Ψηφίστηκε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

0
1157

Σ. Ηλιόπουλος: «Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων να βοηθήσει ειδικά τις τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προγραμματισμού των δήμων»


Ψηφίστηκε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2023 κατά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργάνου που έγινε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη.
Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι αυτό που δεν υπάρχει είναι ένας απολογισμός της δράσης του έτους 2022 και ότι έπρεπε να υπάρχουν ποιοτικές και ποσοτικές συγκρίσεις, διότι οι δράσεις είναι επαναλαμβανόμενες. Να διαπιστωθεί δηλαδή τι έχει σχεδιαστεί και τι επιτεύχθηκε, να βρεθούν ποια σημεία πρέπει να αναθεωρηθούν, και σε ποια άλλα πρέπει να γίνει περισσότερη προσπάθεια. Να εξεταστεί το αποτύπωμα των δράσεων που έκανε η ΠΕΔ και κυρίως αν ευνοεί τους πολίτες των δήμων της ΑΜΘ.
«Αυτό θα πρέπει να δούνε κάποια στιγμή» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε: «Γιατί το να γίνεται ένας σχεδιασμός χωρίς τον απολογισμό δεν βοηθάει πάρα πολύ, όσον αφορά δε αυτά που αναφέρονται στον προτεινόμενο σχεδιασμό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς» Συνεχίζοντας έθεσε το θέμα της υποστελέχωσης του προσωπικού, κυρίως των μικρών δήμων και πρότεινε, με το χρηματικό υπόλοιπο που έχει η ΠΕΔ να λειτουργήσει επικουρικά και αν μπορέσει να βρει τρόπο να βοηθήσει ειδικά τις τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προγραμματισμού, στο θέμα των προγραμμάτων, για να μπορέσουν, οι δήμοι, να κάνουν τη δουλειά τους, διότι σήμερα δεν μπορούν (με την υφιστάμενη κατάσταση υποστελέχωσης). Για να το συνδέσει μάλιστα και με το επόμενο θέμα της συνεδρίασης που ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΕΔ, ανέφερε ότι «στο θέμα των μελετών είμαστε πάρα πολύ πίσω». Είπε ότι πρέπει να ενημερώσουν οι δήμαρχοι για τις μελέτες τις οποίες χρειάζονται και να γίνει εκ μέρους της ΠΕΔ ένα πλαίσιο, μια μπροσούρα, για να μπορέσουν να μπουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Εκτίμησε ότι σ’ αυτό το θέμα μπορεί να βοηθήσει η ΠΕΔ παρά να αναλώνεται σε πολιτιστικά και αθλητικά, και σ’ αυτά βέβαια μπορεί να βοηθήσει, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο και πρέπει να το αναμοχλεύσει και να μην μένει σταθερά στο ταμείο της.
Στόχοι πάντως της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2023 είναι η υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην άμβλυνση των αναπτυξιακών ανισορροπιών στο χώρο της ΑΜ-Θ και στην ικανοποίηση βασικών αναγκών της μέσω του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Η υποστήριξη πολιτικών των δήμων στους τομείς του Χωρικού Σχεδιασμού, του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η υποστήριξη πολιτικών των Δήμων στους τομείς των Κοινωνικών Υπηρεσιών, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Η συμβολή στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και του διεκδικητικού της ρόλου και η ισχυροποίηση του πολιτικού ρόλου της αλλά και η βελτίωση εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της ΑΜ-Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ