδιαίτερης ταυτότητας οίνων της περιοχής και η αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ


Προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του αμπελοοινικού δυναμικού της περιοχής Δράμας με σκοπό την κατάρτιση και τεκμηρίωση τεχνικού φακέλου νέου προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) οίνου υπεγράφη μεταξύ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η προγραμματική σύμβαση αφορά την τεκμηρίωση της ιδιαίτερης ταυτότητας των οίνων της περιοχής και την αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ δηλαδή ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ, σε αντίθεση με άλλες που έχουν ακόμη και 3 ή 4 ζώνες. Για παράδειγμα η Κρήτη έχει 7 ζώνες, οι 5 στον Νομό Ηρακλείου.
Γενικά, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) αναφέρεται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητά του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992. Με τη θέσπιση μιας ζώνης ΠΟΠ δεν μετατρέπονται αυτόματα όλα τα παραγόμενα κρασιά στην περιοχή σε ΠΟΠ, αλλά μόνο όσα πληρούν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα υπόλοιπα παραμένουν στο υφιστάμενο καθεστώς (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ή απλοί Οίνοι).
Οι περιοχές όπου παράγονται οι οίνοι ΠΟΠ είναι ουσιαστικά οι ιστορικές αμπελουργικές και οινοπαραγωγικές περιοχές του αμπελώνα της Ελλάδας. Εκεί έχουν οριοθετηθεί αμπελουργικές ζώνες με βάση όρια κοινοτήτων. Σε όλες τις ζώνες υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς τις μέγιστες επιτρεπόμενες στρεμματικές αποδόσεις και διάφορες άλλες προϋποθέσεις για τις οποίες οι οίνοι ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αναγνωρισμένοι ως ΠΟΠ είναι σήμερα 33 ελληνικοί οίνοι. Πρόκειται για τους Οίνους Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητα (ΟΠΑΠ) ή ΟΠΕ / Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη για τα γλυκά κρασιά.
Πριν το 2012 η ένταξη ενός οίνου στον κατάλογο ΠΟΠ γινόταν σε εθνικό επίπεδο με προεδρικό Διάταγμα, το οποίο στην συνέχεια κοινοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως με την καινούρια Κοινή Οργάνωση Οίνου (ΚΟΑ) ισχύει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης της διαδικασίας κατοχύρωσης για όλα τα κράτη μέλη που υποβάλλουν σχετικούς φακέλους προς έγκριση στα αρμόδια Όργανα.
Τώρα σκοπός της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είναι η περιγραφή και αξιολόγηση του κλιματικού, εδαφολογικού και γεωμορφολογικού περιβάλλοντος της περιοχής Δράμας καθώς και η συλλογή και ανάλυση αμπελουργικών και οινολογικών δεδομένων με στόχο την τεκμηρίωση της ιδιαίτερης ταυτότητας των οίνων της περιοχής και την αναγνώρισή τους ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Εδώ και αρκετό καιρό τα οινοποιεία της Δράμας προσφέρουν πολύ ποιοτικά προϊόντα οίνου τα οποία πωλούνται σε όλη την Ελλάδα και εξάγονται στο εξωτερικό. Η Δράμα αλλά και η Καβάλα δεν έχουν οίνους Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως). Οι οινοποιοί της περιοχής, λοιπόν, αποφάσισαν να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου η Δράμα να αποκτήσει οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως. Η ετικέτα Π.Ο.Π. έχει σχέση και με την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη διεθνή αγορά εξετάζουν εάν ένα προϊόν έχει ένδειξη Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Η εξασφάλιση της ετικέτας Π.Ο.Π. για συγκεκριμένους τύπους κρασιού του Νομού Δράμας σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη των προοπτικών του κλάδου της τοπικής οινοποιίας, τόσο με την ανάπτυξη των υπαρχόντων επιχειρήσεων όσο και με τη δημιουργία νέων. Από την άλλη πλευρά, μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η Δράμα αποκτά επιτέλους μία αναγνωρισιμότητα σε οινικά προϊόντα Π.Ο.Π., κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ