Προσβολές ελμινθοσπορίου σε καλλιέργειες αραβόσιτου

Σε καλλιέργειες του Φωτολίβους και του Καλού Αγρού - Δεν εμπνέουν όμως ανησυχία

0
1719

Την παρουσία μεμονωμένων αρχικών κηλίδων ελμινθοσπορίου διαπίστωσαν γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας σε καλλιέργειες καλαμποκιού στην περιοχή του Καλού Αγρού και του Φωτολίβους.

Όπως προκύπτει από όσα ανέφερε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους παραγωγούς καθώς οι καλλιέργειες που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ελάχιστες και η ασθένεια ναι μεν εμφανίστηκε αλλά είναι εξαιρετικά χαμηλής έντασης. Οι παραγωγοί όπως σημείωσε δεν θα πρέπει να ανησυχούν συγκρίνοντας την επιθετική εμφάνιση της ασθένειας
κατά την περσινή περίοδο. Οι συνθήκες τότε ήταν ευνοικές για την ασθένεια κάτι που δεν ισχύει φέτος πρόσθεσε ο κ. Σίμογλου.
Οι καιρικές συνθήκες λοιπόν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών καλαμποκιού έχει τελειώσει η φάση της γονιμοποίησης δεν αφήνουν περιθώρια για ανησυχητική παρουσία της ασθένειας.
Πέρσι το καλοκαίρι είχαν παρουσιαστεί προσβολές ελμινθοσπορίου σε καλλιέργειες αραβόσιτου σε διάφορες περιοχές της Δράμας (Νεροφράκτης, Μαυρολεύκη, Καλός Αγρός, Αργυρούπολη κ.α.) τις οποίες κατέγραψαν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας. Είχαν επισημάνει τότε ότι στις περισσότερες καλλιέργειες έχουν εμφανιστεί περιορισμένης έκτασης συμπτώματα (κηλιδώσεις στα φύλλα). Σε ελάχιστες ωστόσο περιπτώσεις είχαν εκτεταμένα συμπτώματα προσβολής με προχωρημένη ξήρανση του μεγαλύτερου μέρους του ελάσματος των φύλλων.

Σχετικά με την ασθένεια                                                                                                  Η αιτία της ασθένειας, οφείλεται σε μύκητα (Exserohilum turcicum, συνώνυμο: Helminthosporium turcicum). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με την εμφάνιση μακρών, ελλειπτικών φακοειδών κηλίδων, με χρώμα σταχτί, δια- στάσεων από 2,5 ως 15 εκατοστά. Εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα των φυτών.
Η ασθένεια προχωρά σταδιακά προς τα ανώτερα φύλλα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται
γενικευμένη εμφάνιση πρόωρης ωρίμανσης της καλλιέργειας που προσομοιάζει τις συνέπειες της ξηρασίας.
Η ασθένεια μεταδίδεται με τα σπόρια του μύκητα που διαχειμάζουν στα υπολείμματα της
καλλιέργειας και ενδημεί στις πιο υγρές περιοχές του κόσμου, όπου καλλιεργείται ο αραβόσιτος.
Η ανάπτυξή της ευνοείται από σχετικά ήπιες θερμοκρασίες (18- 27°C) και υψηλή υγρασία κατά την καλλιεργητική περίοδο.
Εφόσον τα συμπτώματα της ασθένειας εκδηλώνονται μετά την άνθιση της θηλυκής ανθοταξίας (μουστάκια), οι απώλειες είναι περιορισμένες και αναλογικές προς τον χρόνο εμφάνισής τους (όσο αργότερα τόσο μικρότερες οι απώλειες).
Μεταξύ των υβριδίων αραβοσίτου υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την αντοχή τους απέναντι
στην ασθένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ