Πύλη εισόδου στην ορεινή Δράμα

0
1631

– Με πληροφοριακό υλικό, προβολές και άλλα μέσα μάς ξεναγεί στον μοναδικό και υπέροχο κόσμο της ορεινής Δράμας
– Εγκαινιάστηκε το κέντρο πληροφόρησης για την Οροσειρά της Ροδόπης στην αίθουσα «Μελίνα»

Πιο κοντά στους κατοίκους του αστικού ιστού της Δράμας αλλά και στους επισκέπτες της πόλης έρχεται ο ορεινός όγκος της Δράμας, μέσω του κέντρου πληροφόρησης για την οροσειρά της Ροδόπης που εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου.
Τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Μελίνα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων λόγω των υγειονομικών μέτρων. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν οι τρεις βουλευτές Κ. Μπλούχος, Θ. Ξανθόπουλος, Χ. Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος και εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Παπαθεοδώρου και ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού και Πολιτισμού της ΑΜΘ Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο πρώην Βουλευτής Δ. Κυριαζίδης ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Στ. Κεχαγιόγλου και μέλη του φορέα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγ. Καλλίας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Από αριστερά: ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΜΘ Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ Στ. Κεχαγιόγλου και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Παπαθεοδώρου

Τα εγκαίνια του κέντρου έγιναν σε μια ημέρα ορόσημο, καθώς η 5η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι μέσα από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας εγκαινιάζεται ένα άλλο πάρκο, το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Χαρακτήρισε τα εγκαίνια του κέντρου ένα «βήμα μπροστά» για το Εθνικό Πάρκο αλλά και για τη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας για την αίθουσα «Μελίνα» όπου πλέον θα λειτουργεί το κέντρο ενημέρωσης, είπε ότι ο χώρος παρέχει εύκολη πρόσβαση και μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν την επίσκεψή τους.
«Η Δράμα είναι πύλη εισόδου στο Εθνικό Πάρκο. Το κέντρο ενημέρωσης αποσκοπεί στην ανάδειξή του αλλά και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την προσέλκυση επισκεπτών. Στόχος είναι το κέντρο να λειτουργήσει ως σημείο κίνησης και διάχυσης των επισκεπτών στο Εθνικό Πάρκο αλλά και να ενδυναμώσει το τουριστικό προϊόν της Δράμας» είπε ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ.
Πέραν των άλλων, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης επιδιώκει να υπάρξει στο κέντρο μεγάλη επισκεψιμότητα και από την εκπαιδευτική κοινότητα, κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θεωρεί ότι μέσω του κέντρου πληροφόρησης θα επιτευχθεί ένα ακόμα βήμα στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και εκτιμά ότι το κέντρο ενημέρωσης στο εξής θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ όσο και τα στελέχη του φορέα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους ενώ ο κ. Κεχαγιόγλου είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω, όλους αυτούς που συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα. Αισθάνομαι υπερήφανος που ο φορέας, παρά τα προβλήματα, κατάφερε τελικά να προχωρήσει στην υλοποίηση του κέντρου ενημέρωσης».
Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ότι η Δράμα αποκτά ένα νέο σύγχρονο κέντρο πληροφόρησης πολιτών για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς της Ροδόπης που είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών και πρόσθεσε ότι μικροί και μεγάλοι μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τη χλωρίδα και την πανίδα της μοναδικής Οροσειράς της Ροδόπης. Πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει έναν ακόμα πολυχώρο προορισμού επισκεπτών που αγαπούν τη φύση και ότι η πόλη της Δράμας αποκτά μία μοναδική και αξιοζήλευτη ταυτότητα. Ανέφερε, επίσης, ότι το κέντρο θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή που η φύση προίκισε τόσο γενναιόδωρα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων του κέντρου απέστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι υψηλής σημασίας ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει το κέντρο πληροφόρησης, σημειώνοντας ότι «καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν συνδράμουμε όλοι». Ανέφερε, επίσης, ότι η προστασία και η ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, έχει σημασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι επιδίωξη πλέον είναι η δημιουργία μιας νέας αντίληψης σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος και ότι η χώρα μας οφείλει να συμβάλλει ενεργά σε αυτή τη μετάβαση.
Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχος, παίρνοντας αφορμή από μια φράση του Δάντη ότι «η φύση είναι η τέχνη του Θεού» ανέφερε ότι ο ΦΔΟΡ και το κέντρο πληροφόρησης αποτελούν μέρος ενός εορτασμού και μιας σημαντικής υπόμνησης, ότι το περιβάλλον είναι κάτι εντελώς ιερό και ότι όλοι πρέπει να ζούμε μέσα σε αυτόν τον χώρο λειτουργώντας όπως ακριβώς οι ιερείς μέσα στους ναούς: με σεβασμό, εμπιστοσύνη και αγάπη στην ιερότητα της ζωής και της φύσης. Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στην προσπάθεια του προέδρου του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου και την αγάπη του για τον τόπο και την αγωνία του για την προοπτική του. Συνεχάρη, επίσης, τον Δήμαρχο Δράμας αλλά και όλους αυτούς που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Ξανθόπουλος εξέφρασε τη χαρά του, διότι, όπως είπε και ο ίδιος, ως φοιτητής εργάστηκε στο Δασαρχείο για την περιοχή της Οροσειράς της Ροδόπης και αργότερα ως μέλος του Ορειβατικού περπάτησε ατέλειωτες ώρες, αποκτώντας βιωματική σχέση με την περιοχή. Είπε, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ότι πολύ καλά έκανε ο Δήμαρχος Δράμας και παραχώρησε τον χώρο στο εμβληματικότερο σημείο της πόλης «όπου οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται σχετικά με το τι γίνεται στη βόρεια πλευρά του νομού». Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι ο χώρος της αίθουσας «Μελίνα» ήταν και ο μοναδικός που υπήρχε για να φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και αποτελούσε την εν δυνάμει πινακοθήκη της πόλης. «Αναλαμβάνετε τώρα μία ευθύνη να αντικαταστήσετε τον χώρο αυτό με άλλον ισάξιο, ίσως και καλύτερό του. Μία θαυμάσια πρόκληση είναι το μέγαρο της παλιάς ασφάλειας που καταρρέει και οφείλετε να πάρετε πρωτοβουλίες γιατί η πόλη μας έχει ανάγκη αυτούς τους χώρους» πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος. Είπε, παράλληλα, ότι τα εγκαίνια του κέντρου φέρνουν τους πολίτες απέναντι στις ευθύνες τους, διότι το περιβάλλον δεν αποτελεί αυταξία για όλους, καθώς πολλοί το βλέπουν ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Ανέφερε, επίσης, ότι η σύμπτυξη των φορέων του ΦΔΟΡ με τον φορέα της Βιστωνίδας δημιουργεί αίσθημα ανησυχίας, όπως και η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει οχλούσες δράσεις σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους.
Η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Χ. Κεφαλίδου δήλωσε ότι θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή η δουλειά που κάνει ο ΦΔΟΡ και θύμισε την περιπέτεια που προηγήθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο φορέας. Είπε, επίσης, ότι το Εθνικό Πάρκο αποτελεί πρόκληση για τον περιπατητή ο οποίος πλέον θα πρέπει να αποκτήσει βιωματική σχέση με αυτό. Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι ίσως τα παιδιά θα μπορέσουν να αισθανθούν περισσότερο από τους παλαιότερους ότι τα ίδια αποτελούν έναν κρίκο στην αλυσίδα του εξαιρετικού περιβάλλοντος που έχει η περιοχή μας ταυτόχρονα να αντιληφθούν το περιβάλλον ως προέκταση του δικού τους σπιτιού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρώην Βουλευτή της ΝΔ κ. Δ. Κυριαζίδη και σημείωσε ότι όλοι οι φορείς της Δράμας κατανόησαν και συνέβαλαν στην ύπαρξη του φορέα διαχείρισης. Τέλος ανέφερε ότι το εγχείρημα που γίνεται με τα εγκαίνια του κέντρου ενημέρωσης, από τον ΦΔΟΡ και τον Δήμο της Δράμας, θα αποτελέσει μοχλό προσέλκυσης επισκεπτών.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση των εγκαινίων, ανέφερε ότι ο ΦΔΟΡ κάνει σπουδαία δουλειά, μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου της οροσειράς της Ροδόπης και απέδωσε τα εύσημα του σε όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του κέντρου πληροφόρησης. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της ΠΑΜΘ στον φορέα διαχείρισης επεσήμανε ότι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, όπως και η προστασία του είναι στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επενδύσεων που μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον είπε ότι ρόλος της ΠΑΜΘ είναι, συν τοις άλλοις, και να διαχωρίζει το είδος της κάθε επένδυσης και να διαφυλάττει το περιβάλλον, ενθαρρύνοντας όμως κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία μπορεί να αναπτύξει την περιοχή με ωφέλιμο τρόπο. Ο κ. Παπαθεοδώρου διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΠΑΜΘ θα κάνει ότι είναι δυνατόν, προκειμένου η λειτουργία του κέντρου ενημέρωσης να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί και στο μέλλον.
Ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αν. Καγιάογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μέσω του κέντρου και της περιοχής του Εθνικού Πάρκου προβάλλεται ουσιαστικά και ο Δήμος Παρανεστίου που έχει το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης. Πρόσθεσε ότι τόσο ο ΦΔΟΡ στο Μεσοχώρι Παρανεστίου όσο και ο Δήμος Παρανεστίου προσπαθούν να διαφυλάξουν το οικοσύστημα της περιοχής, να το αναδείξουν και να το αναπτύξουν, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τη διαχείριση. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι να πείσουμε τους επισκέπτες να έρθουν στον νομό μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Δράμας και στους συνεργάτες του, όπως επίσης και στον πρόεδρο του φορέα κ. Κεχαγιόγλου». Ο Δήμαρχος Παρανεστίου θύμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Δήμος Παρανεστίου κάνει μεγάλη προσπάθεια να εντάξει το Παρθένο Δάσος στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει και τις συνεργασίες που αναπτύσσει στην κατεύθυνση της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής.
Μετά την τελετή εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση εντός του κέντρου πληροφόρησης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί μέσα από διαφάνειες, βίντεο αλλά και τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που καθιστούν το Εθνικό Πάρκο μοναδικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ