Πρόταση για την ονομασία του Δημοτικού Ωδείου σε Ωδείο «Μίκη Θεοδωράκη»

0
1046

Κατατέθηκε πρόταση από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αχιλλέα Παπαδόπουλο να δοθεί το όνομα του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου

Την πρόταση να ονομαστεί το Δημοτικό Ωδείο της Δράμας ως Δημοτικό Ωδείο «Μίκη Θεοδωράκη» προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τής Δράμας ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος.
Παράλληλα κατέθεσε πρόταση να ονομαστεί και η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου της Δράμας σε αίθουσα «Μίκη Θεοδωράκη». Οι δύο αυτές προτάσεις, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Δημάρχου Δράμας, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, θα εξεταστούν στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μεγαλύτερος Μουσικός στην χώρα μας με διεθνή αναγνώριση. Σε όλο τον κόσμο υπήρξαν εκδηλώσεις τιμής στο άκουσμα του θανάτου του. Στη Μόσχα κράτησαν σιγή ενός λεπτού, το ίδιο και στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ η Ιταλία έστειλε εκτενή δελτία στον τύπο για τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Στην Ελλάδα είχαμε τριήμερο πένθος και μόνο στη Δράμα δεν ήταν η σημαία μεσίστια. Η κίνηση να ονομάσουμε το Δημοτικό Ωδείο προς τιμήν του, είναι η ελάχιστη τιμή. Πρότεινα ακόμη και την ονομασία της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου της Δράμας, σε αίθουσα «Μίκη Θεοδωράκη». Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στο 1ο Λύκειο με την αίθουσα Βασίλη Ξανθόπουλου».
Η απάντηση που έλαβε ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος από τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, για τις προτάσεις που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι αυτές θα συζητηθούν στην διαπαραταξιακή επιτροπή. Ο Δήμαρχος Δράμας είπε επίσης ότι υπάρχουν ήδη ονομασίες αιθουσών στο Δημοτικό Ωδείο και θα εξεταστεί αν μπορεί να ονομαστεί το Δημοτικό Ωδείο στο σύνολό του.
Υπενθυμίζεται ότι η είδηση του πρόσφατου θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα διεθνή ΜΜΕ που αναφέρθηκαν εκτενώς στον Μίκη Θεοδωράκη και τον βίο του. Το πρακτορείο Reuters είχε γράψει χαρακτηριστικά «ο Έλληνας συνθέτης του Ζορμπά πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών» Η εφημερίδα “The New York Times” έγραψε: «Πέθανε στα 96 του ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής αγωνιστής» μιλώντας για τον αγώνα του κατά της χούντας. Η Γερμανική Ραδιοφωνία, ανέφερε ότι «Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” ». Ενώ η γερμανική εφημερίδα Die Zeit έγραψε ότι «Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» λέγοντας επίσης ότι: «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης».
Είναι γεγονός ότι οι προτάσεις που έκανε ο Αχιλλέας Παπαδόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει αυτός ο ελάχιστος φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη θα πρέπει να εξεταστούν όχι μόνο γιατί ο Μίκης ήταν ένα πρόσωπο με διεθνή απήχηση και πολύ μεγάλη πολιτική εμβέλεια αλλά και γιατί η όποια τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί τιμή και στους αγώνες ενός ολόκληρου λαού, που πάλεψε και μάτωσε για τη δημοκρατία, συντροφιά με τη μουσική του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ