Προβλήματα στο παλιό και κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο του Νομού Δράμας

1
17663

«Η λύση είναι η ανακατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η μετατροπή τους σε κλειστά» λέει στα «Χ» η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Δράμας


Οξύμωρη παραμένει η κατάσταση του αρδευτικού δικτύου της Δράμας που σε ένα μεγάλο βαθμό έχει κατασκευαστεί την δεκαετία του ’60 με ότι προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που στη δημόσια συζήτηση κυριαρχούν θέματα όπως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων το χειμώνα αλλά και της εξοικονόμησης νερού.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Δράμας κα Ιωάννα Σαρίγκολη, τόνισε ότι «Τα περισσότερα αρδευτικά δίκτυα στο Νομό Δράμας είναι πολύ παλιά και κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’60. Έχουν καταντήσει να είναι χωμάτινα και έχουν καταστραφεί οι αρδευτικές διώρυγες. Πλέον τα στραγγιστικά έργα χρησιμοποιούνται σαν αποθηκευτικοί χώροι νερού. Τοποθετείται δηλαδή το νερό στα στραγγιστικά και από εκεί αντλείται το νερό από τους αγρότες. Πρόκειται για λάθος πρακτική, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί τα αρδευτικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα. Η λύση είναι η ανακατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η μετατροπή τους σε κλειστά, υπό πίεση, δηλαδή με τεχνητή βροχή».
Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση νερού στα στραγγιστικά δίκτυα, η κα Σαρίγκολη, είπε ότι οι ΤΟΕΒ δημιουργούν χωμάτινα μικρά φράγματα, τα οποία καταστρέφουν μόλις περάσει η αρδευτική περίοδος. Η ίδια εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πρόβλημα, διότι οι πόροι γεμίζουν και φράζονται τα κενά ανάμεσα στα μόρια του εδάφους. «Πρόκειται για κακή πρακτική» επανέλαβε για να προσθέσει: «Tα στραγγιστικά είναι για να στραγγίζουν τα εδάφη και όχι για να γίνεται άρδευση από αυτά, δηλαδή να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός. Με αυτή την πρακτική δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα να παροχετεύουν το νερό, δηλαδή να στραγγίζει το νερό το χειμώνα. Οπότε μπορεί να δημιουργηθούν πλημμύρες. Από την άλλη πλευρά είναι και κοστοβόρος ο καθαρισμός των στραγγιστικών έργων, από τα φερτά υλικά και την υδροχαρή βλάστηση. Ενώ και οι ΤΕΟΒ συνήθως δεν καθαρίζουν τα στραγγιστικά κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουμε στραγγιστικά τα οποία έχουν μπαζωθεί και δεν κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε. Για αυτό έχουμε και πλημμύρες στα χωράφια».
Η ίδια επεσήμανε επίσης ότι στο υπάρχων αρδευτικό δίκτυο υπάρχουν και κακοτεχνίες, όπως για παράδειγμα το αρδευτικό δίκτυο Καλού Αγρού Φωτολίβους που έγινε για κλειστό δίκτυο, αλλά δε λειτούργησε καθόλου, αφού καταστράφηκε μόλις μπήκε το νερό. Όπως δεν λειτούργησε σαν κλειστό και το πολύ μεγάλο αρδευτικό δίκτυο της Βοϊράνης. Το μόνο αρδευτικό δίκτυο που λειτουργεί κανονικά ως κλειστό είναι το αρδευτικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου, συμπλήρωσε.

Υπάρχει όμως προοπτική να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
H κα Σαρίγκολη διευκρινίζει στα «Χ» ότι για το αρδευτικό δίκτυο ΤΕΟΒ Ρέμβης (στην πόλη της Δράμας) έχει μπει στον προϋπολογισμό της περιφέρειας, ένα ποσό για τη μελέτη μετατροπής του δικτύου σε κλειστό, όμως αυτό δεν έχει προχωρήσει.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!