Προβλημάτισε την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας η επιλογή του αναδόχου του έργου

0
3331

Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου Κραχτίδη

Τι λέει ο Αλ. Τσιαμπούσης στα «Χ» για την αλλαγή της νομοθεσίας και την απόφαση στην οποία κατέληξε η επιτροπή

Αρκετή συζήτηση προκλήθηκε στη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας που συνεδρίασε την Τετάρτη για το θέμα της έγκρισης του πρακτικού του διαγωνισμού για τη «Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου Κραχτίδη».
Ο υποψήφιος που μειοδότησε για το έργο, τελικά απορρίφθηκε, καθώς με τη νέα νομοθεσία είχε μεγαλύτερη διαφορά ποσοστού έκπτωσης από 10% από τον μέσο όρο των προσφορών. Έτσι, ενώ αρχικά φαινόταν ότι επρόκειτο να επιλεγεί ο ανάδοχος που μειοδότησε, τελικά απορρίφθηκε εξ αιτίας της νέας νομοθεσίας αλλά και επειδή οι διευκρινίσεις που έδωσε δεν θεωρήθηκαν σαφείς.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το θέμα αυτό, που μπορεί να είναι ενδεικτικό και για τις αποφάσεις των διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, με βάση τα όσα ορίζει η νέα νομοθεσία, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project για τη Δράμα” και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης επεσήμανε: «Η επιτροπή όπως και η γενική γραμματέας αλλά και η τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, θεώρησαν ότι οι διευκρινήσεις που κλήθηκε να δώσει ο μειοδότης δεν ήταν σαφείς καθώς δεν παρουσιάστηκαν παραστατικά των προσφορών των προμηθευτών του». Ο κ Τσιαμπούσης είπε ότι θεωρεί πως «η απόκλιση του ποσοστού έκπτωσης που πρόσφερε ο μειοδότης δεν ήταν μεγάλη από τον μέσο όρο των προσφορών που κατατέθηκαν και ότι δεν έπρεπε να απορριφθεί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομικής Επιτροπή φάνηκε ότι η θέση σχεδόν όλων των μελών ήταν αυτή. Αλλά όταν έφθασε η ώρα της ψηφοφορίας, επειδή ο Δήμαρχος θεώρησε ότι η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη και επίσης ειπώθηκε ότι θα πρέπει να απορριφθεί ο μειοδότης, άλλαξαν την ψήφο τους σχεδόν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που πριν υποστήριζαν το αντίθετο».
«Το θέμα αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε αυτόν τον νόμο και επίσης, γιατί είμαστε στην Οικονομική Επιτροπή για να διασφαλίζουμε το συμφέρον του δήμου. Όταν λοιπόν ένας εργολάβος δίνει έκπτωση που αντιστοιχεί σε κέρδος 20.000 ευρώ για τον δήμο, και έχοντας τα στοιχεία που δεν έδειχναν ότι θα πρέπει να απορριφθεί, δεν θα έπρεπε να απορριφθεί. Αυτό λοιπόν μπορεί να γίνεται πλέον σε ολοένα και περισσότερα έργα. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και η υπηρεσία να ζητά πιο συγκεκριμένες διευκρινίσεις από τους υποψηφίους εργολάβους. Αν χρειαζόμαστε και τις προσφορές των προμηθευτών του υποψηφίου εργολάβου θα πρέπει να του το ζητούμε» δηλώνει ο κ. Τσιαμπούσης.
Διευκρινίζεται ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας, υπάρχει πλέον η διάταξη που ορίζει ότι η προσφορά του μειοδότη από τον μέσο όρο των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 10% (στην συγκεκριμένη περίπτωση η διαφορά ήταν 11%) εκτός κι αν αξιολογηθούν θετικά οι διευκρινίσεις που θα κληθεί να δώσει ο υποψήφιος ανάδοχος για την προσφορά του. Αυτή η αλλαγή της νομοθεσίας ενδεχομένως και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συνέχεια των έργων και ειδικότερα στην αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων αναδόχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!